Primarul Gheorghe Fron împreună cu aleșii locali și preoții din Cornu Luncii au semnat Declarația de Reunire cu BasarabiaRural

Primarul Gheorghe Fron împreună cu aleșii locali și preoții din Cornu Luncii au semnat Declarația de Reunire cu Basarabia

       Accesări: 1717

Dorința reîntregirii neamului este tot mai puternică. În anul centenar al unirii, românii de pe ambele maluri ale Prutului cer solidaritate națională și revinerea ținuturilor istorice la patria mamă. Sub aceleași auspicii, luni, 26 martie, autoritățile Comunei Cornu Luncii au adoptat „Declarația de Reunire cu Basarabia” (Republica Moldova).

Inițiativa adoptării documentului de reunire al României cu Basarabia aparține profesorilor de istorie Petrișor Iacob și Vasile Pohoață, consilieri locali și directori ai școlilor gimnaziale din Cornu Luncii și Băișești.

Conținutul documentului și semnarea acestuia s-au făcut într-un cadru solemn, ședința extraordinară fiind condusă de către primarul Gheorghe Fron care a menționat că declarația lansată astăzi se asociază dorinței primarilor din Republica Moldova de a susține împreună înfăptuirea actului istoric de reunificare și sărbătorirea Centenarului fără granița pământului românesc la Prut.

Votată în unanimitate de către membrii Consiliului Local, declarația de reunire cu Basarabia reprezintă voința edilului comunei și aleșilor locali, document ce reflectă îndreptarea urgiilor trecutului și pentru restabilirea adevărului istoric.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Ședința extraordinară a început cu intonarea imnului național al României, după care un sobor format din cinci preoți au oficiat un Te Deum, slujba de mulțumire și de laudă adusă lui Dumnezeu, săvârșită cu anumite ocazii festive.

Primarul Gheorghe Fron a dat citire documentului de Reunire cu Basarabia, amintind mai întâi relațiile de strânsă prietenie și colaborare cu localitățile Egoreni și Susleni din Republic Moldova, localități cu care comuna Cornu Luncii este înfrățită.

„Pornind de la sloganul „Ce-i românește nu piere niciodată„ și având în vedere legăturile de neam a românilor, chiar dacă prin urgiile vremurilor istorice a fost împărțit în mai multe teritorii sub mai multe dominații străine, românii din România și românii din Basarabia sunt unul și același neam. La 27 martie 2018 sărbătorim un veac de când Basarabia a revenit la patria mamă prin votul istoric al „Sfatului Țării”. Moldova de peste Prut, teritoriu românesc, anexat în mod samavolnic în anul 1812 de către Imperiul Țarist, a devenit prima dintre istorice ale țării care s-a unit cu România.”, se arată în textul declarației de reunire. „Anul 1918 a fost anul în care dorința de Unire s-a dovedit una generală, cerută de numeroase cercuri politice, comitete și adunări populare. Omul politic, jurist, savant și scriitor român – Constantin Stere – într-un discurs ținut în acea zi memorabilă a produs o vie emoție, rostind următoarele: „Astăzi trebuie să hotărâm ceea ce va avea o importanță hotărâtoare, extraordinară, asupra soartei viitoare a poporului nostru. Mersul de fier al istoriei pune asupra umerilor noștri o răspundere pe care noi n-o putem ignora cu nici un fel de sofisme”.

„Declarația de unire de la acea vreme a fost primită cu mult entuziasm de românii din toate colțurile lumii și importanța ei a fost una determinată pentru marele pas care urma să se înfăptuiască peste doar câteva luni: „Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”.Din nefericire bucuria reîntregirii țării și neamului românesc avea să fie umbrită de actul din vara anului 1940 când regimul sovietic a anexat Basarabia U.R.S.S-ului. Statele Unite ale Americii recunosc în anul 1991, prin Rezoluția 148 a Senatului SUA dreptul reunificării Moldovei cu România. Reunirea Basarabiei cu România a rămas vie în conștiința românilor de pe ambele maluri ale Prutului care de fapt au reprezentat aceeași națiune despărțită de un râu și de interesele geopolitice străine de idealul nostru național.”, precizează același document.  „Pentru a îndrepta urgiile trecutului și pentru restabilirea adevărului istoric, nu există o altă cale decât reîntregirea neamului românesc. Astfel, Consiliul Local al comunei Cornu Luncii, județul Suceava, astăzi, 26 martie 2018, în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri a României cu Basarabia, adoptă prin vot absolut, în unanimitate, „Declarația de Reunire a României cu Basarabia”. Prin prezenta declarație Marii Uniri ne asociem demersurilor primarilor din Republica Moldova (Basarabia) de a susține împreună înfăptuirea Actului Istoric de Reunificare și sărbătorirea Centenarului Marii Uniri fără granița pământului românesc la Prut. Drept pentru care adoptăm prezența declarație de reunire, cu valoare absolută, pentru susținerea drepturilor inalienabile ale Națiunii Române, oricând și pretutindeni, față de toate națiunile lumii”.

După rostirea textului, membrii deliberativului și ai executivului au trecut la iscălirea declarației, în preambulul sărbătoririi celor 100 de ani de la evenimentul din 27 martie 1918, când Basarbia s-a unit cu România.

Semnatarii documentului sunt primarul Gheorghe Fron, viceprimarul Cioban Constantin, consilierii localiMircea Acasandrei, Cătălin Apreutesei, Nicoleta Avram, Neculai Blanariu, Corneliu Busuioc, Ion Ciurlă, Valerian Gagea, Vasile Gagea, Vasile Loghin, Petrișor Iacob, Vasile Pohoață, Constantin Turtușan, Vasile Țurcanu, Dumitru Vlad și preoții Gabriel Florea, Vasile Loghin, Constantin Savovei, Bogdan Ivănuș, Ștefan Mihalcea.

Oficialitățile locale au dorit să evidențieze contextul momentelor premergătoare unirii în lumina unor întâmplări petrecute la Cornu Luncii. Din acest motiv s-a dat citire unei scrisori emoționante, regăsită în arhive, în care se povestește despre delegația românilor din Bucovina de sud, zona orașului Câmpulung Moldovenesc, care se îndrepta spre Fălticeni pentru a cere autorităților vremii să trimită Armata Română pentru eliberarea Bucovinei de sub dominația Austro-Ungară.

În drumul lor, bucovinenii au poposit în comuna Cornu Luncii, înainte de vama Regatului, ei fiind găzduiți, omeniți și primiți cu entuziasm de localnici în toamna anului 1918.

Cu prilejul aceleași ședințe solemne, mai mulți consilieri locali au evocat importanța lansării acestui document care exprimă voința românilor care, mai mult ca oricând, cer înfăptuirea Unirii cu Basarabia. Printre cei care și-au exprimat dorința de a trăi acest moment deosebit se numără și Dumitru Davidel, prim-vicepreședintele Asociației Cultul Eroilor.

În ton cu atmosfera ședinței, doi tineri interpreți de muzică populară au intrepretat cântecul „Basarabie frumoasă”.

La întrunirea extraordinară au mai fost prezenți preoții parohi din comună, actuali și foști director de școli, profesori și veterani de război.

Primarul Gheorghe Fron și-a exprimat dorința revenirii ținutului Basarabiei la patria mamă, subliniind, din nou, că documentul reunirii are valoare absolută pentru susținerea drepturilor inalienabile ale Națiunii Române, oricând și pretutindeni, față de toate națiunile lumii.

ȘTIRI