Profesorul și publicistul Geo Nichita s-a stins din viațăLocal

Profesorul și publicistul Geo Nichita s-a stins din viață

Un distins dascăl și om al literelor din Fălticeni a trecut la cele veșnice. Profesorul Geo Nichita s-a stins din viață, vineri, 24 februarie, la venerabila vârstă de 89 de ani. Și-a petrecut jumătate din viață la catedră pregătind zeci de generații de elevi.

Timp de 45 de ani a predat în diferite instituții de învățământ din județul Suceava.

S-a născut în 1927, la Fălticeni. Tatăl său Nichita Constantin a fost subofițer de administrație la Regimentul de Infanterie din Falticeni, mama acestuia, Ana, casnică. Începe studiile la Școala nr.5 Oprișeni, iar mai apoi la Liceul „Nicu Gane”.

Începe cariera de profesor de istorie, în anul 1951, ca proaspăt absolvent al Universității din Iași. Predă mai întâi la Școala Generală din Ilișești, iar după numai un an își mută serviciul mai aproape de casă, la Școala Generală din Rădășeni.

Din anul 1953 începe să predea în orașul natal, Fălticeni, la Liceul „Principesa Elena”, ulterior redenumit Liceul de Fete, astăzi cunoscut sub denumirea Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”.

Se remarcă prin abilitățile sale în rândul colegilor de breaslă, motiv pentru care va fi numit director adjunct al liceului între 1959 și 1961. Avansează pe postul de director, funcție pe care o va deține patru ani, între 1961 și 1965.

În timpul său se construiește, pe strada Nicolae Beldiceanu, noua clădire, corpul principal al liceului, peste drum de sediul Poștei, imobil dat în folosință în anul 1962.

Iese la pensie în anul 1989, după 43 de ani petrecuți la Liceul nr.2 (Liceul Textil) din Fălticeni. În același an devine membru al Uniunii Scriitorilor, Filiala Iași, și membru al Societății Scriitorilor din Bucovina.

Om activ, cu aplecare spre activitatea scriitoricească, Geo Nichita intră în nucleul de bază al ziarului local Opinia Fălticeneană.

Publică numeroase articole și colaborează cu ziarul județean Zori Noi, Crai Nou. Numele său apare și în publicații de circulație mai largă precum Urzica, Cronica și Convorbiri Literare, editată la Iași.

Pe tărâm literar debutează în anul 1944 cu poezia „Liniște”, publicată în revista „Zorile Romanaților” sub pseudonimul G. Mugur.

După ce se pensionează publică alte șase volume de versuri intitulate „Versuri” (1994), „Cronica Rimată” (1999), „Cântare Sfântă” (2000), „Sfințenie și veșnicie” (2008) și „Nobel în catren” (2010).

Cea mai importantă apariție publicistică rămâne cartea „Însemnări fălticenene”, lansată în anul 1997, o sinteză aprofundată a istoriei orașului Fălticeni.

Geo Nichita este răsplătit pentru întreaga sa activitate cu titlul de „Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni”, acordat în anul 2007. El este membrul fondator al Ligii județelor abuziv desființate și fost președinte al Societății Pro Baia.

Profesor de istorie și filozofie, om cu două facultăți, scriitor și poet, persoană jovială, deschisă mereu în relațiile interumane, Geo Nichita ar fi împlinit anul acesta, pe 18 august, vârsta de 90 de ani.

Trupul neînsuflețit este depus la Biserica Fălticenii Vechi. Înmormântarea va avea loc duminică, 25 februarie, la ora 14.

Redacția cotidianului Cronica de Fălticeni adresează condoleanțe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l ierte!

Facebook Comments

ȘTIRI