Procurorii l-au trimis în judecată pe polițistul Dumitru Norocel pentru infracțiuni de ultraj și refuz prelevare mostre biologiceActualitate

Procurorii l-au trimis în judecată pe polițistul Dumitru Norocel pentru infracțiuni de ultraj și refuz prelevare mostre biologice

       Accesări: 2594

Un om al legii va răspunde în fața legii pentru faptele sale. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a unui lucrător al Poliției Municipiului Fălticeni, care a fost arestat preventiv la sfârșitul lunii octombrie. Agentul șef principal Dumitru Norocel este cercetat pentru săvârşirea a două infracţiuni de ultraj şi a infracţiunii de refuz de prelevare mostre biologice.

Polițistul a fost protagonistul unor episoade de violență comise asupra unor colegi de serviciu de la Biroul de Ordine Publică din cadrul Poliției Municipale Fălticeni.

Procurorii menționează în rechizitoriu că pe 22 octombrie, în jurul de orei 19.30, agentul Dumitru Norocel, aflat în timpul liber, a condus autoturismul personal pe un drum public din Fălticeni, circumstanţe în care a tamponat şi avariat un alt autoturism, parcat în mod regulamentar.

După tamponare, polițistul a coborât din mașină și nu i-a permis celuilalt șofer să fotografieze urmările accidentului, după care a părăsit zona.

Incidentul s-a petrecut pe fosta platformă industrială Filatura, în dreptul unei fabrici unde se produce suc de mere.

La scurt timp organele de poliţie, însoțite de proprietarul autoturismului avariat, au observat autoturismul polițistului care era angajat într-o manevră de parcare, cu motorul pornit, şoferul său efectuând mişcările cu farurile stinse. În acel moment, agenţii de poliţie l-au recunoscut la volan pe colegul lor.

Doi agenţi de poliţie au coborât din mașina de serviciu şi s-au îndreptat spre autoturismul inculpatului, moment în care inculpatul, aflat singur în maşină, a oprit motorul şi a coborât din maşină. Agenţii de poliţie de la Biroul Ordine Publică Fălticeni i-au solicitat colegului Dumitru Norocel să îi însoţească la autospeciala poliţiei, dar inculpatul a refuzat, intrând în incinta blocului și încercând să se sustragă solicitărilor.

Procurorii mai spun că unul dintre agenții de poliţie l-a somat legal pe agentul șef principal Norocel să se oprească, apoi l-a prins de mâna stângă. În acel moment, inculpatul l-a lovit pe agentul de poliție în cauză cu palma în zona tâmplei, distrugându-i ochelarii de vedere.

Agenţii de la Ordine Publică l-au imobilizat pe inculpat, reușind să-l încătuşeze, după care l-au urcat în autospeciala poliției, apoi l-au condus la secția de poliție.

Dumitru Norocel a continuat să se manifeste agresiv și în sediul Poliției Municipiului Fălticeni, folosind un ton ridicat, ţipând la agenţii de poliţie, fiind apoi condus în sala de aşteptare.

Aici, agentului șef principal Norocel i s-a solicitat în mod repetat să fie testat cu aparatul etilotest, întrucât emana un puternic miros de alcool, acesta refuzând.

Polițistul, rămas încătuşat întrucât se manifesta în episoade agresive, a fost condus de către agenții de poliție, cu autospeciala, la Spitalul Municipal Fălticeni în vederea prelevării de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei.

Situația a degenerat în incinta unității medicale, inculpatul Dumitru Norocel, deşi era încătuşat, s-a manifestat agresiv, l-a lovit pe acelaşi agent de poliţie cu piciorul, de mai multe ori în zona tibiei stângi.

Ca și când n-ar fi fost de ajuns, Norocel l-a ameninţat pe agentul de poliţie cu moartea, cu acte de violenţă şi cu destituirea din funcţie, iar pe un alt agent de poliţie, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, coleg de echipaj cu primul agent de poliţie, l-a ameninţat cu destituirea din funcţie şi alte fapte păgubitoare cu consecinţe negative, fără a le detalia conţinutul, în aceleaşi împrejurări.

Procurorii mai spun în rechizitoriu că la sosirea medicului de gardă, agentul Dumitru Norocel a refuzat să-i fie prelevate mostre biologice de sânge la solicitarea expresă şi repetată a organelor de poliţie.

După consemnarea refuzului, inculpatului de a da mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, inculpatul a fost escortat înapoi la sediul Poliţiei.

Din nou, poliștitul a continuat să se manifeste agresiv, ameninţându-l pe primul agent de poliție cu moartea şi cu acte de violenţă. Ulterior, după ce i-au fost citite actele întocmite şi care îl priveau pe acesta, a fost descătuşat, plecând acasă.

La propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava din 24 octombrie 2018, Judecătoria Fălticeni, prin judecătorul de drepturi şi libertăţi, a dispus luarea măsurii arestării preventive faţă de Dumitru Norocel, acesta fiind cercetat în stare de arest preventiv.

Cauza a fost instrumentată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţiştii din cadrul IPJ Suceava – Biroul Control Intern.

Procurorii arată că „gravitatea infracțiunilor comise, care se înscriu în tiparele unui adevărat fenomen infracțional în zona județului Suceava, respectiv ultrajul față de organele de poliție, constă în: împrejurările în care inculpatul a comis fapta sub influența evidentă a băuturilor alcoolice; acreditarea ideii că justiția nu ar acționa suficient de ferm împotriva unor manifestări infracționale repetate, de un accentuat pericol social, și lipsa de respect și conformare față de agenții de poliție aflați în exercitarea unor atribuții conferite prin lege.”

Agentul de poliție agresat fizic, de către colegul său, agentul șef principal Dumitru Norocel, a primit certificat medico-legal. El a suferit leziuni a căror refacere a necesitat două-patru zile de îngrijiri medicale.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

Procurorii precizează că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

ȘTIRI