Primarul Coman despre noul spital: Am alocat 4 milioane de lei pentru dotări și am atras 55 de milioane pentru finalizareLocal

Primarul Coman despre noul spital: Am alocat 4 milioane de lei pentru dotări și am atras 55 de milioane pentru finalizare

       Accesări: 1953

Aproape 60 de milioane de lei pentru sănătate. Aceasta este suma investită în șase de ani de mandat ai primarului Cătălin Coman, fonduri atribuite noului spital din Fălticeni. Banii provin din bugetul local al municipiului Fălticeni, însă cea mai mare parte de la Ministerul Sănătății.

Șantierul s-a redeschis din toamna anului 2012, când s-au alocat primii bani pentru noul spital, proiect care stagna de câțiva ani tocmai din lipsei fondurilor.

Lucrările au luat avânt anul următor când au sosit primele tranșe consistente de la ministerul de resort.

În doar șase ani, adică într-un mandat și jumătate, primarul Coman este aproape de a finaliza cel mai important obiectiv din Fălticeni. Spitalul început în 1991 va fi finalizat până la sfârșitul celui de-al doilea mandat, așa lasă să se înțeleagă edilul urbei de pe Șomuz, care spune că n-ar fi reușit fără ajutorul managerului Vlad Morariu și a demnitarilor Ioan Stan și deputatul Rădulescu.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Primarul municipiului Fălticeni mai spune că spitalul ar fi fost acum funcțional dacă guvernul tehnocrat ar fi alocat în anul 2016 măcar jumătate din banii necesari. Atunci au fost cele mai grele 12 luni pentru că nu s-a lucrat mai deloc.

„A fost un an cumplit de greu. Nu am primit un leu pentru spital, așa că nu am putut lucra deloc.”, spune Coman. „În ciuda demersurilor noastre, guvernul tehnocrat a considerat că așa a fost bine ca spitalul nostru să nu înainteze cu lucrările. Dacă primeam atunci măcar jumătate din banii necesari astăzi aveam spital funcțional.”

Trei miniștri PSD pe șantierul spitalului

Unitatea medicală din Fălticeni va deservi 150.000 de persoane din cele 20 localități arondate zonei.

Necesitatea continuării investiției, importanța unui spital modern și stadiul fizic al lucrărilor au fost prezentate de primarul Coman și managerul Morariu la fiecare întâlnire cu factorii de decizie din ministerul Sănătății.

Cu ajutorul demnitarilor Ioan Stan și Alexandru Rădulescu au fost atrași de la minister 55 milioane de lei pentru noul spital.

Banii au venit în tranșe de 5, 10 sau 15 milioane de lei.

În România nu se construiesc foarte multe spitale la ora actuală, însă cazul Fălticeniului este unul fericit. Orașe mult mai mari au proiecte similare, chiar în faze mult mai avansate, blocate de ani de zile din cauza birocrației sau a lipsei de interes.

Unitatea medicală din Fălticeni, clădirea spitalului, este finalizată în proporție de 100%. Amenajările exterioare și scările metalice pentru evacuări în caz de situații de urgență mai trebuie puse în operă.

Până astăzi trei miniștri ai sănătății au venit pe șantierul spitalului: Nicolae Bănicioiu, Florian Bodog și Sorina Pintea s-au deplasat la Fălticeni, în vizită de lucru, pentru a evalua stadiul lucrărilor.

Fiecare vizită a însemnat garanția continuării finanțării proiectului noului spital. Ultima tranșă de bani a fost alocată anul acesta în sumă de 15 milioane de lei.

59 de milioane de lei pentru spital

Din fondurile ministerului au fost alocați, între 2012 și 2018, fonduri în valoare de 55 de milioane de lei.

Și municipalitatea fălticeneană a contribuit la partea de investiții.

4 milioane de lei au fost alocați în ultimii ani pentru dotări medicale și nemedicale. Aparatură și instrumentar medical de ultimă generație au fost achiziționate pentru spital, toate fiind acum în exploatare.

La acestea se adaugă investițiile alocate pentru noua Maternitate și achizițiile pentru celelalte secții precum Pediatria și Dispensarul TBC.

Pentru noul spital este prevăzut, anul acesta, un buget de 700.000 de lei pentru dotarea cu aparatură nouă.

Din fondurile Ministerului Sănătății sunt deja în bugetul spitalului 2 milioane de lei pentru achiziția de dotări nemedicale, iar restul de 2,5 milioane de lei urmează să fie direcționați de la minsiter în cursul acestui an.

Urmează inițierea procedurilor de licitație și achiziția produselor necesare noului spital.

Cu banii de la minister vor fi cumpărată aparatura electrocasnică pentru bucătăria și spălătoria noului spital, apoi scaune, mobilierul pentru holuri, saloane și sălile de așteptare.

Potrivit managerului Vlad Morariu mai este nevoie de peste 10 – 12 milioane de lei pentru completarea dotărilor cu tehnică medicală modernă, fonduri pe care ministrul Pintea a spus că vor fi alocate.

Când va fi deschis spitalul?

Deschiderea noului spital este prioritatea numărul 1 pentru administrația locală și conducerea medicală.

Cum clădirea spitalului este finalizată, banii pentru dotări nemedicale sunt în proporție de 50%, iar promisiunea atribuirii de fonduri pentru restul aparaturii este luată drept garanție morală și datorie ministerială, primarul Cătălin Coman spune că următoarele 12 – 15 luni este perioada în care ar trebui ca spitalul să devină funcțional.

„Eu sunt optimist și cred că vom izbuti să finalizăm cu bine și la timp și ultimul detaliu. Ce-a fost greu a trecut.”, susține șeful administrației locale. „Au fost 6 ani de foc pentru noi și nimeni nu vrea ca, pe ultima sută de metri, să batem pasul după ce s-au investit atâția bani. Spitalul „merge” doar pe direcția deschiderii. Mă bazez pe promisiunea și bunăvoința doamnei ministru, cât și pe sprijinul echipei de parlamentari, senatorul Ioan Stan și deputatul Alexandru Rădulescu.”

Primarul municipiului Fălticeni crede că nu banii de la minister, ci birocrația licitației pentru scările exterioare ar putea da peste cap planurile tuturor.

Mai precis, este vorba de atribuirea lucrărilor și construirea celor trei scări metalice, ce vor fi atașate în exteriorul clădirii unității medicale, așa cum prevede legislația actuală prin normele ISU. Experiențele neplăcute de la alte licitații pentru spital, care au blocat începerea lucrărilor chiar și mai bine de 1 an, s-ar putea repeta, fapt ce poate prelungi momentul mult așteptat, de aproape 30 de ani, al deschiderii celei mai noi și moderne unități medicale din județul Suceava.

Cătălin Coman și Vlad Morariu spun că anul 2019 va consemna funcționarea noului spital, dacă totul va decurge conform planului.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI