Primarul Coman despre situația de la noul spital: Guvernul tehnocrat nu ne-a alocat nici un leu în ultimele cinci luniActualitate

Primarul Coman despre situația de la noul spital: Guvernul tehnocrat nu ne-a alocat nici un leu în ultimele cinci luni

       Accesări: 875

Nu se regăsește pe agenda premierului Dacian Cioloș. Noul spital care se construiește de mai bine de două decenii la Fălticeni nu pare să fie în vizorului actualului prim ministru. Nici Ministerul Sănătății nu se arată prea interesat de soarta obiectivului al cărui grad de finalizare este de 90%. Managerul Vlad Morariu speră ca noul ministru să ia în considerare principala problemă la noul spital municipal.

Unitatea medicală are nevoie de aproximativ 17 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor de construcție.

Primăria așteaptă vești de la București, însă vești de la cabinetul primului ministru sau ministrului sănătății nu sunt nici acum. Luna mai este spre final, iar de la începutul anul 2016 și până astăzi în conturile administrației locale din Fălticeni fondurile alocate pentru noul spital sunt zero.

Bani mai sunt, dar cei 3 milioane de lei rămași de la ultima tranșă alocată de guvernul anterior, reprezintă mai puțin de o cincime din bugetul necesar terminării spitalului.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Atât managerul Morariu cât și primarul Coman spun că au reluat în mai multe rânduri discuțiile la Ministerul Sănătății privind finanțarea proiectului, însă nimic nu s-a schimbat până acum.

”Din păcate, guvernul tehnocrat nu ne-a alocat nici un leu în ultimele luni. Mai precis de la 1 ianuarie 2016 și până în prezent.”, explică primarul Cătălin Coman. ”Suntem la momentul în care așteptăm în continuare finanțare guvernamentală.”

Cătălin Coman amintește faptul că în semestrul II al anului 2012, lucrările la noul spital erau sistate. Atunci erau finalizate doar structurile de susținere.

Autoritățile locale se chinuie de 25 de ani să termine un spital supradimensionat care din 2010 se învecinează cu un bloc ANL. Unul din corpurile de clădire a fost transformat în bloc de locuințe pentru tineri. Decizia a creat o situație unică în România și în Europa: un spital stă lipit de un bloc.

”Atunci când am devenit primar, una din prioritățile mele a fost noul spital din Fălticeni.”, afirmă primarul în exercițiu al municipiului Fălticeni. ”L-am preluat de la fosta administrație finalizat în proporție de 27%. În actualul mandat am reușit să repornim lucrările de construcție și să le aducem la un grad de finalizare de 90%.

Primar Coman rămâne optimist în ceea ce privește redeschiderea finanțării noului spital având în vedere afirmațiile făcute de primul ministru tehnocrat cu privire la investițiile în derulare pentru care a promis sprijin. Edilul municipalității susține că mai devreme sau mai târziu, Guvernul va trebui să aloce banii necesari.

Cătălin Coman este sigur că dacă Victor Ponta era în continuare premier al României, lucrările la noul spital din Fălticeni erau astăzi  încheiate.

”Bucuria mea este că am făcut tot ce mi-a stat în putință să repornesc lucrările la noul spital.”, susține șeful administrației locale. ”Sunt convins că dacă Victor Ponta ar fi rămas premier, astăzi puteam vorbi despre un spital finalizat la Fălticeni! Cu fonduri de la Guvern, în valoare de 38 milioane de lei, am adus spitalul la un grad de finalizare de 90%.”

anunt3

ȘTIRI