Proiect pilot la Fălticeni: Platformă capsulată pentru deșeuri menajereActualitate

Proiect pilot la Fălticeni: Platformă capsulată pentru deșeuri menajere

       Accesări: 91

Fără mirosuri neplăcute și fără mizerie. Două din problemele pe care orice fălticenean le întâlnește în spațiul pubelelor cu gunoaie vor dispărea grație unui nou tip de container. Întâlnit în numeroase orașe europene, noul sistem nu doar mai practic ci și estetic.

Primul exemplar a fost montat astăzi, pe strada Dimitrie Leonida, însă acesta va fi funcțional abia săptămâna viitoare, după ce se vor încheia lucrările de amenajare exterioară.

Deocamdată este doar un proiect pilot prin care autoritățile locale vor să afle care este impactul noului dispozitiv de colectare și depozitare pentru deșeurile menajere.

”Este un proiect pilot pe care îl inițiem la Fălticeni.”, a declarat primarul Cătălin Coman pentru Cronica de Fălticeni. ”Vorbim de o chestiune absolut nouă și o mostră de civilizație în ceea ce înseamnă colectarea gunoiului. Sperăm ca localnicii să aprecieze acest lucru și să-l păstreze, să-l folosească așa cum trebuie. Acesta este un sistem european pe care l-am adus pentru prima dată la Fălticeni.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Noua platformă este de fapt un container capsulat care include patru pubele metalice. Amplasate subteran, într-o structură dreptunghiulară din beton, acestea au un volum maxim de 1100 de litri. Gunoiul ajunge în spațiul de depozitare printr-un colector format dintr-o piesă rotativă pe care este atașată un mâner și suportul concav unde se așază sacul cu deșeu menajer.

Primarul Coman atrage atenția asupra utilizării corecte și civilizate a noului sistem, amintind că plata acestuia s-a făcut de la bugetul local, bani publici care trebuie investiți o dată și bine.

”Venim cu lucruri noi. În funcție de impactul vom decide dacă vom continua sau nu”, a explicat Cătălin Coman. ”Este o încercare pentru toți fălticenenii din această parte de municipiu, să vedem cum reușesc să-l păstreze și să- utilizeze un sistem pe care l-am întâlnit în marile orașe europene. Acolo se păstrează în bune condiții. De ce nu s-ar păstra și la noi? Tot ceea ce se distruge se face pe banii cetățenilor. Cum își păstrează lucrurile la ei acasă, așa trebuie să aibă grijă și de bunurile de interes public. Avem un lucru nou, frumos, util, haideți să-l păstrăm!”

Șeful administrației locale mai spune că în funcție de ecoul pe care le va avea în rândul populației și reacția acesteia, municipalitatea va decide dacă va extinde proiectul. Totodată el a precizat că utilajele operatorului local Goscom sunt dotate cu aparatura necesară pentru descărcarea pubelelor.

Costul total al platformei, inclusiv transportul și montajul, se ridică la 95.000 de lei.

ȘTIRI