Procurorii l-au trimis în judecată pe fostul primar Ilie GhermanActualitate

Procurorii l-au trimis în judecată pe fostul primar Ilie Gherman

       Accesări: 915

Va fi adus în fața instanței. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni au dispus marți, 28 martie, trimiterea în judecată în stare de arest preventiv, a inculpatului Ilie Gherman. Fostul primar al comunei Slatina este cercetat pentru cinci infracțiuni.

Mai precis, el va răspunde în fața magistraților pentru infracţiunile de „fals intelectual în formă continuată” (11 acte materiale), „participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată sub forma instigării” (11 acte materiale), „instigare la săvârşirea infracţiunii de uz de fals în formă continuată” (11 acte materiale), „instigare la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată” (11 acte materiale) şi „instigare la săvârşirea infracţiunii de fraudă la vot în formă continuată” (10 acte materiale).

Procurorii menționează că în perioada martie – aprilie 2016, în vederea câştigării unui număr mai mare de voturi, Ilie Gherman a abordat direct sau indirect 11 persoane pe care le-a convins să îşi stabilească reşedinţa în comuna Slatina pentru a dobândi astfel drept de vot  în această localitate.

Împreună cu doi funcţionari din cadrul Primăriei Slatina au emis 11 adeverinţe care atestau în mod nereal că titularii acestora deţin fiecare câte un imobil tip locuinţă pe raza satului Herla din comuna Slatina, cu care figurează înscrişi în evidenţele primăriei.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Persoanele menţionate în aceste adeverinţe şi care au calitatea de inculpaţi în cauză, s-au prezentat la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor a Municipiului Fălticeni unde au solicitat stabilirea reşedinţei în satul Herla, comuna Slatina, cererilor tipizate fiindu-le ataşate adeverinţele menţionate, întocmite în fals iar acestea au fost admise şi făcute menţiunile necesare în baza de date apoi în actele de identitate.

La data de 5 iunie 2016 zece din cele unsprezece persoane au votat în cadrul Circumscripţiei Electorale nr. 93 Slatina, deşi nu aveau acest drept având în vedere modul fraudulos în care au obţinut reşedinţa în această localitate.

Dosarul a fost înaintat instanţei de judecată la data de 30 martie 2017.

Pe 1 martie 2017, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni au solicitat magistraților Judecătoriei Fălticeni arestarea preventivă a fostului edil. Magistrații au respins propunerea Parchetului și au înlocuit-o cu măsura controlului judiciar.

Ilie Gherman a fost reținut de organele de urmărire penală, pentru infracțiuni care ar fi legate de fraudarea alegerilor locale din vara anului 2016.

Trimiterea în judecată este o etapă a procesului penal reglementată de codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nici o situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

ȘTIRI