Primul frigider social funcționează și la FălticeniLocal

Primul frigider social funcționează și la Fălticeni

       Accesări: 3012

Cu puțin efort și din câteva idei inspirate se pot naște fapte lăudabile. Un proiect inedit pentru Fălticeni vrea să-i facă pe concetățeni mai darnici și buni cu cei nevoiași, oameni ai străzii, trecători săraci sau localnici cu situație materială precară. Pentru ei a fost creat un punct comunitar de colectare al alimentelor.

Mai precis este vorba de primul frigider social care funcționează, începând de luni, și în orașul de pe Șomuz.

Acesta este amplasat în apropiere de centrul municipiului, peste drum de Catedrala Învierii, la intersecția străzilor Republicii cu Dogari (varianta de trafic greu), într-o zonă unde se află mai multe magazine.

Povestea proiectului umanitar

Ideea a pornit de la dorința unui tânăr antreprenor din Fălticeni care vrea să-i recompenseze pe alții pentru ceea ce el a primit de la viață. Condus de sentimente nobile, Florin Vatamanu s-a gândit cum ar putea să-i ajute pe cei nevoiași.

S-a oprit la un frigider social, idee care îi stătea în suflet de mai mult timp.

Atunci când s-a decis ce vrea să facă i-a contactat pe adminstratorii unui ONG, iar de aici s-a înfiripat proiectul social. Partenerii fălticeneanului sunt doi botoșăneni, Ioana Tudose și Cristian Ivan, fondatorii Asociației Happy, inițiatorii unui proiect similar în orașul natal și primul de acest fel din Moldova.

După ce au fost puse la punct toate detaliile, antreprenorul fălticenean, în vârstă de 31 de ani, a cumpărat vitrina frigorifică pe care mai târziu a amplasat-o chiar în fața magazinului său.

Frigiderul este deschis tot timpul

Proiectul are reguli simple și clare. Frigiderul social este un bun comun și funcționează non-stop.

În interiorul acestuia pot fi puse doar alimente ambalate (preparate) și lichide cât mai proaspete. Poate dona oricine, oricât și oricând.

Indiferent dacă este mai plin sau mai gol, nevoiașii vin și ridică produsele din frigiderul social atunci când doresc.

Ce alimente pot fi donate

Alimentele care pot fi aduse la frigierul social trebuie să fie etichetate, să nu aibă termenul de garanție expirat și nici ambalajul desfăcut.

Cei care vor să facă o astfel de faptă bună mai trebuie să știe că mâncarea gătită nu este acceptată pe rafturile frigiderului și nici produse precum ouă, pește și carne crudă. În schimb pot fi aduse lactate, preparate, sucuri, apă, pâine, dulciuri dar și fructe.

În frigiderul social pot fi lăsate produse care vă prisosesc, iar cei aflați în dificultate se pot servi, luând atât cât au nevoie.

Potrivit ultimelor date statistice, românii aruncă 5 milioane de tone de mâncare la gunoi în fiecare an, adică 10% din cantitatea pe care o cumpără, în timp ce peste 500.000 de persoane la nivel naţional nu au ce mânca.

Ce spun inițiatorii proiectului

„Ne bucurăm foarte mult că pornim acest proiect și la Fălticeni. Noi am fost contactați de către Florin și am răspuns afirmativ acestui parteneriat.”, ne-a declarat Ioana Tudose, unul dintre fondatorii Asociației Happy. „Frigiderul social este o punte între oameni, un punct de ajutor reciproc. Sunt lucruri firești cu care trebuie să ne obișnuim. Cine donează trebuie să o facă cu dragă inimă. Sunt convinsă că localnicii vor fi receptivi și vor contribui cu cât vor putea pentru cei nevoiași.”

„Mă gândeam de ceva vreme să fac și eu ceva care să-mi dea satisfacție sufletească. Voiam să ofer și eu ceva orașului meu. Am zis că frigiderul social este ceva nou și că este o modalitate simplă și facilă de a-i ajuta pe săraci.”, ne-a spus Florin Vatamanu. „Am căutat să văd dacă există un proiect similar în zonă și atunci m-am decis să acționez. I-am contactat pe partenerii din Botoșani și am dat drumul la proiect. Am cumpărat un frigider de pe internet, l-am instalat în fața magazinului și aici va rămâne pentru foarte mult timp.”

Al doilea oraș din Moldova

Municipiul Fălticeni este al doilea oraș din Moldova unde există un frigider social.

În cele trei zile de când funcționează, localnicii au donat deja câteva zeci de kilograme de alimente. De acestea s-au folosit câteva familii nevoiașe din oraș, copii dar și bătrâni.

Inițiatorii proiectului îi îndeamnă pe fălticeneni să doneze din puținul fiecăruia pentru semenii lor, astfel încât un număr cât mai mare de persoane necăjite să beneficieze de produsele dăruite în scop umanitar.

În țară mai sunt astfel de proiecte funcționale la București, Timișoara și Botoșani.

Frigiderul social s-a lansat acum patru ani în Arabia Saudită, unde un cetățean a scos un frigider plin cu alimente, în față propriei case, pentru sărăcii din oraș. Mediatizată în presa europeană, ideea a fost preluată rapid în Spania, iar mai apoi în Germania, Marea Britanie și Olanda.

ȘTIRI