Rece cald de decembrie 2015Cultură

Rece cald de decembrie 2015

       Accesări: 86

Aerul rece, dar încă însetat după sclipirea feerică a steluţelor de zăpadă din acest decembrie, anunţă şoptit venirea sărbătorilor de sfârşit de an, ce stârneşte, întâi de toate, amintiri. Anii copilăriei!… Ce mai ani!… Orice generaţie îşi retrăieşte, prin ochiul interior al gândului, clipele inocenţei. Cum să nu încerci nostalgii pentru cei mai sinceri ani din toată existenţa perenă a fiinţei umane?… Căldura palmelor mamei, sânul ei moale în care cântă o inimă, şi zâmbetul… Cel mai minunat zâmbet, ca un vers!… Cum să nu fie copilăria cea mai fericită clipă?

Şi amintirile cresc odată cu vârsta şi devin tot mai chinuitoare. Of! Şi prima dragoste!… Se uită… Nu se uită… Se uită… Ba nu se uită!… La naiba! Câte or fi fost! Dar zvâcnirea din piept şi sângele săltat instantaneu în obraz, parcă ne ţin trează amintirea… Şi alte etape ale vieţii încep să se deruleze întocmai unui film… Hm, parcă am auzit asta la Andreea Cova în poezia sa!… E încă tânără!… Şi poezia, şi ea!… Dar are un film al vieţii de povestit şi l-a spus la cenaclu, în versuri. Noi, „bătrânii”, ne-am minunat. Ba, chiar am încercat să ne împărtăşim şi din experienţa noastră, căutând alura de matur, ca o mască ridată peste sufletul de copil. Cred că sufletul omului este etern, aşa cum se naşte, în esenţă, copil. Doar viaţa îi mai şlefuieşte comportamentul, dar lungimea de undă a vibraţiei interioare este mereu aceeaşi. Ne-a demonstrat-o şi doamna Coca Udişteanu de atâtea ori, dar „Retrăirile” sale au „retrăit” şi în seara cenaclului literar din 10 decembrie 2015, atât în poezia citită de Domnia Sa, cât şi în reportajul literar ce a evocat sentimentalismul românilor, în rezonanţă cu sărbătorile de peste an.

Şi Costică Varganici şi-a adus aminte de iubirea imposibilă, a eternului adolescent. Doar lucrarea dentară i-a stâlcit dicţia, având mereu remuşcări că nu-şi poate transmite întreaga vibraţie ludică coborâtă din versul său.

Plutirea idilică a fost „ruptă”, la final, de Gabriel Todică, prin răceala prezentului, în experienţele sale personale, trăite cândva, şi retrăite prin lecturarea „Poveştii cu berbeci”, o proză (relativ) scurtă, condimentată cu umor picant.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Peste toate acestea s-au aşezat aşteptările unui An Nou mai bun, şi o invitaţie de a participa la evenimentul de marţi, 15 decembrie 2015, în amfiteatrul Colegiului Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni, unde va fi evocată personalitatea poetului Nicolae Labiş (ora 13:00), iar o proximă întâlnire ne va apropia sentimentele pe data de 28 ianuarie 2016, când Cenaclul Literar „Eugen Lovinescu” va mai creşte cu încă o lună.

Gabriel Todică

ȘTIRI