Protest al grefierilor de la Judecătoria FălticeniLocal

Protest al grefierilor de la Judecătoria Fălticeni

       Accesări: 1456

Activitatea Judecătoriei Fălticeni a fost perturbată în cursul zilei de vineri, 27 ianuarie, de un protest al grefierilor și al personalului conex.

La ora 12, angajații instanței fălticenene s-au alăturat protestelor organizate de colegii din țară.

Aceștia și-au întrerupt activitatea și au ieșit pe treptele instituției pentru a reclama lipsa de implicare a autorităţilor în ceea ce priveşte situaţia grefierilor şi a personalului auxiliar din instanţe.

Protestele vor dura până la soluționarea integrală a revendicărilor, cu întreruperea activității între orele 12.00 – 14.00 pe toate sectoarele de activitate.

În ţară, în cadrul aceluiaşi interval orar au existat astfel de manifestări de protest în județele: Suceava (Judecătoria, Curtea de Apel şi Tribunalul), Botoşani,  Iaşi, Galaţi, Vâlcea, Olt, Constanța, Alba, și municipiul București.

Federația Națională Sindicală Projust a anunțat că nemulțumirile sunt pe un trend ascendent în rândul grefierilor din instanțe și parchete, tensiuni generate de modul inechitabil și nelegal de aplicare a majorării valorii de referință sectorială diferitelor categorii profesionalle din sistemul de justiție.

La nivel național se solicită:

Respectarea Deciziei nr. 794/2016 pronunţată de Curtea Constituţională la data de 15.12.2016, publicată în Monitorul Oficial nr. 2019/21.12.2016, partea I, decizie definitivă şi general obligatorie, referitoare la recunoaşterea valorii de referinţă sectoriale unice la nivelul familiei ocupaţionale „Justiţie” şi în ceea ce priveşte personalul auxiliar din instanţe nu doar în ceea ce îi priveşte pe magistraţi.

 Reintroducerea pensiei de serviciu fără limită de vârstă pentru grefieri, având în vedere condiţiile improprii de desfăşurare a activităţii, solicitarea neuropsihică şi incompatibilităţile instituite de lege în sarcina acestora, similare cu ale magistraţilor

Rezolvarea problemei resurselor umane prin suplimentarea corespunzătoare a schemelor de personal; 

Normarea muncii.

Compensarea orelor suplimentare efectuate peste orele de program legal de către personalul auxiliar de specialitate, prin raportare la volumul de activitate şi complexitatea atribuţiilor, volum de activitate ce a crescut continuu şi alarmant  în perioada ce a urmat intrării în vigoare a noilor Coduri şi modificărilor Regulamentului  de Ordine Interioară,;

Înfiinţarea unei Direcţii de specialitate în cadrul Ministerului Justiţiei pentru categoria profesională a grefierilor care să reprezinte din punct de vedere profesional activitatea grefierilor.

ȘTIRI