Accesări: 77

primar_catalin_coman

Nu sunt pe aceeași lungime de undă. Primarul Cătălin Coman și consilierii liberali au intrat într-o nouă polemică, după ce marțea trecută s-a dezbătut, în ședința ordinară, proiectul premergător care dă undă verde construirii magazinului Penny Market, mai precis aprobarea Planului Urbanistic Zonal. Tonul discuțiilor s-a schimbat după ce edilul municipalității a dorit să aducă unele clarificări la adresa afirmațiilor apărute într-un comunicat de presă publicat recent de PNL.

La scurt timp liberalii, nemulțumiți de evoluția dezbaterii, s-au ridicat și au părăsit în masă sala de ședințe.

Dacă liberalii i-au reproșat, în cadrul întrunirii, primarului Coman că nu regăsesc Planul Urbanistic General (PUZ) în materialul de ședință, edilul șef le-a reproșat că nu l-au solicitat. El afirmă că au căutat motive să plece din ședință, deși, în urmă cu 4 luni, liberalii au votat în unanimitate acordarea avizului de oportunitate pentru întocmire PUZ.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Șeful administrației locale spunea în plenul ședinței din 29 septembrie 2015 că documentația de urbanism (PUZ) era afișată în clădirea Primăriei Fălticeni de o lună de zile, iar restul documentelor necesare aprobării, respectiv raportul de specialitate al Serviciului Urbanism, avizul emis de Comisia tehnică din cadrul Consiliul Județean Suceava și cererea înregistrată la Primărie, există.

Mai mult decât atât, una din schițele viitorului magazin alimentar Penny Market a fost luată de pe ușa Maternității și pusă pe masa consilierilor, cu doar două ședințe în urmă, atunci când trei din cei patru aleși liberali au plecat și nu au mai revenit la dezbatere.

Primarul Coman s-a arătat foarte deranjat nu doar de atitudinea consilierilor PNL, ci și de conținutul comunicatului de presă despre care spune că induce publicul în eroare. El mai spune că, în ton cu ultimele ședințe, aleșii PNL se folosesc de orice motiv ca să părăsească sala.

”Au dat un comunicat de presă și încearcă să pară victime. Încearcă să spună că primarul vrea să facă Penny Market!”, afirmă primarul Coman. ”Vreau să spun tuturor că nu mă interesează, pe mine, ce face o societate comercială privată, atât timp cât respectă legea. Datoria primarului și a consilierilor locali este de a veghea la respectarea legii.”

Primarul Coman a explicat că legea îl obligă să inițieze un proiect de hotărâre în astfel de situații. El i-a înfierat pe consilierii opoziției spunând că dau dovadă de multă lașitate, că mint, și cu toate că susțin că nu sunt de acord cu construirea magazinului alimentar pe locul Maternității, totuși au votat un document premergător dezvoltării acestuia.

La sfârșitul lunii mai, consilierii PNL, au votat în unanimitate Hotărârea de Consiliu Local nr.53, din 30 aprilie 2015, privind acordarea avizului prealabil de oportunitate pentru întocmirea Planului Urbanistic Zonal în vederea construirii magazinului Penny Market.

”Dau dovadă de multă lașitate și mint prin toate modalitățile pe care le au la dispoziție, inclusiv acel pseudo-comunicat de presă.”, declară Cătălin Coman. ”Vreau să aduc la cunoștința tuturor cetățenilor din Fălticeni că, dacă acum ei (liberalii) se bat cu cărămida în piept că nu vor Penny Market, în acest an, ei au semnat și votat în unanimitate un aviz de oportunitate pentru înființare PUZ.”

Vizibil deranjat de situația creată, primarul Cătălin Coman a pus tunurile pe consilierii liberali, pe care nu i-a menajat deloc, etichetându-i drept falși, mincinoși și ipocriți.

”Vreau să știe toți cetățenii, cât pot fi de falși, de mincinoși și ipocriți. Nu-i jignesc cu nimic: spun lucrurilor pe nume.”, susține primarul Municipiului Fălticeni. ”Am avut ședință de Consiliu Local, am dat aviz de oportunitate pentru PUZ, în care toți consilierii PNL au votat și se poate dovedi cu documente. Acum, la momentul când trebuiau să voteze, era decizia lor. Eu nu i-am forțat și nu am vrut să influențez în nici un fel decizia Consiliului Local. Primarul nu votează!”

Edilul șef al municipalității susține că liberalii trebuiau să voteze cum cred de cuviință, iar responsabilitatea de a aproba sau nu Planul Urbanistic Zonal (PUZ) revine Consiliului Local.

”Dacă au ceva împotrivă, nu au decât să voteze împotrivă și atunci, automat, vom respecta decizia pe care o va lua Consiliul Local.”, susține primarul Coman. ”Se ridică și pleacă, invocând tot felul de argumente, că nu au văzut un PUZ, care este afișat de o lună de zile la Primărie, și care, culmea, îl menționează în acel comunicat de presă. Adică, pe de o parte, l-ai studiat, l-ai citit, spui ce nu are și apoi spui că nu li s-a pus la dispoziție. Mi se pare mai mult decât jalnic acest teatru, pentru că este teatru ceea ce se întâmplă acum.”

Șeful administrației locale le-a readus aminte actualilor consilieri din opoziție că terenul și clădirea maternității au fost retrocedate în perioada când PDL era la conducerea Primăriei Fălticeni. El le-a reproșat reprezentanților opoziției și faptul că, au încercat să transmită publicului ideea falsă că Primăria construiește Penny Market, dar și faptul că deși sunt plătiți, aleșii PNL nu au votat deloc unele hotărâri aflate pe ordinea de zi.

”Acum când au văzut că într-adevăr se face, mi se pare mai mult decât ipocrit să ne batem cu cărămida în piept: Noi, PNL, nu vrem Penny Market pe strada Sucevei! Atunci de ce au votat avizul de oportunitate pentru înființare PUZ?”, afirmă Cătălin Coman. ” Îi întreb, public: Nu sunt mincinoși? Nu sunt ipocriți? Adică dăm aviz de oportunitate, cerem toate condițiile acolo, votează în unanimitate, iar acum nu că nu votează, dar să voteze într-un fel, nu să fugă. Au fugit de responsabilitate! Nu ne întâlnim în ședințe ca să ne dăm cu părerea sau cu presupusul. În momentul când are calitatea de consilier local, pe lângă banii pe care vor să îi ia, nejustificat, chiulind de la ședințe, ei nu își asumă responsabilitatea, pe care mai devreme sau mai târziu trebuie să și-o asume.”

Edilul șef susține că nu vrea să influențeze în nici un fel ședințele deliberativului și că legea îl obligă să pună proiectul pe ordinea de zi, având în vedere că proiectul de hotărâre privind întocmirea avizului de oportunitate s-a votat în Consiliul Local, aviz care respectă toate condițiile necesare.

”Sunt plătiți din bani publici, sunt votați de cetățeni, iar teatrul acesta ieftin, hai că plecăm că nu știu ce a zis primarul, nu ține. Este totuși o ședință de lucru în care trebuie să asculte toate părerile.”, le-a transmis edilul șef Cătălin Coman consilierilor liberali. ”I-am ascultat cu atenție, de fiecare dată, chiar dacă multe dintre vorbele lor sunt doar populisme ieftine și demagogii.”

El mai spune că îi așteptă pe liberali să inițieze măcar un proiect de hotărâre, în primul său mandat, primarul Cătălin Coman inițiind 400 de proiecte de hotărâre.

Rudy Hödl

ȘTIRI