Profesorul fălticenean Gheorghe Gorincu este sărbătorit la Brăila la împlinirea venerabilei vârste de 91 de aniPersonalități

Profesorul fălticenean Gheorghe Gorincu este sărbătorit la Brăila la împlinirea venerabilei vârste de 91 de ani

       Accesări: 350

Profesor, editor și scriitor, Gheorghe Gorincu împlinește astăzi venerabila vârstă de 91 de ani. S-a născut la Fălticeni, pe data de 9 noiembrie 1925, și a rămas legat sufletește de meleagurile natale chiar dacă activitatea sa profesională este legată de Brăila. A plecat din „Florența nordului” spre „mica Vienă”, la vârsta de 27 de ani, luând cu sine o parte din harul marilor personalități care au adus faimă Fălticeniului.

Timp de cinci decenii a contribuit la dezvoltarea științelor economice din România.

Activitatea profesională a profesorului Gheorghe Gorincu este una impresionantă. Specializat în economie, coleg cu regretatul profesor Ioan Ștefan Dascălu, a fost contabil și inspector de credite la Sucursala din Fălticeni a Băncii Naționale între anii 1950-1952.

gorincuDe la mijlocul anilor 50 își desfășoară activitatea în Brăila. A fost inspector-şef la Sucursala Băncii Naţionale, iar alături de soția sa, profesoara Florica Gorincu, a profesor al Şcolii Tehnice Financiare şi al Liceului Economic „Ion Ghica”, apoi, din 1975, timp de 11 ani, a fost director la Grupul Şcolar Radio-TV din Brăila.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Pe lângă apreciata sa activitate la catedră, profesorul Gorincu are și o bogată activitate publicistică, începând din anul 1959 şi până în prezent: 11 volume publicate ca autor; două volume publicate în colaborare; numeroase articole apărute în presa scrisă privind economia de piață; o bogată activitate editorială în cadrul Editurii „Danubius” din Brăila, pe care a fondat-o, editură prin care a tipărit literatură economică și cursuri universitare de profil.

Revenind la volumele publicate ca autor, o  parte a acestora se regăsesc și în colecția Galeriei Oamenilor de Seamă de la Fălticeni, donate de Gheorghe Gorincu în anul 2013:

Volumul „Itinerar sentimental Fălticeni – Brăila. De vorbă cu Dumitru Anghel”, considerat a fi izbânda sa literarăare un conţinut între memorialistică şi cronică de întâmplări, în care autorul a prezentat tot ce au însemnat unele evenimente demne de reţinut dintr-un număr de circa 85 de ani.

Volumul „Ani de liceu” cuprinde mărturiile unor elevi şi absolvenţi din învăţământul preuniversitar românesc, subliniindu-se importanţa adolescenţei petrecute în anii de liceu.

Volumul „Prezenţe ale elevilor şi adolescenţilor din învăţământul preuniversitar în lumea contemporană” cuprinde două părţi. În prima parte sunt prezentaţi 755 de elevi şi absolvenţi, iar în partea a doua, principalele etape parcurse pentru elaborarea şi tipărirea lucrării.

Cele trei volume sunt însoţite de „Gânduri de suflet pentru Gheorghe Gorincu la dubla aniversare: 85 ani de viaţă, 20 ani de editură”, anexă la cartea „Itinerar sentimental Fălticeni – Brăila. De vorbă cu Dumitru Anghel”.

Legătura lui Gheorghe Gorincu cu Fălticeniul este reflectată și în cartea „Istorie trăită și comentată în imagini și date cronologice  de-a lungul timpului”, publicată în anul 2014, din care redăm în cele ce urmeză un fragment care prezintă copilăria la Fălticeni

” Așa cum Nică i-a evocat cu atâta tandrețe și respect pe Smaranda, pe Ștefan a Petrei, pe David Creangă din Pipirig, pe Zahei și pe Catinca, pe mătușa Măriuca și pe Moș Andrei, voi aminti și eu de mama, Elisabeta Gorincu, născută Monacu, de bunicul, Teodor Monacu, ceferist din Fălticeni, fratele Smarandei Monacu, căsătorită Vasiliu, mama actorului Vasiliu Birlic și a sculptorului F. Vasiliu.

În familia bunicilor mei, numărul copiilor era mare, potrivit tradiției românești: cinci fete și un băiat, la care sau adăugat altor două fete și un băiat din prima căsătorie a bunicului. Și familia bunicului din partea tatălui a fost numeroasă, trei fete și trei băieți, printre care, Florea, tatăl meu, și Silvia, căsătorită cu moșierul Gheorghe Tudoran, cu un rol important în copilăria și educația mea.

Aici ar mai fi de adăugat că marele actor Grigore Vasiliu Birlic era văr primar cu mama mea, Elisabeta Monacu, căsătorită Gorincu, extinzându-se oarecum, gradul de rudenie și asupra copilului Georgel – Gheorghe Gorincu de mai târziu. (…)

M-am născut pe 9 noiembrie 1925 în familia Elisabeta și Florea Gorincu. Din 1927, de la vârsta de doi ani, am trecut în grija familiei Silvia și Gheorghe Tudoran, proprietarul moșiei Mănăstioara din fostul județ Baia, la care am ajuns înfășurat într-o blană de urs, într-o sanie trasă de doi cai, pe timp de iarnă…”

Profesorul Gheorghe Gorincu va fi aniversat astăzi, când împlinește 91 de ani, în cadrul unui eveniment organizat în cadrul Bibliotecii Județene „Panait Istrati” din Brăila.

ȘTIRI