Război al declarațiilor: ACL răspunde la acuzațiile primarului ComanLocal

Război al declarațiilor: ACL răspunde la acuzațiile primarului Coman

       Accesări: 100

Începe războiul declarațiilor. La numai o zi de la acuzațiile lansate de primarul Cătălin Coman la adresa consilierilor locali PDL și PNL, aflați acum sub aceiași umbrelă a opoziției, pe care edilul i-a acuzat că blochează proiecte importante pentru municipiu, biroul de presă al ACL Fălticeni a remis astăzi un drept la replică, încropit în strucura unui comunicat de presă. Acesta încearcă să clarifice motivele pentru care consilierii PDL și PNL s-au abținut de la vot, la două din proiectele de pe ordinea de zi din data de 29.08.2014.

Răspunsul aleșilor locali din nou înființata Alianță Creștin Liberală (ACL) nu a întârziat să apară.

Consilierii ACL (PDL + PNL) încep comunicatul de presă cu o replică acidă: ”Primarul Coman nu migrează, minte în continuare în PSD”, aceștia apreciind mai departe că, edilul șef a lansat public ”două capete de acuzare minţind prin omisiune: locul de joacă pentru elevii de la Şcoala Cuza şi banii pe care dascălii i-au obţinut în urma unor hotărîri judecătoreşti.”

În privinţa locului de joacă, consilierii PNL şi PDL nu au fost împotrivă, ei s-au abţinut de la aproba forma iniţiată de primarul Coman. Aleşii ACL nu sunt de acord ca terenul pentru amenajarea locului de joacă, situat în spatele clădirii bibliotecii municipale, să fie dat spre administrare Şcolii Cuza, implicit Ministerului Educaţiei Naţionale. De ce, dacă banii sunt de la bugetul local, nu de la minister, să nu se amenajeze locul de joacă pentru a fi folosit cu prioritate de elevii Şcolii Cuza doar pe baza unei înţelegeri verbale? În plus, terenul vizat este terenul aferent clădirii bibliotecii municipale, monument istoric. Dacă s-ar decide renovarea imobilului printr-un proiect cu finanţare europeană, consiliul local ar fi nevoit să retragă ministerului dreptul de administrare. Da, consilierii PNL şi PDL vor loc de joacă, nu, consilierii PNL şi PDL nu sunt de acord ca terenul să fie dat spre administrare Ministerului Educaţiei Naţionale!”, se specifică în comunicatul de presă semnat de consilierii ACL Fălticeni.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Referitor la proiectul de rectificare bugetară care, de asemenea, a picat, acestea includea mai multe de articole printre care şi pentru plata unor drepturi salariale către cadrele didactice, drepturi câștigate în instanță, în valoare de 62.000 lei. Aleșii locali, care s-au abținut de vot, mai spun că primarul Coman nu a iniţiat un proiect de hotărâre dedicat exclusiv acestui subiect, și că el a omis să spună presei că ”aprobarea banilor pentru dascăli era doar unul dintre articolele proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului local.”

În privinţa banilor pentru dascăli, primarul Coman nu a iniţiat un proiect de hotărîre dedicat exclusiv acestui subiect, astfel că aleşii locali ACL, mulţi dintre ei oameni ai şcolii, nu au avut cum să fie împotrivă. Minţind prin omisiune, primarul Coman a atins coarda sensibilă a oricărui cetăţean, nu numai a dascălilor, aceea care vibrează la bani, mai ales la lipsa acestora. Primarul PSD Coman a omis să spună presei că aprobarea banilor pentru dascăli era doar unul dintre articolele proiectului de hotărîre privind rectificarea bugetului local. Acest proiect de hotărîre îngloba renovarea atelierului mecanic de la Nicu Gane, încasarea unor sponsorizări, plata unei despăgubiri civile şi banii pentru dascăli. Proiectul a generat dezbateri aprinse deoarece iniţiatorul, primarul Coman, a aşezat un măr putred în coşul cu mere sănătoase, „mărul putred” fiind plata unei despăgubiri civile de un miliard şi jumătate de lei vechi către un fost magistrat care a revendicat un teren. Consilierii ACL au solicitat dezbaterea doar a acestui articol, propunere cu care a fost de acord chiar şi primarul Coman, şi s-au abţinut de la vot motivînd că sunt în curs plîngeri penale anexe acestui caz şi că tocmai de aceea este nevoie de o temporizare a oricărei poziţii. Pentru lămurirea cititorilor, documentele sedinţei sunt publice, (a se vedea falticeni.ro/proiecte 08 2014.pdf,) cu precizarea că absolut niciodată Cătălin Coman nu şi-a susţinut afirmaţiile cu citarea vreunei surse, darămite cu documente”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Consilierii locali ACL au atras atenția asupra faptului că secretarul municipiului Fălticeni că este obligat prin lege să afişeze, la sediul Primăriei şi pe pagina de internet, în termen de trei zile de la terminarea şedinţei, procesul-verbal al şedinţei de Consiliu Local.

ȘTIRI