Primarul Coman este optimist după discuțiile de la București: Finanțarea noului spital este în atenția Ministerului SănătățiiActualitate

Primarul Coman este optimist după discuțiile de la București: Finanțarea noului spital este în atenția Ministerului Sănătății

       Accesări: 1900

Situație deloc plăcută în primul trimestru din 2016. Noul spital municipal nu s-a aflat pe lista obiectivelor care au primit finanțare de la Guvernului tehnocrat deși gradul de finalizare este de 90%. Conducerea unității medicale și autoritățile locale sunt îngrijorate de situație și spun că nu cunosc motivul pentru care nu s-a alocat nici un leu pentru continuarea lucrărilor de construcție

Săptămâna aceasta primarul Cătălin Coman s-a deplasat la Ministerul Sănătății unde a purtat discuții pentru redeschiderea finanțării.

Un nou set de documente și fotografii care atestă stadiul lucrărilor, au fost aduse la ministerul de resort, însă șeful administrației locale spune că unii lucrători din minister cunosc foarte bine situația noului spital din Fălticeni.

”Am fost două zile consecutive la Ministerul Sănătății. Aici am depus documente referitoare la construcția noului spital.”, afirmă primarul Coman.”Într-una din zile am avut o întâlnire cu domnul ministru secretar de stat Chiriac și cu domnul Niculescu pe probleme de investiții, care cunoaște foarte bine situația spitalului din Fălticeni. De altfel, domnia sa a fost foarte interesat activ și interesat în ultimii 4 ani, când am primit mai multe finanțări de la Guvern.”

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Primarul Coman le-a explicat oficialilor din Ministerul Sănătăți problemele cu care se confruntă unitatea medicală în finalizarea obiectivului, cât și faptul că noul spital a primit fonduri consistente în ultimii 4 ani.

Pentru finalizarea obiectivului mai sunt necesari aproximativ 17 milioane de lei, aproape jumătate din suma primită pentru redeschiderea și continuarea lucrărilor.

”Eu cred că argumentele pe care le-am expus la minister vor fi decisive în luarea unei decizii privind finanțarea. Ministrul secretar de stat mi-a transmis că va aduce la cunoștință, în regim de urgență, ministrului sănătății care sunt problemele. Continuarea finanțării noului spital este în atenția Ministerului Sănătății.”, explică primarul municipiului Fălticeni. ”Mai exact, în principal, faptul că am beneficiat în ultimii 4 ani de o finanțare de 38 milioane de lei. Mai avem nevoie de aproximativ 17 milioane de lei pentru încheierea lucrărilor.”

Cătălin Coman spune că este surprins și foarte îngrijorat că nu s-a primit nici un leu până în prezent, în condițiile în care noul Guvern anunțase că va continua lucrările la obiectivele cu grad ridicat de finalizare. după 4 ani de finanțare consistentă, lucrurile mergeau foarte bine.

”Anul acesta în 2016 nu avem nici un leu. În programul de guvernare și în alte declarații, atât primul ministru Cioloș cât și membri ai Guvernului au spus că orice lucrare începută va fi finanțată cu prioritate pentru a fi finalizată”, ne-a declarat Cătălin Coman. ”Am reamintit faptul că spitalul este realizat în proporție de 90%, dar și faptul că unitatea medicală are peste 150.000 de persoane arondate. Le-am explicat și faptul că suntem somați să evacuăm clădirea Maternității și trebuie să ne mutăm cât mai repede.”

Lipsa unei finanțări în 2016 va putea conduce la cheltuieli suplimentare pentru statul român.

Dacă Spitalul Fălticeni nu va primi banii necesari pentru lucrări, obiectivul va trebui să intre în conservare. Fiecare zi de întârziere va înseamna bani cheltuiți pentru conservarea clădirii și instalațiilor. Unele materiale au fost achiziționate și stau depozitate în clădirea noului spital. Costurile legate de asigurarea pazei și conservarea clădirii ar putea cheltuieli suplimentare pentru stat de aproximativ 2- 3 milioane de lei anual.

Primarul Coman spune că este sunt optimist și crede că partenerii săi de dialog de la minister știu prea bine că este nevoie de bani pentru continuare lucrărilor.

Necesitatea fondurilor este mai mare ca oricând, ținând cont că doar 10% din proiect mai trebuie realizat pentru ca un șantier deschis acum mai bine de 25 de ani să se închidă.

ȘTIRI