Profesorul neurochirurg Constantin Arseni și menirea vieții salePersonalități

Profesorul neurochirurg Constantin Arseni și menirea vieții sale

       Accesări: 1433

Când auzim de Clinica de Neurochirurgie „Bagdasar-Arseni” din Bucureşti, puțini dintre noi știu că doctorul Arseni venea de pe meleagurile noastre și că el este cel care, împreună cu mentorul său Dimitrie Bagdasar, a pus bazele neurochirurgiei româneşti. S-a născut la 3 februarie 1912, la Dolhasca. Studiile secundare le face la Bacău iar Facultatea de medicină la Cluj.

Atras de chirurgia creierului, își începe ucenicia sub îndrumarea profesorului Dimitrie Bagdasar în Spitalul de Urgență din București.

Într-un pavilion al acestui spital s-a deschis, în 1935, prima clinică de neurochirurgie din România, și de fapt din sud-estul Europei, cum spunea chiar doctorul Constantin Arseni. Aici se va dezvolta şcoala românească de neurochirurgie. Era o clinică foarte modestă: 10 paturi și, în sala de operații, „faimoasa” masă de lemn.

Fiica profesorului Bagdasar povestea, într-un interviu: ”Tata a reușit să recruteze o echipă profesională de neurochirurgie de prima mână: mai întâi (1936) dr. Constantin Arseni, apoi (1942) dr. Ionel Ionescu și (1943) dr. Sofia Ogrezeanu, remarcabila femeie care a devenit prima femeie neurochirurg din România.”

Imprumutul Promotional de Sarbatori

E vorba, binențeles, despre fălticeneanca noastră, Sofia Ionescu-Ogrezeanu.

Toți  trei au traversat, cu eforturi supraomenești, perioada cea mai grea a neurochirurgiei românești. Munca lor a stat la baza a tot ceea ce s-a realizat ulterior.

Erau mereu la datorie, ne spune scriitoarea Rodica Simionescu în monografia despre Sofia Ionescu-Ogrezeanu: “Doctorul Constantin Arseni venea pe jos, pe Calea Văcărești, câțiva kilometri, pe orice vreme, ca să fie la ora 5 la program. Familia Ionel și Sofia Ionescu locuia deja în spital. Fiecare în sine a fost o lume pentru care viața personală nu a contat. Fiecare clipă, trăită intens, până la epuizare, a fost dăruită pacienților.”

Colaborarea lui Dimitrie Bagdasar cu Constantin Arseni a culminat cu monumentalul “Traité de neurochirurgie” care a reprezentat o sinteză a vastei experiențe și documentări neurochirurgicale a lui Dimitrie Bagdasar și a cercetărilor făcute împreună cu Constantin Arseni.

Profesorul încetând însă, pe neașteptate, din viață, doctorul Arseni preia, la vârsta de numai 34 de ani, răspunderea conducerii serviciului de neurochirurgie, fiind desemnat chiar de profesor ca succesor al său. Va depune o muncă titanică, bucurându-se  de o strălucită afirmare și recunoaștere pe plan național și mondial.

Activitatea sa științifică este dirijată spre elaborarea unor noi tehnici operatorii, rezultatele fiind  sintetizate în monografiile și tratatele de pe care au învățat medicina  generații de studenți.  Constantin Arseni este autorul celor peste 250 de articole științifice publicate în țară și peste hotare.

În anul 1975 se deschide la București cea mai mare Clinică de Neurochirurgie din Europa, cu o dotare de 550 de paturi.

S-a stins din viaţă în 1994, profesorul Constantin Arseni rămânând însă un nume ce va fi mereu asociat necondiționat cu profesionalismul de cea mai  înaltă ținută.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI