Proiectul modernizării Cinematografului „Doina” din Fălticeni se află la un pas de obținerea finanțăriiExclusiv

Proiectul modernizării Cinematografului „Doina” din Fălticeni se află la un pas de obținerea finanțării

       Accesări: 2097

Vești bune la final de vară. Un nou proiect pentru Fălticeni a intrat în linie dreaptă pentru obținerea fondurilor necesare modernizării. Cinematograful „Doina” a intrat pe lista de sinteză, etapa superioară
și premergătoare pentru obținerea finanțării.

Proiectul pentru modernizarea și reabilitarea capitală a obiectivului este depus la CNI.

Singurul cinematograf din municipiul Fălticeni se află într-o stare avansată de degradare. Costurile pentru reparații, dar și dotări, vor fi suportate integral din bugetul instituției amintite, aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

În prima etapă, proiectul a fost declarat eligibil.

În urma analizei specialiștilor de la Companiei Naționale de Investiții, documentația pentru finanțarea modernizării și reabilitării capitale a intrat pe lista de sinteză a subprogramului „Săli de cinema”.

Directorul general al CNI, Manuela Pătrășcoiu, și directorul de investiții, Eduard Cefălan, au semnat notificarea trimisă marți, 27 august, privind accederea proiectului în etapa menționată.

„Suntem și mai aproape de realizarea obiectivului nostru. Acum proiectul pentru modernizarea cinematografului „Doina” se află pe lista de sinteză”, afirmă primarul Cătălin Coman. „Asta înseamnă că proiectul se află într-o etapă superioară, înaintea obținerii finanțării pe care ne-o dorim. Sperăm să pornim cât mai repede reabilitarea clădirii.”

Primarul Cătălin Coman

Proiectul este estimat la 5 milioane de lei

Cinematograful din Fălticeni va beneficia de primele lucrări de modernizare după 40 de la ani de la înființare.

Nivelul investițiilor din proiect este estimat la 5 milioane de lei.

Cinematograful „Doina” va avea parte de reabilitare capitală, dar și de o extindere. Mărirea spațiului clădirii va permite utilizarea spațiului într-o manieră cu totul diferită față de ceea ce ofera până acum sala de spectacole.

Prin același proiect va fi asigurată și partea de dotări, inclusiv aparatura pentru proiecțiile filmelor.

Clădire devastată și plină de gunoaie

Căzut pradă nepăsării, cinematograful „Doina” era la momentul preluării, în octombrie 2018, un veritabil buncăr al gunoaielor. Holul de acces și sala erau pline de sticle, ambalaje, materiale și tot felul de obiecte care sunt semne ale vechilor activități distractive.

Ușile, instalațiile sanitare și unele componente electrice au dispărut complet. Hidranții și cablurile electrice au fost smulse cu totul din pereți.

Autorii distrugerilor sistematice de la Cinematograful „Doina” nu au „iertat” nimic. Au furat până și closetele.

Nici exteriorul nu arată mai bine. Apa infiltrată prin acoperiș picură, încet și sigur, măcinând structura temeinic. În anumite zone, tencuiala este căzută complet.

Zidăria este acum la vedere. Cărămizile roșii sunt mărturia delăsării. Semnele degradării accentuate se văd peste tot.

Asemenea clădirilor părăsite, pereții cinematografului sunt plini cu desene viu colorate.

Efectele indiferenței se văd cu ochiul liber.

Cinematograful „Doina” a fost până în anul 2018 în proprietatea RADEF (Regia Autonomă a Distribuției și Exploatării Filmelor).

Recuperat în instanță

Cinematograful „Doina” se află într-o stare deplorabilă, după ce fostul proprietar, RADEF, nu l-a întreținut corespunzător, deși l-a închiriat unor afaceriști locali.

Din 1999 clădirea s-a transformat într-un local cu discotecă și bar timp de mai mulți ani.

Primăria Fălticeni și RADEF s-au judecat trei ani în justiție, iar autoritățile locale au câștigat procesul. Cinematograful a revenit în proprietatea municipalității în octombrie 2018.

Schimbări radicale pentru Cinematograful „Doina”

Proiectul prevede o multitudine de schimbări la interior. Aceasta va fi recompartimentat astfel încât sala mare, care în trecut avea 440 de locuri, va fi transformată în patru săli mai mici.

Noul cinematograf va avea trei săli pentru film și una pentru spectacole.

Spectatorii vor putea asista în fiecare sală de cinema la proiecții specifice cinematografiei digitale ce utilizează tehnologii virtuale.

Pentru partea estetică, cinematograful urmează să primească schimbări importante, astfel încât atmosfera să fie una cât mai plăcută.

ȘTIRI