Primarul comunei Rădășeni anunță semnarea contractului de lucrări pentru rețeaua de apă și canalizareRural

Primarul comunei Rădășeni anunță semnarea contractului de lucrări pentru rețeaua de apă și canalizare

       Accesări: 2768

Programele de investiții stau la baza dezvoltării localităților rurale. Primăria comunei Rădășeni derulează, în prezent, câteva proiecte ce vizează obiective din domeniile educației, sănătății și cultură. Se lucrează pe patru șantiere la reabilitarea Școlii Gimnaziale „Ion Lovinescu”, construirea unui nou dispensar uman, construirea unei noi grădinițe și reabilitarea unui cămin cultural.

Cel mai nou și amplu proiect urmează să înceapă peste câteva zile și este destinat înființării rețelei de apă și canalizare în satul Rădășeni.

Primarul Neculai Perju anunță semnarea contractului de lucrări, după aproape patru ani de la depunerea proiectului pentru finanțare.

Edilul comunei Rădășeni spune că respiră ușurat, după doi ani și jumătate în care s-au făcut contestațiile au blocat începerea unui proiect așteptat de cetățeni.

„În sfârșit, am reușit și am semnat contractul de execuție cu firma care se va ocupa de lucrările pentru aducțiunea de apă și canalizare.”, a declarat primarul Neculai Perju. „Din luna mai 2017, proiectul a intrat în procedură de licitație. Am stat doi ani și jumătate în licitații. S-a pierdut foarte mult timp, pentru că au fost contestații după contestații privind firma câștigătoare licitației. Acum respirăm ușurați, însă timpul pierdut nu-l mai putem recupera. Vestea bună este că începem cât de curând lucrările pentru apă și canalizare.”

Primar Neculai Perju

Proiect de 12 milioane de lei

Rețeaua de apă și canalizare este un proiect în valoare de 12 milioane de lei, cel mai amplu de la nivelul administrației locale.

Proiectul revine asocierii de firme Daro Construct și Geprocom Iași.

Perioada de implementare este de doi ani, de la data emiterii ordinului de începere al lucrărilor.

Deși scrisoarea de finanțare a fost semnată încă din anul 2016, proiectul pentru sistemul de aducțiune a întâmpinat piedici pe fondul legislației care în loc să simplifice lucrurile, mai mult le complică.

Timpul pierdut se va răsfrânge tot asupra autorităților locale, care vor fi nevoite să plătească penalizări, deși nu au nicio vină, pentru că investiția nu este finalizată la termen, conform contractului, iar legislația este așa cum este.

„Noi suntem la limita termenului de execuție în contractul cu AFIR și aceasta face ca din ianuarie 2020 să plătim penalizări pentru că nu s-a realizat investiția la termen.”, explică Neculai Perju. „Involuntar de voința noastră, chiar dacă au fost contestații sau o procedură de licitație pe care nu noi am monitorizat-o, cei de la ANAP (Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice), prin reprezentanții ei, care au disecat și au mers până când s-a ajuns la 2 ani și jumătate de licitații. Este enorm! Practic îi trebuie un mandat de primar să faci o licitație și un proiect. Nu este normal!”

Blocat de contestații timp de 30 de luni

Proiectul ar fi trebuit să înceapă în 2017, termenul de finalizare fiind sfârșitul anului 2019.

Șirul de contestații a „împins” proiectul până dincolo de limita firescului și a răbdării autorităților locale.

A fost nevoie de decizia Curții de Apel Suceava pentru a clarifica definitiv cine este câștigătorul licitației, după o întreagă poveste în care 14 firme s-au bătut pe un proiect de 2,5 milioane de euro.

Din ianuarie 2020, fiecare lună din proiectul apei și canalizării va aduce cheltuieli suplimentare.

„Este un timp enorm, un timp pierdut. Nu știu al cui este interesul, dar, în orice caz, nu este în interesul comunității deoarece această lucrare trebuia să fie recepționată anul trecut, iar noi acum am intrat în penalizări.”, precizează primarul comunei Rădășeni. „Ceea ce este mai grav este că a apărut legea 114 prin care întreaga valoare, în ceea ce privește manopera, va fi majorată de la 9 la 17,8 lei/ oră. Bani pe care ordonanța 114 nu-i prevede de unde vor fi luați.”

Neculai Perju spune că este posibil ca Primăria Rădășeni să se împrumute, dacă va avea de unde pentru acoperirea creșterii costului manoperei, stipulată prin ordonanța 114.

Edilul mai spune că intenționează ca investiția să o ducă la capăt și speră ca pe viitor guvernele care vor urma stabilească termene clare în privința desfășurării licitațiilor.

12 străzi sunt incluse pe noua rețea

Sistemul de apă potabilă și canalizare este primul care se realizează în comună.

Câteva sute de gospodării din satul Rădășeni se vor putea racorda la rețeaua ce va avea 13 kilometri lungime.

Contractul prevede lucrări pe 12 străzi.

Sistemul de apă și canalizare va fi amenajat pe străzile Lovinescu, Calea Fălticeni, Principală, Republicii, Andronești, Biserica Stil vechi, Metropol, Tineretului, Glimee, Mierlei, Morii și 1 Mai.

După încheierea proiectului, în satul Rădășeni va demara un alt proiect pe infrastructură prin care vor fi reabilitate drumurile afectate de lucrările la rețeaua de apă și canalizare.

Proiectul privind refacerea străzilor are asigurată finanțarea.

Primarul Neculai Perju susține că pe viitor intenționează să depună un proiect similar și pentru satul Lămășeni, pe exercițiul financiar 2020-2027.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI