Primarul Maria Tomescu anunță un eveniment special dedicat Bătăliei de la Baia de acum 550 de aniActualitate

Primarul Maria Tomescu anunță un eveniment special dedicat Bătăliei de la Baia de acum 550 de ani

       Accesări: 1565

Pregătiri pentru un moment jubiliar în prima capitală a Moldovei. Autoritățile comunei Baia vor marca în luna decembrie unul dintre cele mai importante capitole din istoria localității. Anul acesta se împlinesc 550 de ani de la victoria domnitorului Ștefan cel Mare care l-a biruit pe Matia Corvin, regele Ungariei.

Bătălia de la Baia, din anul 1467, va fi în prim planul acțiunilor organizate de primarul Maria Tomescu și consilierii locali.

Evenimentul va avea loc pe 9 decembrie și include un program amplu de activități cu caracter cultural care vor evoca personalitatea domnitorului dar și contextul istoric în care s-a dus lupta câștigată de oștile moldovenilor.

„Anul acesta se împlinesc 550 de ani de când Ștefan cel Mare a învins în lupta de la Baia.”, ne-a declarat Maria Tomescu, primarul comunei Baia. „Îi cinstim memoria și biruința marelui domnitor, dar nu doar atât, ci și pe înaintașii noștri care și-au jertfit viața pentru o cauză nobilă. Am vrut să punctăm zbuciumul acelor zile reci și sângeroase de decembrie pentru că la Baia s-a scris istorie.”

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Partenerii media ai evenimentului sunt cotidianul Cronica de Fălticeni și TV Plus.

Manifestările, organizate de Primăria și Consiliul Local Baia, vor începe la Biblioteca sătească la ora 11 cu un vernisaj al expoziției „Ștefan cel Mare și Sfânt” în care vor fi prezentate obiecte din colecția Muzeului Bucovinei. De la ora 12, pe platoul din centrul comunei, sunt programate un ceremonial militar și acordarea de medalii și diplome.

Căminul Cultural din localitate va găzdui de la ora 13 momentul artistic „Testamentul lui Ștefan cel Mare”, scenetă interpretată de actorul Marius Rogojinschi.

Programul acțiunilor jubiliare va continua cu simpozionul pe teme istorice „Bătălia de la Baia – mărturii și evocări”. Autoritățile locale vor amenaja cu pe șoseaua centrală mai multe standuri care vor aminti de schimburile comerciale din Târgul viu al Băii, la acea vreme cel mai mare oraș la est de Carpați.

Evenimentul se va încheia cu o slujbă de pomenire la Biserica Albă, ctitorie ștefaniană ridicată după victoria repurtată de domnitorul Moldovei. Serviciul religios va fi oficiat de către Î.P.S. Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți.

Bătălia de la Baia s-a dat în noaptea de 14 spre 15 decembrie 1467 între oastea Moldovei, condusă de Ștefan cel Mare, și oastea Regatului Ungariei, condusă de Matia Corvinul.

Luptele s-au dat noaptea pe străzile capitalei Baia, după ce oștenii moldoveni au dat foc palisadelor din lemn ale orașului. Bătălia s-a soldat cu mari pierderi de ambele părți, peste 10.000 de oameni potrivit unor documente istorice. Regele Matia a fost scos din mijlocul luptei de garda sumanelor negre, după ce ar fi fost rănit cu trei săgeți și o lovitură de lance.

ȘTIRI