Profesoara Mioara Gafencu împlinește 80 de aniLocal

Profesoara Mioara Gafencu împlinește 80 de ani

Este octogenară cu acte în regulă. Distinsa profesoară Mioara Gafencu a împlinit pe 22 martie frumoasa vârstă de 80 de ani. Prietenii au ținut să o felicite telefonic sau personal, arătându-i cât de mult o prețuiesc.

Pe lângă urările de bine, Mioara Gafencu a primit numeroase buchete de flori.

Profesoara și-a petrecut ziua de naștere în locuința proprietate personală de pe strada Republicii, alături de oameni dragi care i-au oferit câteva clipe de bucurie și gânduri de bine.

Cu o carieră bogată, Mioara Gafencu face parte din pleiada dascălilor de aur de la Liceul „Nicu Gane”. Și-a petrecut jumătate din viață la catedră, pregătind zeci de generații de elevi.

Prin exigență, profesionalism, cu un limbaj literar și vaste cunoștințe de limba română, profesoara s-a remarcat nu doar în instituția unde în mediul didactic preuniversitar din Fălticeni.

Ea și-a dedicat ultimii ani activităților de documentare, concretizate în cărți care aduc la lumină oameni, fapte și aspecte mai puțin știute din târgul de odinioară, orașul vechi de pe Șomuz.

Mioara Gafencu este profesoară, scriitoare, activist cultural, publicist și decanul de vârsta al redacției cotidianului Cronica de Fălticeni.

S-a născut la data de 22 martie 1937 în comuna Cîrlibaba, judeţul Suceava, în familia lui Dimitrie şi a Profirei Ivescu, de profesie învăţători. Ambii părinţi fiind intelectuali, ea va beneficia de o educaţie aleasă, fapt ce va duce la alegerea profesiei de mai târziu.

Încheie Şcoala Pedagogică de învăţători în anul 1955, apoi urmează cursurile Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi obţine licenţa în anul 1959.

Debutează în cariera didactică ca profesor de Limba şi literatura română la Şcoala Generală Şoldăneşti, timp de trei ani, după care îşi va continua cariera de dascăl la Liceul „Nicu Gane”, unde obține rezultate excepţionale cu toate generaţiile de elevi pe care-i pregăteşte şi le influenţează destinul.

A colaborat şi publicat la diverse reviste de specialitate, dar şi cu profil literar, printre care „Tribuna şcolii”, „Limba şi literatura română”, „Limba şi literatura română pentru elevi”, „Cronica”, „Zori noi” și altele.

Cu toate că în anul 1999 îşi încheie activitatea la catedră, deoarece se pensionează, Mioara Gafencu continuă să joace un rol prestigios în viaţa culturală din Fălticeni.

Profesorul şi publicistul Mioara Gafencu rămâne în memoria posterităţii şi prin cuvântul scris, ea însăşi fiind autoarea mai multor cărţi de excepţie. Aproape în fiecare an sunt publicate una sau două cărţi semnate de doamna Mioara Gafencu.

Unele dintre ele sunt scrise în colaborare cu cei doi copii ai săi, profesorii Dana Busuioc şi Sorin Gafencu: „Şoldăneşti, itinerar şcolar”(2003), „Şoldăneşti, vatră de istorie”(2003), volumul monografic: „Colegiul Naţional Nicu Gane (1870-2003)”. Sub semnătura aceleaşi autoare iese de sub tipar cartea „Case de pe Strada Mare” în anul 2008, iar trei ani mai târziu apar volumele „Şi Ulise nu s-a mai întors” și  „Clepsidra cu minutare”(dedicată Maestrului Ion Irimescu).

În anii care vor urma au loc lansările cărţilor: „Rememorări luminoase”, „Drumuind…” şi „Pour Helene”, ultima dedicată colegei şi prietenei sale, regretata profesoară de limba franceză, Elena Constantinescu.

Urmează seria de cărți din ciclul Dimensiunile timpului, deschisă în anul 2013 cu publicaţie intitulată„Vasile Ciurea și Dimitrie Leonida” care întregește palmaresul literar al autoarei, iar 2014 va favoriza apariţia cărţilor: „Vintilă Şiadbei și Haralambie Ciocan”, și „Foșnet desfrunzit”. Aceste volume sunt dedicate unor personalităţi fălticenene care au contribuit la progresul cultural al urbei natale, respectiv la progresul ştiintific naţional şi internaţional.

În semn de recunoştinţă pentru activitatea desfăşurată în domeniul educaţiei, literaturii şi culturii, în anul 2011, cu ocazia Zilelor Municipiului Fălticeni, primeşte Titlul de Cetăţean de onoare al oraşului.

Facebook Comments

ȘTIRI