Proiectul reabilitării străzii Sucevei s-a încheiat: Costul total se apropie de 1 milion de euroActualitate

Proiectul reabilitării străzii Sucevei s-a încheiat: Costul total se apropie de 1 milion de euro

       Accesări: 62

Drumul care le-a scos șoferilor peri albi este deja istorie. După doi ani în care și-au rupt mașinile pe strada Sucevei, pe un carosabil distrus de șantierul deschis în vara anului 2013 de firma nemțeană 3T Construct, șoferii circulă astăzi în condiții civilizate pe un drum modernizat în totalitate. Începută în primăvară, după amânări consecutive pe fondul bâlbelor la reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare, modernizarea străzii Sucevei reprezintă un capitol încheiat.

La sfârșitul lunii decembrie, autoritățile locale au semnat recepția lucrărilor la tronsonul de aproape 2 kilometri.

Deși lucrările s-au încheiat în noiembrie, autoritățile locale au refuzat să semneze recepția lucrărilor în luna decembrie. Comisia formată la nivel de Primărie a considerat că unele elemente la securizarea capacelor de canalizare nu erau conforme cu cerințele din caietul de sarcini. Problemele s-au remediat în mai puțin de o lună.

Costurile pentru modernizarea străzii Sucevei se ridică la 3,87 milioane lei (861.000 Euro).

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Jumătate de suma menționată a fost alocată de Guvernul României, iar cealaltă jumătate de Primăria Fălticeni. Banii au fost folosiți pentru construirea trotuarelor cu pavaj, în lungime de peste 3 kilometri, amplasarea unui scuar din borduri, ridicarea celor două sensuri giratorii, amplasarea de canale de scurgere pentru apa pluvială, montarea de panouri și indicatoare rutiere și marcarea străzii.

Un tronson de aproape 2 kilometri, cuprins între Ocolul Silvic și podul peste Șomuz s-a reabilitat în totalitate. Lucrările de modernizare la carosabil au fost și ele date peste cap de problemele care s-au succedat pe șantierul rețelei de canalizare. Turnarea asfaltului a fost posibilă abia la sfârșitul lunii august, după doi ani de la deschiderea șantierului de către 3T Construct.

Viorica Timofti, directorul executiv al Transporturi Auto Botoșani, susține că proiectul s-ar fi încheiat mult mai devreme că ar fi avut front de lucru și nu s-ar fi confruntat cu atât de multă nesiguranță privind situația lucrărilor din subteranul străzii.

În completarea investiției se adaugă și suma de 500.000 lei (111.000 euro) destinată amenajării noului sistem de iluminatul public de pe strada Sucevei, amplasat pe toată lungimea porțiunii modernizate.

Spre sfârșitul toamnei s-a asfaltat și porțiunea de drum de la intrarea în municipiu dinspre Suceava, până la pod, investiția făcând parte din contractul multianual semnat cu ELBI Fălticeni.

Rudy Hodl

ȘTIRI