Primăvară și poezie cu inimi puse în cuvinte la FălticeniCultură

Primăvară și poezie cu inimi puse în cuvinte la Fălticeni

       Accesări: 1089

Ca în fiecare an, așa cum ne-am obișnuit, la Fălticeni a poposit și acum primăvara poeziei și a poeților, primăvara prieteniei și a sentimentelor calde, sentimente dospite în suflete surori bune.

De aceste manifestări încărcate de cultură și trăiri lăuntrice se face ,,vinovat” Colegiul Tehnic ,,Mihai Băcescu” din Fălticeni, prin profesorii pasionați de frumos și gingășie, cât și prin elevii talentați, frumoși și entuziaști care învață, dincolo de obiectele din orar, că viața este făcută din trăiri, că oamenii sunt buni, dar mai ales, adevărați, că dincolo de carne și oase, omul este om prin mintea și mai ales, prin sufletul său.

Vorbim despre Festivalul Internațional ,,Primăvara poeților”, sub egida Le Printemps des Poetes, festival care, de 14 ani de când a fost înrădăcinat și în Bucovina, beneficiază de un program-concept inițiat și coordonat sistematic de scriitoarea Angela Furtună, membră a Uniunii Scriitorilor din România.

Anul acesta, tema propusă de liceul din urbea de pe Șomuz a fost una inspirată, și anume, ,,Poezia în inima artei”. Spun inspirată deoarece și-au dat mâna artele, s-au derulat în fața publicului – profesori și elevi – momente poetice, momente de interpretare muzicală vocală și instrumentală, dar și momente de dans modern și clasic.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Cuvântul introductiv i-a aparținut, cum era și firesc, domnului Gabriel Cărăbuș, directorul Bibliotecii I. G. Sbiera din Suceava, care a ținut să sublinieze faptul că este mândru, ca fost absolvent al Liceului ,,Mihai Băcescu”, să fie prezent în mijlocul elevilor, alături de foștii săi dascăli, să depene amintiri și să depene firul poetic al târgului drag.

Oaspetele mult așteptat de toată suflarea, cu mic, cu mare a fost, nimeni altul decât simbolul cântului moldav, în persoana dnei Sofia Vicoveanca, venită de această data în calitate de poetă și autoare de cărți de poezie.

,,Eu nu sunt poetă. Eu rămân ceea ce sunt de o viață. O viață care numără 59 de ani de cântec. Dar anii noștri nu sunt cei din buletin. Poezia? Poezia este alinarea, pentru a nu-mi bate refugiul și singurătatea la ușă. Eu vin din lumea satului. Eu nu intru în competiție cu poeții. Cum aș putea?”

Ne-a făcut captivi, dar niște captivi fericiți, prin modestia-i, prin deschiderea către oameni, prin simțul umorului, prin lacrimile adunate în colțul ochiului și în ungherul sufletului, și nu în ele din urmă, prin poeziile recitate:

,,Ce sunt? Un fir de praf… Ce ne mai zbatem să fim noi, / Când totu-i hărăzit de sus?” S-a adresat nouă, celor care ne credem mari, îndemnându-ne să ne iubim, să prețuim viața, să iertăm, dar și copiilor, spunându-le că învățătura și cartea te pot ridica în viață și că viața îți este dată pentru a o sluji, nu pentru a-ți sluji.

Domnul profesor Constantin Bulboacă a recunoscut că ,,m-am născut bolnav de frumos. Iubesc frumosul, iubesc poezia. Poezia este o boală de care nu te poți vindeca”. Și pentru a ne convinge, a recitat câteva poeme din ultima sa carte.

La rându-i, domnul profesor Constantin Ungureanu Box, artist plastic, dar și poet, ne-a introdus în lumea versului astral, ne-a plimbat puțin prin istorie, ca să putem înțelege că suntem de aici și că avem cu ce ne mândri.

Mirosea a flori de primăvară, a flori de poezie. Elevii Colegiului Tehnic ,,Mihai Băcescu” sunt cu adevărat talentați și fac cinste părinților care i-au crescut și dascălilor care formează caractere. Ei ne-au prezentat un adevărat spectacol, un spectacol demn de un asemenea eveniment cultural.

Momentele poetice sub tematica L’Ardeur – Pasiune, Înflăcărare și Impetuozitate, prin recitările atât în dulcea noastră limbă română, cât și în limba franceză, au alternat cu momentele muzicale, în aceeași limbă a mamelor noastre și în limba franceză.

Nu putea lipsi momentul Eminescu și momentul Marii Uniri, simțire de inimă română. Trupa de dans ,,Happy Dance” ne-a surprins plăcut privirea prin dansuri chinezești și evreiești, costumele și acordurile specifice aducând o plăcută pată de culoare.

Cireașa de pe tort a fost adusă de o fată grațioasă transformată într-o lebădă albă, ea purtându-ne în lumea baletului, iar dansul ei, ,,Dansul flautelor” adunând aplauze calde, aprecieri și smulgând lacrimi doamni noastre dragi, Sofia Vicoveanca.

,,Baletul este foarte greu. Să transmiți sentimente prin mișcare este ceva cu totul diferit.”

Nu putea lipsi teatrul, urmașii lui Birlic purtând cu cinste pe umeri această artă. Ei au interpretat un fragment din ,,Avarul” de Moliere. Ce talent, ce costume, câtă dăruire! Iar o zgâtie de fată, cu părul minunat ca al Ilenei Cosânzeana, a recitat (puțin spus) fabula ,,Taina femeilor” de La Fontaine.

Momentul artistic s-a încheiat în acorduri de muzică populară instrumentală, elevii artiști aducând în mod indirect un omagiu  doamnei Sofia Vicoveanca, prin repertoriul abordat: cântece pe care dumneaei le-a pus în scenă cu dragoste și dăruire.

Fiind provocată cânte și să încânte auditoriul, dumneaei a mărturisit că ,,Eu fără costumul popular nu cânt.” Cât respect pentru sufletul femeii pus în vârful unui ac! Cât respect pentru cântul și jăluirea poporului!

Les Printemps des Poetes, festivalul francofoniei.  Primăvara poeților. Poezia în inima artei. Colegiul Tehnic ,,Mihai Băcescu” Fălticeni. ,,Proiectul în versiunea bucovineană se află, de 14 ani, sub girul Consiliului Județean Suceava și al Bibliotecii Bucovinei I.G. Sbiera, fiind și unul din cele mai serioase programe de diplomație culturală autentică, de francofilofonie în armonie cu spiritul românesc și de practică democratică a libertății de gândire și de expresie artistică.

Acest proiect este axat mai ales pe cultura bunului gust, pe educația estetică și pe cultivarea discernământului artistic la tineri, au mărturisit doamna director a Colegiului gazdă, prof. Claudia Suseanu, prof. Mariana-Silvia Țuca, prof. documentarist Mattylena Boicu și domnii profesori de la catedra de limbă franceză: Daniela Grigore, Geanina Moroșan, Georgiana Gabor, Anca Nemțoi, Valentin Purdilă.

Ar fi multe de spus, doar atât: peste tot suntem înconjurați de poezie, dar un lucru și mai important este acela că poezia se află în noi, fie că o știm au ba!

Lenuța Rusu

ȘTIRI