Proteste ale angajaților în toate penitenciarele din țarăNațional

Proteste ale angajaților în toate penitenciarele din țară

       Accesări: 184

Un nou protest este anunțat la începutul săptămânii viitoare. Sindicatele din penitenciare declanșează începând de luni, mișcări de protest în toate penitenciarele din țară pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă. Acestea mai solicită angajarea unui număr suficient de personal, eliminarea inechităților salariale și demiterea Ministrului Justiției pentru incapacitate profesională.

Sindicaliștii susțin că Ministrul Justiției a promis că va discuta cu angajații care vor protesta pe 26 septembrie la Penitenciarul Gherla, cu ocazia inaugurării festive a Centrului Terapeutic pentru Femei, unde este invitat și Ambasadorul Norvegiei în România, doamna Tove Bruvik Westberg.

”Cu speranța că a înțeles exact legislația pe care dorește să o discute cu personalul, anterior făcând confuzii serioase.  Solicităm Ministrului Justiției ca întâlnirea să aibă loc înainte de mitingul de protest care este organizat la data de 26. septembrie 2016, în intervalul orar 11.00 – 15.00, în fața Penitenciarului Gherla.”, se arată în comunicatul Sindicatului Omnia. ”Personalul din penitenciare lucrează în aceleași condiții pe care Ministrul Justiției le deplânge în ceea ce-i privește pe deținuți.”

Sindicate din penitenciare susțin că nu există un plan concret de îmbunătățire a condițiilor de lucru pentru personal, deși ANP s-a angajat la aceasta prin Acorduri Colective succesive.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

În prezent, se înregistrează la nivelul sistemului penitenciar un număr de 1.5 milioane ore suplimentare efectuate de către personal, foarte multe dintre acestea fiind imposibil de recuperat datorită deficitului de personal de 8.000 de angajați, estimat de către Administrația Națională a Penitenciarelor prin raportare la standardele de personal oficiale.

În comunicat se mai precizează că Ministrul Justiției refuză aplicarea OUG 20/2016, în sensul eliminării inechităților salariale și pentru personalul din sistemul penitenciar, deși actul normativ include această categorie alături de ceilalți angajați din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Sindicatele din penitenciare spun că vor acționa în judecată Guvernul pentru recuperarea acestor sume de bani datorate.

Protestele vor continua pe termen nelimitat până la soluționarea revendicărilor.

ȘTIRI