Primarul Gheorghe Fron și preotul Gabriel Florea au primit medalia de onoare din partea generalului Ion BurluiRural

Primarul Gheorghe Fron și preotul Gabriel Florea au primit medalia de onoare din partea generalului Ion Burlui

       Accesări: 754

Omul sfințește locul. Așa spune un vechi proverb care se potrivește câtorva oameni cu suflet și inițiativă din comuna Cornu Luncii. Preotul Puiu Gabriel Florea, primarul Gheorghe Fron și tinerii care activează în cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (S.V.S.U) formează o echipă model, în slujba propriei comuntății care numără peste 8.000 de suflete.

Acești câțiva voluntari au salvat vieți și bunuri din „ghearele” focului în nenumărate rânduri, iar părintele Florea a fost nu de puține ori în prima linie cu furtunul în mâini, pe acoperișul casei, în podul locuinței sau acolo unde flăcările păreau să răzbească.

Faptele, reușitele, coordonarea, dorința de bine și atitudinea le-au adus două distincții pe deplin meritate.

Generalul de brigadă Ion Burlui, șeful ISU Suceava, i-a înmânat primarului Gheorghe Fron și preotului Gabriel Florea medaliile de onoare pentru merite deosebite aduse comunității în materie de situații de urgență.

„Poate că era normal să vin mai demult la dumneavoastră. Dar niciodată nu-i prea târziu.”, a spus generalul Burlui. „Aceste medalii le oferim în semn de apreciere pentru primarul Fron și preotul Florea, dar și pentru tot ce au făcut tinerii de la SVSU. Eu, ca șef al ISU Suceava, consider că la Cornu Luncii chiar funcționează un Serviciu Voluntar pentru Situații de Urgență, nu numai pe hârtie ci și în faptă. Apreciez modul în care s-a gândit și se acționează pentru protecția reală a vieții oamenilor, mediului, și a valorilor culturale.”

Primarul Gheorghe Fron și preotul Gabriel Florea sunt primele două persoane din județul Suceava care primesc această medalie de onoare.

Distincțiile au fost acordate în plenul ședinței Consiliului Local Cornu Luncii de la sfârșitul lunii mai.

„Domnul general Burlui ne-a făcut o surpriză deosebit de frumoasă. Este una dintre acele surprize care îți înseninează ziua. N-am bănuit nici o clipă că ar fi vorba de vreo distincție.”, ne-a declarat primarul comunei Cornu Luncii. „Eu sunt pe deplin onorat de această medalie și cred că și părintele Puiu trăiește același sentiment de satisfacție și bucurie în acest moment. Consider că distincția este și meritul întregului echipaj al SVSU Cornu Luncii care intervine cu dăruire în orice situație, cât și a părintelui Florea, un om deosebit pentru care am tot respectul.”

Părintele Florea s-a arătat surprins de gestul generalului de brigadă, spunând că a venit la ședință fără să aibă idee ce urmează să primească.

El consideră că medalia aparține tinerilor voluntari din comună care intervin la toate zeci de incendii într-un singur an.

„Nu m-am așteptat la un astfel de gest. Medalia asta nu este pentru preotul Florea, ci pentru tinerii care merg la incendii alături de părintele Florea. Este recompensa pentru curajul lor, pentru dăruire și motivație.”, ne-a declarat preotul pompier Gabriel Florea. „Dacă noi formăm cu dragoste față de aproapele nostru, cu dragostea de a-l ajuta pe cel în necaz, înseamnă că atunci când vom îmbătrâni, noi vom avea niște oameni buni, de năjdejde, cu care nu ne va fi rușine. De asta și consider că medalia nu este a mea ci a tinerilor noștri care pleacă la intervenții.”

În ultimii trei ani, voluntarii din Cornu Luncii împreună cu părintele Florea au intervenit la 160 de incendii.

Ei acționează nu doar în cele nouă sate ale comunei ci în numeroase localități și oriunde sunt solicitați. Au acționat la Rădășeni, Horodniceni, Baia, Mălini, Slatina, Drăgoiești și Valea Seacă.

Tinerii voluntari au intervenit și în incendiul puternic de la Gura Humorului, din primăvara anului trecut când au fost distruse 18 apartamente și alte 60 au fost afectate.

Echipajul S.V.S.U. Cornu Luncii s-a deplasat și la incendiul devastator din iarnă, când biserica din lemn s-a făcut scrum. Atunci, când văpaia luase amploare, părintele Florea s-a numărat printre cei care au încercat să salveze ce se mai putea.

Acești tineri și părintele pompieri pot povesti multe, inclusiv incendii care au cuprinse câte trei-patru case laolată, iar intervențiile lor au fost salvatoare.

Despre părintele Gabriel Florea se poate spune, fără tăgadă, că este un exemplu de urmat. În urmă cu patru ani și-a vândut tractorul, iar cu banii obținuți, cei 2.500 de euro, a cumpărat din Franța autospeciala pentru stingerea incendiilor cu care astăzi se merge la intervenții.

Exemplul său a fost luat de un localnic din Brăiești. Un mecanic auto, Ilie Boca, (43 ani), mecanic auto și-a vândut mașina de familie, un Volkswagen Touareg. Cu banii obținuți și cu altă sumă împrumutată de la fratele lui el și-a cumpărat o maşină de pompieri pe care a plătit în jur de 7.000 de euro.

La început sătenii au râs de el, însă când necazurile au început să apară în gospodăriile cuprinse de incendiu, localnicii au știut, atunci, că investiția s-a meritat, iar Ilie Boca este un brăieștean cu suflet mare.

 

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI