Procesiune religioasă la Fălticeni cu prilejul Bobotezei pe stil vechi. Apa va fi sfințită la malul iazului ȘomuzReligie

Procesiune religioasă la Fălticeni cu prilejul Bobotezei pe stil vechi. Apa va fi sfințită la malul iazului Șomuz

       Accesări: 5255

Eveniment religios marcat de o ceremonie pe măsură. Ortodocșii de stil vechi vor celebra sâmbăta aceasta Boboteaza (Epifania), care încheie ciclul sărbătorilor de iarnă. Cu acest prilej va fi organizat la Fălticeni un cortegiu cu numeroși clerici și creștini de rând.

Dacă în alte orașe ale țării astfel de evenimente, ce au loc sărbătoarea Botezului Domnului, sunt deja o tradiție, procesiunea din municipiul nostru se va desfășura pentru prima dată.

Vor participa trei ierarhi din Sfântul Sinod la Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi, Preasfințiții Sofronie Suceveanul, Iosif Botoșăneanul și Dionisie Gălățeanul, alături de protoiereul Sebastian Mogârzan, împreună cu numeroși preoți din Protopopiatul Fălticeni, dar și credincioși de la mai multe parohii din mediul rural.

Alaiul de clerici și mireni va porni, la miezul zilei, de la Catedrala Ortodoxă de Stil Vechi și se va opri la malul iazului Șomuz, în zona pontonului. Aici va fi oficiată în sobor slujba Aghiasmei Mari.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

„Ne dorim un eveniment frumos pe care să-l ducem la bun sfârșit.”, ne-a declarat preotul Sebastian Mogârzan, parohul catedralei. „Am invitat preoții și credincioșii din mai multe parohii la această sărbătoare înălțătoare. Procesiunea vine să încununeze în chip fericit praznicul Botezului Domnului.”

Înaintea cortegiului format din arhierei și preoți vor merge creștini îmbrăcați în costume populare, iar alții vor putea steaguri cu sfinți și obiecte de cult. În timpul procesiunii vor fi cântate imnuri religioase și se vor rosti rugăciuni.

Așa cum este tradiția de Bobotează, la marginea iazului vor fi așezate câteva cruci de gheață.

Mai multe recipiente cu apă vor fi pregătite din timp, iar după sfințire credincioșii vor lua acasă Aghiasma Mare. La finalul slujbei, unul dintre ierarhi va arunca o cruce din lemn în apa Șomuzului.

Oamenii legii, polițiști și jandarmi, vor asigura buna desfășurare a procesiunii religioase.

Evenimentul va avea loc după slujba arhierească de la Catedrala Sfinții Împărați Constantin și Elena.

Până sâmbătă, 6 ianuarie (stil vechi)/19 ianuarie (stil nou), în preambulul sărbătorii Botezului Domnului, preoții merg din locuință în locuință pentru a-i binecuvânta şi stropi cu agheasmă pe toți cei ai casei.

ȘTIRI