Primarul Maria Tomescu face sinteza investițiilor din Comuna Baia. Patru noi proiecte sunt în derulareActualitate

Primarul Maria Tomescu face sinteza investițiilor din Comuna Baia. Patru noi proiecte sunt în derulare

       Accesări: 2919

Investițiile produc schimbări importante în orice localitate rurală. Proiectele implementate în comuna Baia, în ultimii trei ani, au fost promotoarele dezvoltării și modernizării mai multor obiective. Primarul Maria Tomescu s-a axat în programele de finanțare pe reabilitarea școlilor, infrastructurii rutiere și extinderea de rețele pentru apă și canalizare.

Din bugetul local au fost alocate, cu prioritate, fonduri destinate sistemului de educație, dotări ale școlilor, achiziții de utilaje pentru intervenții, construcții, amenajări parcuri și drumuri.

Comuna Baia este pe drumul cel bun, iar numărul proiectelor de investiții cu fonduri europene, guvernamentale și locale este în creștere.

Valoarea totală a proiectelor în derulare depășesc 35 de milioane de lei.

Șantiere au fost deschise în mai multe zone din localitate, unde se lucrează la școli, drumuri, și la rețeaua de apă și canalizare.

4 milioane de lei pentru noua grădiniță și modernizări ale școlilor

În satul Baia se ridică noua Grădiniță „Vasile Hlihor”, unitate ce va fi dotată cu mobilier nou, costurile proiectului ridicându-se la 2,5 milioane de lei.

Tot pe zona de educație, la finalul anului școlar s-au încheiat lucrările de reabiltare ale Școlii Gimnaziale Bogata.

Clădirea a fost renovată integral și beneficiază de un nou acoperiș. Încă de anul trecut, unitatea dispune de un teren de sport cu gazon sintetic, investiție din bugetul local, în valoare de aproximativ 50.000 de lei.

Odată cu începerea vacanței mari, s-au deschis șantiere în alte două școli din Baia, pentru ca la începutul noului an școlar, elevii să beneficieze de condiții cât mai bune.

Școala Gimnazială nr.2 a intrat în reparații capitale, costurile proiectului fiind de aproape 1 milion de lei. Lucrări de modernizare se fac și la Școala Gimnazială nr.3, unde, momentan, clădirea este anvelopată pentru creșterea eficienței energetice și a confortului termic pe perioada sezonului rece.

Noua Grădiniță „Vasile Hlihor”
Școala Gimnazială nr.2
Școala Gimnazială nr.3
Școala Gimnazială Bogata
Parcarea școlii

24 de kilometri de rețea de apă și canalizare la Baia

Proiectul în valoare de circa 6,5 milioane de lei (1,4 milioane de euro) este realizat în proporție de peste 60%.

Rețeaua va însuma 12 kilometri de conducte pentru apă potabilă și canalizare. Activitățile din teren produc disconfort, însă primarul comunei Baia face apel la înțelegere mai ales că localitatea va fi un șantier ce rămâne deschis pentru următoarele luni.

Edilul comunei a apreciat că lucrările avansează bine și că sistemul va fi funcțional începând din acest an.

„Se crează disconfort odată cu acest proiect pe apă și canalizare. Știm asta și vreau să le transmit concetățenilor mei că facem tot posibilul să finalizăm aceste lucrări la timp și să producem cât mai puțin deranj. Trebuie să aibă fiecare îngăduință în această perioadă, în care va fi mai mult deranj cu săpăturile, zgomotul, și montajul rețelelor, însă nu avem ce face.”, explică primarul comunei Baia. „Așa este când toată comuna este un șantier. Se remediază cât mai repede cu putință, acolo unde s-a introdus rețeaua de apă și canalizare. Cu toții vrem condiții ca la oraș! Le vom avea și la Baia. Trebuie răbdare.”

După recepția finală se vor face branșamentele pentru populație.

Investiția va permite racordarea câtorva sute de gospodării la noul sistem public de alimentare cu apă și canalizare.

Primarul Tomescu mai spune că de la bugetul local va aloca 250.000 de lei pentru extinderea cu 2 kilometri pentru rețeaua de apă și cu 1,5 kilometri pentru cea de canalizare. La închiderea celor două proiecte vor fi 14 kilometri de conducte pentru apă potabilă și 13,5 kilometri pentru apă menajeră.

Rețea apă-canalizare sat Baia

Rețea de apă și canalizare pentru locuitorii din Bogata

Nu doar satul Baia va beneficia de pe urma programului de investiții pentru infrastructură, ci și consătenii din Bogata.

Un nou șantier se va deschide pe 1 iulie 2019, odată cu începerea lucrărilor la prima rețea de apă și canalizare. Proiectul, ce se află în faza autorizării, se ridică la aproximativ 6 milioane de lei (1,3 milioane de euro).

În satul Bogata vor fi realizați 24 de kilometri de rețea subterană pentru apă potabilă și ape uzate.

12 kilometri de rețea sunt pentru apă potabilă și alți 12 sunt destinați sistemului de canalizare.

7 milioane de lei pentru modernizarea drumurilor

La capitolul infrastructură, Comuna Baia are alte două programe de investiții pe segmentul modernizare drumuri de interes local.

Printr-un proiect pe fonduri europene, în valoare de 6,6 milioane de lei (1,54 milioane de euro), vor fi asfaltați 5,5 km de drumuri în satul Baia.

Un alt proiect, pe fonduri din bugetul local, s-a derulat în satul Bogata, unde au fost asfaltate străzile Rozelor și Eroilor, în lungime de aproximativ 1 kilometru. Lucrările au costat 450.000 de lei.

Asfaltare Bogata
Asfaltare Bogata

De asemenea, din bugetul local vor fi alocate fonduri pentru extinderea rețelei de apă și canalizare pe străzile Nucului, Ștefan cel Mare, Sfatului și Șoimului.

Maria Tomescu mai menționează că după încheierea lucrărilor la rețeaua de apă și canalizare din Baia va urma turnarea covoarelor de asfalt, străzile pe care s-au încheiat intervențiile fiind pregătire pentru modernizare.

Drumuri asfaltate din bugetul local

Vara aceasta se fac reparații și se asfaltează mai multe drumuri comunale și străzi, toate cu bani din bugetul local.

Alte 13 străzi din Bogata vor intra pe un proiect depus la CNI (Compania Națională de Investiții), prin care vor fi refăcute și modernizate drumurile afectate de lucrările la rețeaua de apă și canalizare, în lungime de 4,5 kilometri.

Proiectul va demara anul viitor.

Tot din bugetul local au fost alocate fonduri pentru construirea noului gard din piatră pentru împrejmuirea Bisericii , una din cele trei ctitorii voievodale emblematice pentru prima capitală a Moldovei.

Stradă Baia
Stradă Baia

Investiții din bugetul local la monumente și parcuri

Și la Biserica Albă s-a realizat un proiect cu fonduri din bugetul comunei Baia. Noul prăznicar al lăcașului ctitorit de Ștefan cel Mare este aproape gata.

De amintit și lucrările de amenajare și întreținere ale spațiilor verzi și parcului de la Catedrala Catolică din centrul comunei.

Din bugetul local au fost amenajat primul parc de joacă în centrul comunei, spațiile verzi din zona centrală, s-a reabilitat monumentul învățătorului Nicolae Stoleru, casa de sfat și citire.

Cele mai noi investiții din fondurile Comunei Baia au fost direcționate spre două parcuri, unul reamenajat și dotat, destinat relaxării în aer liber și un altul pentru copii, aflat în lucru, ce va fi dotat cu echipamente moderne de joacă.

Noul parc de joacă (în curs de amenajare)
Noul prăznicar al Bisericii Albe
Reamenajare parc Baia
Amenajare gard piatră Biserica voievodală „Adormirea Maicii Domnului”

ȘTIRI