Primarul Coman semnează contractul de 2,7 milioane de lei pentru reabilitarea Bibliotecii MunicipaleExclusiv

Primarul Coman semnează contractul de 2,7 milioane de lei pentru reabilitarea Bibliotecii Municipale

       Accesări: 307

Una dintre cele mai vechi și frumoase clădiri din municipiu va fi reabilitată. Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” va intra în reparații capitale după mai bine de un secol și jumătate. Aflată în stare avansată de degradare, clădirea de pe strada Republicii se află pe lista obiectivelor ce au primit finanțare pentru lucrări de modernizare și consolidare.

Contractul de finanțare a fost semnat miercuri, 4 decembrie, la București, de către primarul Cătălin Coman, în prezența reprezentanților Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Edilul municipalității a menționat că proiectul a avut susținere permanentă din partea deputatului Alexandru Rădulescu și că fondurile au fost obținute în urma mai multor întâlniri cu oficialii ministerului de resort.

Fonduri guvernamentale

Banii alocați pentru reabilitarea clădirii la Bibliotecii Municipale provin de la Guvernul României.

Fondurile sunt direcționate prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice care finanțează în proporție de 99% lucrările de reparații. Contribuția Primăriei este de numai 1% și constă în realizarea documentațiilor și studiilor aferente proiectului.

Demersurile pentru obținerea banilor au început în urmă cu doi ani.

„Sunt foarte încântat de reușita echipei noastre. Biblioteca Municipală din Fălticeni va fi reabilitată cu bani de la Guvern. Ieri am semnat contractul de finanțare la Ministerul Dezvoltării.”, ne-a declarat primarul Cătălin Coman. „Acesta este al patrulea proiect al Primăriei Fălticeni, din acest an, care primește finanțare pentru lucrări de modernizare și reparații. Îi mulțumesc ministrului dezvoltării, reprezentanților acestui minister și domnului deputat Alexandru Rădulescu pentru susținerea acestui proiect la București. Așa cum am spus la începutul acestui mandat, atragem fonduri de investiții pentru dezvoltarea și modernizarea obiectivelor de interes din Fălticeni.”

Fondurile alocate se cifrează la 2,7 milioane de lei. Banii sunt prevăzuți pentru reparații totale, inclusiv acoperiș, subsol și sistem de încălzire.

„Iată că un nou proiect prinde contur la Fălticeni. Guvernul PSD este alături de proiectele importante din Fălticeni. Am reușit, în urma mai multor demersuri, să obținem banii necesari pentru reabilitarea bibliotecii. Este reușita unei echipe de oameni din administrația locală și din Parlament, care arată interes pentru comunitatea fălticeneană.”, susține deputatul Alexandru Rădulescu. „În repetate rânduri am susținut acest proiect și am solicitat aprobarea finanțării în vederea lucrărilor de reparații ale clădirii. Demersurile noastre au fost încununate de succes. ”

Clădire din vremea domnitorului Cuza

Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” este una dintre cele mai vechi clădiri din Fălticeni. La fel ca și spitalul este construit în vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Imobilul, aflat vizavi de clădirea administrației locale, a fost ridicat în urmă cu exact 160 de ani pe Strada Mare.

În urmă cu aproape un secol aici se deschidea Muzeul Fălticeniului. După desființarea acestuia, în urmă cu aproape 40 de ani, imobilul a găzduit biblioteca orășenească.

Lucrările de reparații vor începe în 2019

Șantierul pentru reabilitarea clădirii va fi deschis anul viitor. Primarul Cătălin Coman speră ca licitația pentru contractul de lucrări să nu se întindă prea mult, iar munca efectivă să înceapă în primăvară.

Proiectul prevede reparații capitale la clădirea bibliotecii, atât la exterior, interior, cât și la partea de structură.

Ultimele reparații au fost executate la un fațada clădirii în urmă cu doi ani. Tot atunci au fost schimbate sistemele pentru preluarea apelor pluviale.

 

 

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI