Accesări: 3119

diicot

Au intrat pe mâna oamenilor legii. Cinci tineri din Fălticeni, cu vârste între 18 și 26 de ani, au fost săltaţi miercuri, 11 noiembrie, de procurorii DIICOT Suceava. Potrivit anchetatorilor aceștia au acţionat împreună sau separat și exploatau sexual fete minore provenite din medii vulnerabile, sub promisiunea câștigării unor sume mari de bani în mod facil.

Faptele au fost săvârșite în perioada ianuarie 2012 – aprilie 2014.

Cercetările au fost demarate de poliţiştii din cadrul BCCO (Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane) la sfârșitul lunii martie, anul curent, care s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că Mariana Oana Adam (26 de ani), Anor Petru Buchilă (24 de ani), Costel F.(18 ani), Ştefan Ciprian Anton (20 de ani) și Ciprian Vasile Atomei (22 de ani) au preocupări pe linia traficul de minori.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Oamenii legii i-au găsit pe trei din cei cei cinci suspecți, doi fiind plecați în străinătate.

În cauză s-a propus efectuarea urmăririi penale de către procuror, fiind înregistrate două dosare penale la D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „trafic de minori”. Procurorul de caz de la DIICOT i-a prezentat în faţa magistraţilor Tribunalului Suceava pe Mariana Oana Adam şi Anor Petru Buchilă cu propunere de arestare preventivă.

Întru-un comunicat de presă al DIICOT Suceava se menționeză că în urma cercetărilor activităţilor operative complexe desfăşurate în cauză, s-a stabilit că în perioada ianuarie 2012 – aprilie 2014, suspecții, care au acţionat, după caz, împreună sau separat, profitând de starea vădită de vulnerabilitate și sub promisiunea câștigării unor sume mari de bani în mod facil, au desfăşurat activităţi infracţionale ce au constat în recrutarea, transferarea și găzduirea unor tinere minore, provenite din medii vulnerabile, cu situaţii materiale, financiare, sociale dificile, familii ce le asigurau un grad redus de ocrotire, și experienţă de viaţă redusă, în scopul exploatării acestora prin determinare sau obligare la practicarea prostituţiei în folosul lor.

Succesul traficanţilor în activităţile de punctare şi recrutare a tinerelor era ”asigurat” de comportamentul acestora, care iniţial era unul manierat, manifestând disponibilitatea începerii unei relaţii serioase de prietenie, dar care urmăreau în realitateobţinerea încrederii tinerelor respective.

Victimele au acceptat propunerile, având în vedere lipsa unei alte alternative, iar în măsura în care iniţial sau ulterior deveneau reticente, li se adresau ameninţări verbale sau erau agresate fizic sau moral se mai arată în comunicatul DIICOT Suceava.

În acest mod au fost racolate un patru minore, cu vârste cuprinse între 15 -16 ani. Raporturile sexuale aveau loc în apartamente închiriate de traficanți, la locuința clienților, în autoturisme sau locații de cazare din zona municipiului Fălticeni sau a localităților limitrofe, de fiecare dată acestea fiind sub supravegherea suspecților.

Sumele de bani, cuprinse între 50 și 200 lei, erau încasate de către traficanți, victimelor fiindu-le cumpărate țigări și eventual alte produse alimentare.

În cursul zilei de marţi, 10 noiembrie 2015, lucrătorii B.C.C.O. Suceava – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane sub coordonarea procurorului din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, au organizat o acțiune, pentru a pune în executare un număr de cinci mandate de aducere.

Comunicatul de presă mai precizează că au fost identificați trei suspecți, care au fost conduși la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava în vederea audierii, ceilalți doi fiind plecați în străinătate. În urma probatoriului administrat, procurorul de caz a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de doi suspecți și reținerea acestora pentru 24 de ore, urmând a fi propusă la instanța competentă arestarea preventivă pe o durată de 30 de zile.

Decizia de arestare preventivă poate fi atacată cu apel. Suspecții și inculpații din acest caz beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii întregii activități infracționale, identificării și tragerii la răspundere penală a tuturor participanților.

Radu Nistor

ȘTIRI