Profesoara Margareta Labiș și Primăria Mălini au primit în anul centenar distincția „Meritul Bucovinei”Actualitate

Profesoara Margareta Labiș și Primăria Mălini au primit în anul centenar distincția „Meritul Bucovinei”

       Accesări: 2135

Oamenii valoroși primesc recompense pe măsură. Sucevenii cu merite deosebite sunt onorați cu o distincție care portă un nume la fel de sugestiv. „Meritul Bucovinei” este titlul pe care Consiliul Județean Suceava îl conferă în anul centenar persoanelor cu contribuții deosebite în societatea de azi.

Trei astfel de distincții au fost oferite sâmbătă, la Mălini, de către Gheorghe Flutur.

Într-un cadru festiv, președintele CJ Suceava i-a titlul de onoare profesoarei Margareta Labiș, sora poetului Nicolae Labiș. Un titlu similar a fost acordat Primăriei Comunei Mălini, în speță primarului Petru Nistor și viceprimarului Dumitru Amariei.

Comuna Mălini este prima localitate care primește distincția „Meritul Bucovinei”.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Gheorghe Flutur a subliniat strădania autorităților locale pentru actul cultural și respectul arătat pentru tezaurul local, poetul Nicolae Labiș.

Șeful administrației județene a precizat că pe mălinari îi are la inimă pentru că sunt oameni hotărâți și păstrători de tradiții.

Distincțiile au fost acordate în cadrul Festivalului Național de Poezie „Nicolae Labiș”, ediție jubiliară, ce s-a desfășurat timp de trei zile la Suceava, Fălticeni și Mălini.

„Pentru că suntem în an centenar vreau să acord o distincție de mare onoare.”, a declarat Gheorghe Flutur. „Este vorba de Meritul Bucovinei, distincție extraordinar de frumoasă pe care noi, cei de la Consiliul Județean, o acordăm. Cu tot dragul, îi oferim din suflet acest titlu doamnei Margareta Labiș.”

„Același merit al Bucovinei îl acord Primăriei Mălini.Am să spun și de ce!”, a afirmat președintele Consiliului Județean Suceava. „Nu multe Primării care au case memoriale, muzee, ale unor astfel de personalități, se îngrijesc precum se îngrijește Măliniul, primarul, Consiliul Local, de acest tezaur pe care îl aveți. Să știți că o spun sincer. Dacă la Stupca, la Ciprian Porumbescu, s-ar întâmpla din partea Primăriei atâtea lucruri bune, ca și la Mălini, aș fi mândru. Merită Primăria Mălini „Meritul Bucovinei”.

În cadrul aceluiași eveniment, poetul Marcel Mureșan, promotorul Festivalului Național de Poezie „Nicolae Labiș”, a primit același titlul „Meritul Bucovinei”.

Distincția „Meritul Bucovinei” a fost instituită cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Titlul onorific este acordat unor personalităţi care își leagă destinul de judeţul Suceava.

Până în prezent au fost oferite astfel de distincții sucevenilor din străinătate, considerați ambasadori ai Diasporei. Au mai primit „Meritul Bucovinei”, dramaturgul Matei Vișniec și ambasadorul Germaniei la București, Excelența Sa Cord Meier-Klodt.

Distincția este însoțită de o diplomă și o insignă.

Titlul onorific cuprinde stema Bucovinei, capul de bour şi cele trei stele între coarne, pe scutul roşu-albastru, bordată cu verdele fagilor din Bucovina.

Persoanele cărora le este conferită această distincţie sunt înregistrate într-un registru special de evidenţă.

Decizia înfiinţării acestui titlu a fost luată, în unanimitate, în cadrul Comisiei Centenar, din cadrul Consiliului Județean Suceava.

ȘTIRI