Profesorul Eugeniu Velișcu s-a stins din viață la 86 de aniLocal

Profesorul Eugeniu Velișcu s-a stins din viață la 86 de ani

       Accesări: 735

Mediul didactic local este din nou în doliu. Distinsul profesor Eugeniu Velișcu a încetat din viață, lăsând în urmă amintiri dintre cele mai frumoase croite de un bun familist, soț, tatăl a doi copii și un pedagog desăvârșit pentru câteva zeci de generații de elevi pregătiți la Fălticeni. Fostul dascăl de la Colegiul Național ”Nicu Gane” împlinise în primăvară venerabila vârstă de 86 de ani.

S-a născut pe 24 aprilie 1930 în localitatea Odobești din județul Vrancea.

După ce termină cursurile Școlii elementare din orașul natal, Eugeniu Velișcu își continuă studiile la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

În anul 1955 devine absolvent al Facultății de Chimie, se căsătorește și își începe cariera de profesor la Fălticeni.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Debutează la Școala ”Alexandru Ioan Cuza” unde va preda timp de doi ani biologia. Mai apoi va activa ca profesor și îndrumător la Casa Pionierilor. Începând din 1960 și până în 1990 predă chimia la Liceul ”Nicu Gane”, unde pentru mulți ani colegă de catedră îi este reputata Aspazia Mancu.

Profesorul Eugeniu Velișcu se remarcă prin calitatea actului didactic, elocință și rigurozitate.

Coleg de generație cu Magdalena Vultur și Mioara Gafencu, el a fost apreciat deopotrivă pentru calitățile sale umane. S-a făcut remarcat și în orchestra sindicatului de învățământ ca violonist, un nou statut pe care și l-a asumat cu seriozitate.

”Un coleg deosebit. Eugeniu a fost un om excepțional, un profesor aparte, un perfecționist, un bărbat în adevăratul sens al cuvântului. Era conștiincios. Un bun familist. Calitățile lui și ale soției Elena se regăsesc și la copiilor lor, doi oameni la fel de deosebiți din toate punctele de vedere.”, ne-a declarat Mioara Gafencu. ”Profesorul Eugeniu Velișcu era un om talentat. Îmi aduc aminte că el cânta la vioară. Făcea parte din orchestra sindicatului de învățământ. Nu iubea jumătățile de măsură și cred că asta l-a făcut să fie special ca profesor. Băiatul nostru drag! Sub raportul colegialității de breaslă, Eugeniu Velișcu dădea mereu dovadă de integritate. Am amintiri foarte plăcute din perioada cât am predat împreună la Liceul ”Nicu Gane”. 

La rândul lor, foștii elevi, unii dintre ei ajunși profesori de chimie, îl descriu ca un pe om de o factură deosebită, blând în glas plăcut, exigent.

Dezamăgit de schimbările petrecute în învățământul preuniversitar de după Revoluție, el se pensionează în vara anului 1990. Rămâne în Fălticeni până aproape de ultimele clipe ale vieții.

Eugenie Velișcu s-a stins din viață duminică, 4 septembrie, la vârsta de 86 de ani, purtând cu demnitate suferințele unei boli care s-a agravat în ultimele două luni.

Profesorii actuali, foști colegi și elevi de la Colegiul Național ”Nicu Gane” și sunt, în aceste momente de cumplită durere, alături de familia îndoliată.

Trupul neînsuflețit este depus la Biserica Oprișeni. Eugeniu Velișcu va fi înmormântat miercuri, 7 septembrie, la ora 12. Dumnezeu să-l ierte!

ȘTIRI