Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe șeful Poliției FălticeniActualitate

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe șeful Poliției Fălticeni

       Accesări: 125

Probleme la vârful Poliției Municipiului Fălticeni. Procurorii anticorupţie de la Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a comisarului șef Ioan Nichitoi. Motivul îl constituie săvârşirea infracţiunilor concurente de tentativă la abuz în serviciu cu obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit şi fals intelectual, informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA arată că în toamna anului trecut, șeful Poliției Municipiului Fălticeni, comisarul șef Ioan Nichitoi, s-a implicat activ în activitatea judiciară desfăşurată de un subordonat, astfel încât acesta din urmă să nu iniţieze procedurile judiciar penale faţă de o persoană, om de afaceri, pentru infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.

Potrivit DNA, omul de afaceri a fost implicat într-un accident de circulaţie pe raza localităţii Fălticeni, iar lucrătorul de poliţie din subordinea comisarului șef Ioan Nichitoi a întocmit toate actele de constatare. Omul de afaceri a fost condus în vederea prelevării de probe de sânge, însă acesta a refuzat prelevarea. A doua zi, agentul de poliţie a prezentat actele întocmite comandantului unităţii Ioan Nichitoi în vederea punerii rezoluţiei şi înregistrării dosarului. Acesta din urmă i-a solicitat subordonatului să rupă actele întrucât omul de afaceri ar fi un prieten de-al său şi trebuie ajutat, în sensul de a trata incidentul ca o simplă tamponare. Șeful Poliției Municipale Fălticeni ar fi insistat ca subordonatul său să îi facă documentele pentru a obţine despăgubirile de la firma de asigurare.

Direcția Națională Anticorupție anunță în comunicat faptul că forma tentativei este reţinută având în vedere că folosul injust urmărit a fi obţinut de omul de afaceri nu a fost efectiv realizat, ca urmare a intervenţiei procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Din dispoziţia procurorului, dosarul a fost înregistrat la penal, iar cercetările penale s-au efectuat tot din iniţiativa procurorului care a preluat cauza la urmărire proprie. Ulterior, existând indicii în sensul comiterii de fapte prevăzute de legea penală, de către agenţi de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Fălticeni, dosarul a fost declinat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

În urma cercetării penale efectuate s-a stabilit că omul de afaceri este autor al infracţiunii de refuz al conducătorului unui autovehicul de a se supune recoltării de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, fiind dispusă sancţionarea administrativă.

Conform informațiilor publicate în comunicatul DNA, într-un alt context, pe 20 decembrie 2013, comisarul șef Ioan Nichitoi a întocmit înscrisul intitulat „Raport de necesitate privind oportunitatea sponsorizării”, înregistrat la IPJ Suceava la data de 23 decembrie 2013. Înscrisul avea un caracter fals şi a fost întocmit, în condiţiile în care obiectul presupusei propuneri de sponsorizare fusese deja predat către Poliţia Municipiului Fălticeni pe 10 decembrie 2013.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava.

DNA mai precizează că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de Procedură Penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

ȘTIRI