Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe primarul comunei Mălini și pe alte patru persoane pentru obținere nelegală de fonduri europeneActualitate

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe primarul comunei Mălini și pe alte patru persoane pentru obținere nelegală de fonduri europene

       Accesări: 3817

Procurorii DNA i-au dat pe mână justiției. Cinci persoane, printre care Nistor Petru, primarul comunei Mălini, și Popescu Vasile, președintele Asociației Agricole Mălini Stânișoara, vor ajunge în fața magistraților Tribunalului Suceava, după ce anchetatorii au stabilit că au fost obținute în mod nelegal fonduri europene pentru agricultură. Suma în cauză se ridică la 6,28 milioane de lei.

Grupul celorlați inculpați este completat de Ilie Bîzu, administrator al unei societăți comerciale, Ioan Ilișescu, la data faptelor casier în cadrul primăriei Mălini, și Vasile Gherasim, administrator al unei societăți comerciale.

În fața magistraților este chemată și Asociația Agricolă Mălini Stânișoara.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, după ce la sfârșitul lunii octombrie 2017, acesția au decis punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Ce spune rechizitoriul procurorilor

Rechizitoriul întocmit de procurorii menționează că în perioada 2008 – 2016, inculpatul Vasile Popescu, în calitate de președinte al unei asociații agricole, a depus cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată pe suprafață, plăți compensatorii pentru zona montană defavorizată, plăți de agromediu și alte scheme de plăți directe, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.

Procurorii DNA spun că în demersurile desfășurate timp de opt ani, respectiv 2008 – 2016, inculpatul Vasile Popescu a beneficiat și de ajutorul inculpatului Nistor Petru, primar al comunei Mălini, care i-a pus la dispoziție două contracte false și inexacte (de arendă și de concesiune) încheiate cu încălcarea prevederilor legale.

Prin acțiunile sale, inculpatul Vasile Popescu a obținut pe nedrept fonduri europene nerambursabile, în valoare totală de 6.288.765,28 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a și constituit parte civilă.

În același context, la data de 15 mai 2013, pentru a dovedi că îndeplinește condițiile impuse pentru a beneficia de banii respectivi, inculpatul Vasile Popescu a completat în fals o declarație pe proprie răspundere prin care atesta faptul că nu este rudă sau afin până la gradul al patrulea inclusiv cu persoane ce dețin funcții de decizie în cadrul autorității contractante, în cazul de față Primăria Mălini.

În realitate, acesta era afin de gradul II cu primarul Petru Nistor.

Rechizitoriul mai arată că în perioada 2010-2016, pentru a ascunde sau a disimula originea ilicită a sumelor de bani obținute cu titlu de subvenție de asociația agricolă reprezentată de inculpatul Vasile Popescu, o parte din bani, respectiv 1.267.954 lei au fost transferați către societăți comerciale cu un comportament specific de „firme fantomă” controlate de inculpatul Bîzu Ilie, pe baza unor facturi fiscale fictive.

Procurorii DNA susțin faptul că inculpatul Ioan Ilișescu, în calitate de casier în cadrul primăriei Mălini, a întocmit în fals procesele verbale de recepție a lucrărilor pretins executate de firmele controlate de inculpatul Bîzu Ilie și documentele financiar contabile necesare transferurilor de bani, cunoscând scopul infracțional urmărit de ceilalți inculpați.

Fiind audiat de către procurorii anticorupție la data de 3 noiembrie 2017, inculpatul Gherasim Vasile a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea cercetărilor și a tragerii la răspundere penală a inculpaților Popescu Vasile, Bîzu Ilie și Ilișescu Ioan.

Pentru ce sunt judecați inculpații

Vasile Popescu, la data faptelor președinte al Asociației Agricole Mălini Stânișoara, este trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, infracțiunii de fals în declarații și infracțiunii de spălare a banilor, în formă continuată.

Petru Nistor, la data faptelor și în prezent primar al comunei Mălini, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, repsectiv infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

Asociația Agricolă Mălini – Stânișoara este trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

Ilie Bîzu administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor, în formă continuată,

Ioan Ilișescu, la data faptelor casier în cadrul primăriei Mălini, județul Suceava, membru fondator și secretar al Asociației Agricole Mălini-Stânișoara, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor, în formă continuată.

Vasile Gherasim, administrator al unei societăți comerciale, este trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Sechestru asigurator pe bunuri

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Popescu Vasile, Nistor Petru, Ilișescu Ioan și Asociația Agricolă Mălini Stânișoara.

Dosarul este trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunerea menținerii măsurilor asigurătorii dispuse în cauză.

DNA precizează faptul că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

ȘTIRI