Procedură de intervenție în cazul apariției focarelor de pestă porcină africană în județul SuceavaActualitate

Procedură de intervenție în cazul apariției focarelor de pestă porcină africană în județul Suceava

       Accesări: 947

În cadrul  ședinței Centrului  Local pentru  Combaterea Bolilor, care a avut loc la începutul acestei săptămâni, a fost adoptată procedura privind “Aspecte operaționale cu privire la intervenția în cazul apariției unor eventuale focare de pestă porcină africană la nivelul zonei de competență a județului Suceava”, plecând de la referințele normative existente, care reglementează intervențiile în focarele de pestă porcină.

După cum ne-a informat Biroul de presă al Instituției Prefectului-Județul Suceava, procedura pune accentul pe măsurile de eradicare a focarelor PPA în populația de porci sălbatici, având în vedere că județul Suceava este județ de graniță cu Ucraina. În țara vecină a fost confirmată deja pesta porcină africană. Un alt aspect luat în calcul este faptul că mai mult de jumătate din suprafața județului Suceava este împădurită.

Structurile implicate – Garda Forestieră, Poliția de Fontieră, administratorii fondurilor de vânătoare și-au detaliat procedurile de intervenție, având în vedere că  se suplimentează cota de vânătoare, printr-un ordin al Ministerului Apelor și Pădurilor, ordin  aflat în faza  de transparență decizională.

În zonele de frontieră cu Ucraina, Republica Moldova și Ungaria, echipe mixte formate din vânători autorizați și personal silvic vor acționa pentru uciderea prin împușcare a porcilor mistreți și a prădătorilor specifici, până la limita frontierei de stat, conform prevederilor legale în vigoare.

“Până în prezent, în județul Suceava nu a fost confirmat nici un focar de PPA, dar Centrul Local pentru Combaterea Bolilor implementează măsurile pentru prevenirea și controlul pestei porcine africane pe teritoriul  județului Suceava, aprobate în ședința Colegiului Prefectural din 5 iulie  2018.

În punctul Vamal Siret au fost instituite   dezinfectoare, atât pentru persoane, cât și pentru vehicule, iar echipe mixte formate din reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului Județean de Jandarmi, Poliției de Frontieră vor continua controalele în târguri”, a transmis Prefectura Suceava.

ȘTIRI