Primele semafoare inteligente au ajuns și la Fălticeni: Noile sisteme funcționează pe Bulevardul 2 Grăniceri și strada DogariActualitate

Primele semafoare inteligente au ajuns și la Fălticeni: Noile sisteme funcționează pe Bulevardul 2 Grăniceri și strada Dogari

       Accesări: 3918

Orașul se înnoiește înainte de Paști. După ce au achiziționat mobilier stradal, indicatoare rutiere și limitatoare de viteză, acum autoritățile locale din Fălticeni au cumpărat primele semafoare inteligente. Trei aparate, din cele șapte care vor fi montate, sunt funcționale începând de ieri după-amiază.

Noile semafoarele dispun de tehnologie LED și temporizatoare care ajută la fluidizarea circulației.

Două sunt amplasate pe Bulevardul 2 Grăniceri și unul pe strada Dogari, toate trei la intersecția cu varianta pentru traficul greu.

Edilul municipiului susține că inițiativa modernizării cu astfel de tehnologii vine pe fondul unor întâlniri în care localnicii au cerut schimbarea semaforizării din intersecțiile aglomerate.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

”În urma discuțiilor pe care le-am avut cu cetățenii, pentru fluidizarea traficului rutier și pentru instalăm și retehnologizăm cinci intersecții din Fălticeni. Astăzi am montat primele două semafoare inteligente.”, ne-a declarat primarul Cătălin Coman. ”Noile semafoare sunt echipate cu lămpi LED și temporizatoare. Imediat după Paști vom intra cu noile modele și pe celelalte intersecții.”

Alte patru semafoare cu temporizator vor fi montate peste câteva zile în zona centrală.

Două dintre acestea vor fi poziționate la trecerea de pietoni de lângă Judecătorie și respectiv pe strada Republicii la intersecția cu Dogari, iar al treilea semafor va fi pus la trecerea de pietoni de pe strada Sucevei, pentru pietonii care traversează spre Maternitate, Primărie și Colegiul Național ”Nicu Gane”.

Al șaselea nou semafor va fi amplasat la trecerea de pietoni, de pe Bulevardul Revoluției, care asigură accesul spre Magazinul ”Nada Florilor”, respectiv spre gangul care duce spre Piața Agroalimentară.

Marea noutate este faptul că semafoarele din zona centrală vor fi corelate printr-un program informatic. Când unul din aparate va fi pe lumina verde toate celelalte semafoarele inteligente vor trece automat pe lumina verde. În acest mod se va asigura fluidizarea traficului pe distanțe cuprinse între 100 și 500 de metri.

”Toate semafoarele noi costă 160.000 de lei cu TVA.”, ne-a declarat șeful administrației locale. ”În nici un caz, așa cum s-a vehiculat, suma de 200.000 de lei pentru un singur semafor. Au fost doar speculații pe tema prețului.”

Edilul municipiului Fălticeni susține că înlocuirea semafoarelor era programată de ceva timp, însă Primăria avea nevoie de câteva avize dar și sumele necesare pentru achiziție, prinse într-un proiect de hotărâre, votat recent, privind rectificarea bugetară.

În prețul menționat intră transportul și montajul semafoarelor, executat de către o firmă specializată. Pentru noile sisteme, producătorul oferă 24 de luni garanție.

Primarul Coman susține că anul acesta sunt plănuite alte investiții pentru extinderea sistemelor de semaforizarea inteligentă cu temporizare în intersecțiile din municipiu.

ȘTIRI