Primarul Coman, viceprimarul Bulaicon și elevii Colegiilor ”Nicu Gane” și ”Vasile Lovinescu” au hrănit lebedele de pe ȘomuzActualitate

Primarul Coman, viceprimarul Bulaicon și elevii Colegiilor ”Nicu Gane” și ”Vasile Lovinescu” au hrănit lebedele de pe Șomuz

Demers inedit al autorităților locale din Fălticeni. Câteva familii de lebede care iernează pe iazul Șomuz au primit din mâinile primarului, viceprimarului, dar și de la zeci de elevi, ceea ce au mai mare nevoie în această perioadă. Păsările flămânde s-au căpătat cu hrană constând în boabe de porumb pe care le-au mâncat cu nesaț.

Inițiativa lansată de Primărie vrea să transmită faptul că grijă față de faună este un gest de responsabilitate care ne revine fiecăruia. Autoritățile locale s-au sensibilizat în acest caz și nu au rămas indiferente.

Doi saci plini cu boabe de porumb au împrăștiați pe gheața iazului. Festinul celor peste 20 de lebede de pe iazul Șomuz a fost un prilej de bucurie pentru toți participanții care au putut admira de aproape gingașele păsări acvatice. Aceleași cereale vor servi ca hrană și pentru sutele de rațe sălbatice care petrec aici pe toată perioada sezonului rece.

Acțiunea de astăzi, 27 ianuarie, va continua s-a desfășurat cu sprijinul elevilor de la Colegiile ”Nicu Gane” și ”Vasile Lovinescu”, implicați în proiectele de mediu.

Demersul are susținerea primarului Cătălin Coman și viceprimarului Constantin Bulaicon, cât și sprijinul pompierilor de la Detașamentul Fălticeni. Edilul municipalității afirmă că persoanlul angajat al Compartimentului de Mediu și Poliția Locală vor supraveghea situația păsărilor.

„La Fălticeni a fost foarte frig în ultimele zile, situație în care au avut de suferit și păsările care iernează pe iazurile din localitate. Ne-am mobilizat pentru ca lebedele să aibă asigurată hrana în această perioadă când apa este înghețată.”, a declarat primarul Cătălin Coman. ”Le mulțumesc reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență pentru că au răspuns solicitării noastre și au acționat pentru siguranța participanților la această acțiune. Lebedele vor fi hrănite și în săptămânile care vor urma. Compartimentul de Mediu și Poliția Locală vor monitoriza situația păsărilor.”

Lebedele care iernează pe Șomuz fac parte din specia Cygnus olor sau Lebăda de vară.

Acestea pot fi văzute în fiecare an pe cele trei acumulări de ape de lângă Fălticeni. Păsările își fac simțită prezența nu numai iarna ci și vara sau toamna. Când iernile sunt mai blânde, numărul lebedelor care petrec iarna pe Șomuz este cu mai mult mai mare.

Cygnus olor este cea mai numeroasă și mai răspândită dintre lebede, fiind ocrotită de lege datorită frumuseții și rarității sale.

Cantareste în medie 8 până la 12 kilograme, prezintă penaj alb, coadă relativ lungă și ascuțită la vârf. Puii au penajul cenușiu, devenind complet alb abia în al treilea an de viață. Atunci când înoată, lebăda de vară ține gâtul în forma de „S” cu ciocul îndreptat în jos, deseori ținând aripile ridicate sub forma unui scut.

Facebook Comments

ȘTIRI