Primarul Coman „împușcă” două proiecte dintr-un foc: Finanțare pentru Colegiul „Nicu Gane” și modernizarea iluminatului publicExclusiv

Primarul Coman „împușcă” două proiecte dintr-un foc: Finanțare pentru Colegiul „Nicu Gane” și modernizarea iluminatului public

       Accesări: 200

Atragerea investițiilor este una dintre prioritățile administrației locale. Educația, sănătatea și infrastructura au avut parte de un buget generos din partea municipalității fălticenene, însă unele proiecte au fost direcționate spre bani europeni pentru a nu pune presiune pe bugetul local. Capitolul educație este unul de succes în privința finanțărilor externe, anul 2018 marcând două reușite în planul modernizării structurilor învățământul local.

În vara acestui an, în luna iulie, au fost semnate la Fălticeni, în prezența ministrului delegat al Ministerului Fondurilor Europene. contractele de finanțare pentru două obiective de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” (2,5 milioane de lei) și Școala Gimnazială „Ioan Ciurea” (4 milioane de lei).

Finanțare de 2,7 milioane de lei aprobată pentru Colegiul „Nicu Gane”

Un nou proiect al Primăriei Fălticeni care primește fonduri europene este cel destinat renovării cantinei Colegiului Național „Nicu Gane”.

Acesta va permite creșterea eficienței energetice și înnoirea sistemelor actuale. Instalațiile termice și electrice vor fi înlocuite cu unele noi.

„Este al treilea proiect depus pe această axă care primește finanțare. Sunt trei proiecte depuse, toate având fonduri asigurate pentru investițiile propuse. Avem eficiență de 100%.”, a declarat primarul Coman pentru cotidianul Cronica de Fălticeni. „ Este un succes al administrației locale din Fălticeni. Vreau să felicit echipa de implementare a proiectelor din cadrul Primăriei pentru profesionalism și seriozitate. Lucrăm deja la alte programe care să aducă alte fonduri importante pentru Fălticeni.”

Acoperișul cantinei va fi refăcut în totalitate, iar tâmplăria interioară și exterioară va fi, de asemenea, schimbată. Pe pereți va fi aplicat un strat de polistiren pentru creșterea eficienței energetice.

Depus pe Axa 3.1, proiectul are o valoare de 2,7 milioane de lei.

Primăria Fălticeni participă cu o finanțare de 2% din valoarea finanțării.

Proiect de 12,7 milioane de lei pentru modernizarea și extinderea rețelei de iluminat public

În aceeași zi, primarul Coman s-a deplasat la Iași pentru a depune un nou proiect. Acesta este destinat sistemului de iluminat public din Fălticeni.

După ce în primăvara acestui an au achiziționat rețeaua de iluminat public de la DelGaz Grid, municipalitatea fălticeneană a creionat în câteva luni un proiect privind înlocuirea întregului sistem.

Investițiile pentru modernizare este cifrat la 12,7 milioane de lei.

Noul proiect pe fonduri europene urmărește înlocuirea cablurilor aeriene și subterane, montarea lămpilor economice, în locul celor actuale, achiziția și montarea unor noi stâlpi de iluminat din material rezistent la intemperii, schimbarea transformatoarelor și a punctelor de comandă.

Cu alte cuvinte, Primăria Fălticeni vrea un sistem de iluminat complet nou, modern și eficient sub aspectul consumului de energie.

„Am achiziționat sistemul de iluminat, iar acum vrem să-l modernizăm în totalitate. Pentru aceasta am conceput un proiect consistent ce necesită fonduri de 12,7 milioane de lei. Astăzi l-am depus la Iași și ne dorim să obținem cât mai rapid banii pentru investiții.”, afirmă edilul Cătălin Coman. „A fost o muncă de câteva luni, am identificat axa de finanțare, iar acum am făcut și un pas important. Personal îmi doresc să avem cel mai eficient sistem de iluminat din județul Suceava.”

Prin investițiile prevăzute în proiect, noul sistem de iluminat public va face economii la bugetul local prin consumul redus de energie electrică și costuri de întreținere mici.

Actualul sistemul de iluminat public a fost introdus în urmă cu 40 de ani, reparațiile curente și intervențiile fiind tot mai dese în ultima perioadă.

Toate cele patru proiecte pe fonduri europene totalizează fonduri de investiții de aproximativ 23 de milioane de lei, din care peste 9 milioane de lei sunt asigurați prin contractele de finanțare deja semnate.

Fonduri europene pentru Colegiul „Mihai Băcescu” și Școala „Ioan Ciurea”

La Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” proiectul prevede reabilitare termică la clădirea internatului.

Vor fi realizate lucrări pentru înlocuirea acoperișului și tâmplăriei exterioare. Programul de investiții mai prevede montarea unei noi tâmplării la interior. Instalațiile termice și cele electrice vor fi schimbate cu unele de ultimă generație.

Clădirea va fi anvelopată termic pentru reducerea pierderilor de căldură și reducerea consumului de gaz.

Școala Gimnazială „Ioan Ciurea” beneficiază de un proiect de finanțare de 4 milioane de lei care vizează numeroase lucrări de îmbunătățiri și reparații capitale. Vor fi înlocuite acoperișul, tâmplăria exterioară și interioară. Rețeaua de utilități va fi schimbată integral cu una nouă.

În pachetul de lucrări mai sunt prevăzute modernizări ale sălilor de clasă.

Proiectul reprezintă cea mai mare investiție pe fonduri europene, destinată unei școli din Fălticeni.

ȘTIRI