Proiect pentru reabilitarea Muzeului „Mihai Sadoveanu”, Parcului Prefecturii și Galeriei Muzeului „Ion Irimescu”Exclusiv

Proiect pentru reabilitarea Muzeului „Mihai Sadoveanu”, Parcului Prefecturii și Galeriei Muzeului „Ion Irimescu”

       Accesări: 1344

Obiectivele importante din municipiu ajung, rând pe rând, într-un plan de reabilitare. Pentru că sunt investiții care pot fi asigurate din finanțare externă, Primăria Fălticeni le-a inclus în programe care nu pun presiune pe bugetul local. Cel mai nou proiect al administrației locale prevede reabilitarea integrală a unor obiective care țin de patrimoniul local, mai precis de artă, cultură și mediu.

Este vorba de un program integrat ce cuprinde trei proiecte într-unul singur.

Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, Parcul Prefecturii și corpul vechi al Muzeului de Artă „Ion Irimescu” figurează în acest ambițios proiect de modernizare a obiectivelor amintite.

Documentația este depusă din toamna acestui an la Agenția pentru Dezvoltare Regională Piatra Neamț. După deschiderea axei de finanțare, Primăria Municipiului Fălticeni a înaintat proiectul pentru obținerea finanțării.

„Am pregătit din timp documentația și am realizat un proiect mai amplu. Avem trei obiective pentru care vrem să atragem fonduri pentru reparații capitale: Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, Parcul Prefecturii și corpul vechi al Muzeului de Artă „Ion Irimescu.”, ne-a declarat în exclusivitate primarul Cătălin Coman. „Sunt trei obiective importante pe care dorim să le modernizăm în integralitatea lor. La momentul actual pot să vă spun că este deja depus la ADR Piatra Neamț. Am identificat sursa de finanțare și sperăm să obținem fondurile necesare.”

Investițiile din proiectul integrat se ridică la aproximativ 4,2 milioane de lei, aproximativ 1 milion de euro.

Punctajul ridicat obținut pe proiect dă mari speranțe autorităților locale, care vor să obțină fonduri europene pentru lucrările propuse.

Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”

Locuința unde Mihail Sadoveanu a petrecut cei mai prolifici ani din viață va fi complet reabilitată.

Construită în urmă cu 100 de ani, casa scriitorului va beneficia de reparații capitale pentru prima oară. Proiectul prevede înlocuirea acoperișului, tâmplăriei interioare și exterioare, schimbarea instalației termice și electrice.

Vor fi restaurate mobilierul, poarta de la intrarea în muzeu, în timp ce parcul și foișorul vor beneficia de un aer de prospețime prin lucrările ce vor fi executate.

Proiectul va respecta în totalitate detaliile tehnice și estetice specifice restaurărilor clădirilor de patrimoniu.

Parcul Prefecturii

Schimbări majore și de efect vor fi aduse Parcului Prefecturii.

Oaza de verdeață dintre Spitalul Municipal Fălticeni și Muzeul de Artă „Ion Irimescu” își va schimba aspectul după îmbunătățirile prevăzute în proiect.

Aleile vor fi modernizate integral, iar spațiile verzi reconfigurate și revizuite estetic. Aici va fi construit un nou parc pentru copii, pe locul celui vechi, dar care va conține și aparate pentru practicarea mișcării în aer liber atât de tineri cât și de adulți.

Fântâna arteziană va fi refăcută, în timp ce iluminatul public, băncile și coșurile de gunoi vor fi înlocuite în totalitate.

Parcul Prefecturii va beneficia, ca pe vremuri, de un foișor unde vor avea loc serate muzicale la sfârșit de săptămână sau în zilele de sărbătoare.

Pentru limitarea actelor antisociale și de vandalism, va fi montat un sistem de supraveghere video, 24 de ore din 24. Parcul va fi împrejmuit cu gard și va fi închis pe timpul nopții.

Pentru înfrumusețarea zonei verzi vor fi plantate flori, arbuști și copaci ornamentali.

Corpul B al Muzeului de Artă „Ion Irimescu”

Vechiul corp al clădirii va fi adus într-o linie estetică și cromatică cu muzeul ce deține cea mai mare colecție de autor din România.

Acoperișul va fi înlocuit, la fel ca și elementele de tâmplărie interioară și exterioară.

Sistemul electric și cel termic vor fi înlocuite cu unele modern, iar pereții vor fi anvelopați la exterior pentru obținerea unei eficiențe energetice cât mai ridicate.

Prin proiect se urmărește ca și această clădire să intre în circuitul muzeal al municipiului Fălticeni.

Cel mai interesant aspect este reabilitarea apartamentului unde a locuit și creat, până la sfârșitul vieții, marele sculptor Ion Irimescu. După reparațiile capitale, locuința maestrului va deveni unul dintre punctele de atracție din cadrul muzeului de artă.

„Axa este deschisă, proiectul este depus. Sunt șanse ridicate să obținem finanțarea.”, afirmă primarul Cătălin Coman. „Avem un punctaj mare obținut pe acest proiect. Suntem optimiști că vom putea semna contractul de finanțare.”

Edilul municipiului Fălticeni estimează că în anul 2020 ar putea fi semnate actele privind obținerea fondurilor de investiții, după care vor fi demarate procedurile de achiziții ale lucrărilor.

Acestea vor dura între 12 și 18 luni, iar dacă în timpul licitaților totul va decurge fără probleme, proiectul integrat va putea începe din anul 2021.

ȘTIRI