Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe șeful Poliției FălticeniActualitate

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe șeful Poliției Fălticeni

Probleme la vârful Poliției Municipiului Fălticeni. Procurorii anticorupţie de la Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a comisarului șef Ioan Nichitoi. Motivul îl constituie săvârşirea infracţiunilor concurente de tentativă la abuz în serviciu cu obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit şi fals intelectual, informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA arată că în toamna anului trecut, șeful Poliției Municipiului Fălticeni, comisarul șef Ioan Nichitoi, s-a implicat activ în activitatea judiciară desfăşurată de un subordonat, astfel încât acesta din urmă să nu iniţieze procedurile judiciar penale faţă de o persoană, om de afaceri, pentru infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.

Potrivit DNA, omul de afaceri a fost implicat într-un accident de circulaţie pe raza localităţii Fălticeni, iar lucrătorul de poliţie din subordinea comisarului șef Ioan Nichitoi a întocmit toate actele de constatare. Omul de afaceri a fost condus în vederea prelevării de probe de sânge, însă acesta a refuzat prelevarea. A doua zi, agentul de poliţie a prezentat actele întocmite comandantului unităţii Ioan Nichitoi în vederea punerii rezoluţiei şi înregistrării dosarului. Acesta din urmă i-a solicitat subordonatului să rupă actele întrucât omul de afaceri ar fi un prieten de-al său şi trebuie ajutat, în sensul de a trata incidentul ca o simplă tamponare. Șeful Poliției Municipale Fălticeni ar fi insistat ca subordonatul său să îi facă documentele pentru a obţine despăgubirile de la firma de asigurare.

Direcția Națională Anticorupție anunță în comunicat faptul că forma tentativei este reţinută având în vedere că folosul injust urmărit a fi obţinut de omul de afaceri nu a fost efectiv realizat, ca urmare a intervenţiei procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni.

Din dispoziţia procurorului, dosarul a fost înregistrat la penal, iar cercetările penale s-au efectuat tot din iniţiativa procurorului care a preluat cauza la urmărire proprie. Ulterior, existând indicii în sensul comiterii de fapte prevăzute de legea penală, de către agenţi de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Fălticeni, dosarul a fost declinat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

În urma cercetării penale efectuate s-a stabilit că omul de afaceri este autor al infracţiunii de refuz al conducătorului unui autovehicul de a se supune recoltării de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, fiind dispusă sancţionarea administrativă.

Conform informațiilor publicate în comunicatul DNA, într-un alt context, pe 20 decembrie 2013, comisarul șef Ioan Nichitoi a întocmit înscrisul intitulat „Raport de necesitate privind oportunitatea sponsorizării”, înregistrat la IPJ Suceava la data de 23 decembrie 2013. Înscrisul avea un caracter fals şi a fost întocmit, în condiţiile în care obiectul presupusei propuneri de sponsorizare fusese deja predat către Poliţia Municipiului Fălticeni pe 10 decembrie 2013.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava.

DNA mai precizează că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de Procedură Penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Facebook Comments

ȘTIRI