Râul Moldova s-a revărsat din nou la Baia: Apele au străpuns un baraj de protecție și au blocat accesul pe un drumReligie

Râul Moldova s-a revărsat din nou la Baia: Apele au străpuns un baraj de protecție și au blocat accesul pe un drum

       Accesări: 3853

Ploile abundente au revenit și au făcut din nou probleme. Cantitățile mari de precipitații au crescut debitul râului Moldova care s-a revărsat în satul Baia, în zona unde se află stația de pompare. Autoritățile locale au fost prevăzătoare și au luat măsuri la timp, astfel că au scăpat de inundații.

Cu toate acestea, viitura formată în urma ploilor a rupt un dig și a blocat accesul strada Petuniei.

Digul de protecție, vechi de 40 de ani, a fost construit odată cu clădirea casei de apă din Baia. Viitura a săpat, în câteva ore, o breșă de aproximativ 20 de metri lungime, secționând digul în două.

Realizat din terasament de balast, digul a fost spart în zona unde protecțiile de ciment au fost luate de ape.

Pe aici apa Moldovei s-a scurs spre strada Petuniei, drumul de acces spre stația de pompare Baia III, care pe o porțiune de aproximativ 15 metri este sub ape.

Viitura ar fi inundat din nou terenurile și casele din această zonă a satului Baia, dacă Primăria nu ar fi acționat chiar înainte de Codul galben.

Primarul Maria Tomescu a inițiat un proiect de hotărâre prin care au fost executate lucrări de ajustare ale unui drum public. Cu ajutorul utilajelor grele, s-a creat pe strada Petuniei un coridor cu o lungime de 10 metri, pe drumul de acces spre stația de pompare Baia III, care preia viiturile și apa năvalnică.

„În situații limită, am găsit soluții. Am tăiat strada Petuniei și în felul acesta Moldova nu mai ajunge în sat.”, a explicat primarul Maria Tomescu. „Este singurul mod de a putea evita inundațiile. Acum aproape o lună de zile, aici, terenurile cultivate, grădinile și gospodăriile erau sub ape. Dacă nu cream breșa de pe drumul Petuniei, apa Moldovei ar fi ajuns exact pe unde a trecut la sfârșitul lunii iunie.”

Până când apa se va retrage, la stația pentru captarea apei se poate ajunge doar pe drumul de acces de la Bogdănești.

Nivelul apei este ridicat în zona casei de apă, unde se află stația de pompare Baia III. Funcționarea instalațiilor, care asigură 40% din apa necesară municipiului Fălticeni, nu este periclitată.

Chiar dacă debitul râului Moldova a scăzut ușor în ultimele ore, acesta continuă să fie monitorizat de autoritățile locale.

Pe perioada Codului galben de ploi, în cadrul Primăriei Baia a fost instituit serviciul de permanență.

Meteorologii au anunțat precipitații abundente până inclusiv joi.

ȘTIRI