Primarul Vasile Nechifor anunță reluarea lucrărilor de investiții la noua școală primară și noua grădiniță din Comuna HârtopExclusiv

Primarul Vasile Nechifor anunță reluarea lucrărilor de investiții la noua școală primară și noua grădiniță din Comuna Hârtop

       Accesări: 561

Pas important la final de an. Unul dintre obiectivele comunei Hârtop va intra din nou în șantier. Abandonate acum doi ani, pe fondul insolvenței constructorului, lucrările la noua școală primară vor fi reluate de un operator din Fălticeni.

Firma Tehnocon se va ocupa de finalizarea proiectului care datează din anul 2008.

Contractul pentru reluarea lucrărilor a fost semnat pe 28 decembrie 2018 la sediul administrației locale, între primarul Vasile Nechifor și inginerul Vlad Simeria, acționarul și directorul firmei de construcții.

Școală finalizată în proporție de 50%

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Noua unitate școlară este la stadiul amenajării „la roșu”.

Din punct de vedere procentual, obiectivul este finalizat în proporție de 50%.

Fondurile pentru lucrări sunt asigurate în proporție de 98% prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Alți 2%, ce constau în cheltuieli pentru asigurarea de utilităților, întocmirea studiilor, avizelor și proiectului, este asigurat de către Primăria Hârtop.

Spre bucuria mea și cred că și a consătenilor, vom relua lucrările la noua școală din Hârtop. Șantierul va fi redeschis cât mai curând și sper ca și vremea să permită executarea lucrărilor de la exterior.”, ne-a declarat edilul Vasile Nechifor. „Contractul l-am semnat cu firma Tehnocon, o firmă cu experiență, de care se leagă speranțele noastre pentru finalizarea școlii. Ne-am propus și vrem, atât eu cât și directorul Simeria, să încheiem lucrările în timp util astfel încât elevii și preșcolarii să intre în noul an școlar în noua școală.”

Restul investiției de executat la momentul actual se ridică la valoarea de 1.060.000 de lei.

Primarul comunei Hârtop mai spune că după finalizarea școlii vor urma alte investiții, iar în bugetul pentru anul 2019 sunt prevăzute fondurile necesare pentru dotările necesare unității de învățământ.

Obiectiv aflat de 10 ani la mâna firmelor private

Istoria acestui obiectiv este una încâlcită. Deși au fost fonduri disponibile, lucrările s-au împotmolit de două ori. Câștigătorii licitației nu au stat mai mult de doi ani pe șantier.

Proiectul a fost inițiat în anul 2008, pe vremea când Inspectoratul Școlar Județean Suceava gestiona fondurile de investiții pentru ridicarea de noi școli și grădinițe.

După ce s-a desemnat câștigătorul licitației, un operator din județul Suceava, firma a dat faliment la nici doi ani după începerea lucrărilor. Pe șantier s-a lucrat între 2010 și 2012. Deși au fost bani pentru finalizarea proiectului, firma suceveană a reușit să finalizeze fundația școlii.

Au urmat trei ani în care nu s-a mai mișcat nimic.

Lucrările au fost reluate abia în 2015 și doar pentru un an. Altă firmă, tot din județul Suceava, preluase lucrările și părea că le va finaliza. Nu mai că în anul 2016, constructorul a intrat în insolvență, iar lucrările s-au oprit.

Între timp, situația finanțării pentru continuarea proiectului a devenit una delicată și complicată. Firmele nu s-au arătat interesate de proiect, deși fonduri au fost tot timpul.

După ce lucrurile s-au mai așezat, obiectivul a intrat din nou pentru partea de execuție.

Scoase pentru a treia oară la licitație, în anul 2018, lucrările au fost atribuite firmei fălticenene Tehnocon.

Inaugurare plănuită în anul 2020

În urma discuțiilor purtate, primarul Nechifor și constructorul au ajuns la un consens în privința termenului finalizării lucrărilor. Obiectivul urmează să fie recepționat de către autorităților locale la sfârșitul lunii august 2019.

Dorința edilului comunei este ca Școala Primară să fie dată în folosință în anul 2020.

Inginerul Vlad Simeria susține că cele opt luni sunt suficiente pentru încheierea lucrărilor și că firma Tehnocon este pregătită să înceapă lucrările chiar de luna aceasta.

Cele două părți au stabilit totodată și primele etape în derularea activităților de șantier. Școala urmează să fie acoperită cu tablă, după care vor fi montată tâmplăria exterioară pentru a putea lucra la interior.

Tehnocon are câteva proiecte finalizate pe infrastructură școlară în comuna Boroaia și în Fălticeni, iar acum implementează un proiect similar în comuna Vadu Moldovei.

Constructorul a realizat și lucrările de amenajare pentru noua maternitate din Fălticeni.

Clădire destinată preșcolarilor și elevilor din clasele primare

Noua clădire, cu parter și un etaj, va dispune de patru clase pentru ciclul primar și câteva grupe pentru grădiniță cu program normal.

Unitatea este ridicată pe amplasamentul vechii școli, un local construit în urmă cu aproape 100 de ani. Primăria Hârtop va amenaja și curtea interioară ce va fi împrejmuită, dar și un loc de joacă.

Momentan, populația școlară din Hârtop este concentrată la Școala Gimnazială nr.1.

În comună mai funcționează și un Centru Școală după Școală, inaugurat în urmă cu aproximativ șase ani.

ȘTIRI