Primarul Cătălin Coman anunță primirea ultimei tranșe de 11 milioane de lei pentru noul spital din FălticeniExclusiv

Primarul Cătălin Coman anunță primirea ultimei tranșe de 11 milioane de lei pentru noul spital din Fălticeni

       Accesări: 1843

EXCLUSIV!

Cadou de Paști de la minister. Primăria Municipiului Fălticeni a primit o nouă tranșă de bani pentru finalizarea noului spital. În contul autorităților locale au intrat marți, 10 aprilie, suma de 11 milioane de lei de la Ministerul Sănătății.

Banii sunt destinați atât lucrărilor de execuție la interiorul clădirii cât și pentru achiziția de dotări nemedicale.

Suma reprezintă ultima tranșă destinată noului spital din Fălticeni, cea care practic încheie partea de finanțare pentru construcția unității medicale începute acum 27 de ani în urmă.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Ministerul Sănătății urmează să deconteze și plata noii aparaturi medicale ce va fi achiziționată înainte ca noul spital să fie inaugurat.

”Avem vești bune pentru fălticeneni. Astăzi, 10 aprilie 2018, am primit 11 milioane de lei (110 miliarde de lei vechi) de la Ministerul Sănătății. Practic avem toți banii pentru finalizarea spitalului!”, ne-a declarat în exclusivitate primarul Cătălin Coman. „Este un pas important pe care îl facem în momentul de față. Săptămâna trecută, împreună cu managerul Morariu, am avut o întâlnire la minister, în cadrul căreia am solicitat acești bani. Iată că îi avem într-un timp foarte scurt. Mă bucur pentru această reușită și pot să le spun fălticenenilor că spitalul, edificiul unității medicale, va fi finalizat integral cu acești bani.” 

Potrivit proiectului actual, obiectivul trebuie finalizat până la 12 iunie 2019.

Primarul Cătălin Coman susține că lucrările la clădire se vor încheia în curând și este posibil ca spitalul să fie deschis mai devreme de această dată.

Cum sunt distribuiți cei 11 milioane de lei

Ministerul Sănătății și-a dat acordul privind ultima tranșă pe baza documentelor înaintate de conducerea spitalului și municipalitatea fălticeneană.

Primarul Cătălin Coman și managerul Vlad Morariu s-au deplasat în luna martie la București, unde au expus reprezentanților ministerului stadiul lucrărilor și necesarul financiar pentru continuarea lucrărilor.

Au fost solictate 8 milioane de lei (80 de miliarde de lei vechi), sumă care va fi utilizată pentru încheierea lucrărilor de execuție la interiorul clădirii. Celelalte 3 milioane de lei sunt destinate achiziției de dotări nemedicale.

Lista include mobilierul pentru saloanele pacienților, aparatură pentru bucătăria spitalului, dotările pentru sala de mese, echipamente pentru splălătoria spitalului, achiziția de aparatură electronică și electrocasnică, televizoare, frigidere, computere pentru birourile spitalului, elemente de birotică, mobilierul pentru sălile de așteptare, mobilierul pentru ambulatoriu și laboratorul spitalului.

Susținere importantă de la senatorul Stan și deputatul Rădulescu

Demersurile pentru obținerea tranșelor de bani nu ar fi fost posibile fără sprijinul demnitarilor PSD.

Senatorul Ioan Stan și deputatul Alexandru Rădulescu au intervenit personal la minister pentru alocare sumelor necesare pentru spital.

La rândul lor, primarul Coman și managerul Morariu s-au deplasat în mai multe rânduri la București pentru obținerea fondurilor.

Cătălin Coman a subliniat faptul că reușitele din ultimii ani sunt rodul unei colaborări excelente cu demnitarii social-democrați din Fălticeni. El mai spune că echipa PSD a reușit ducă la bun sfârșit un proiect pe care alții ”l-au pus în cui.”

„Am avut o colaborarea foarte bună cu domnul senator Stan și domnul deputat Rădulescu. Am avut tot timpul sprijinul lor, iar acest lucru s-a văzut de fiecare dată prin răspunsul Ministerului Sănătății.”, ne-a declarat primarul Cătălin Coman. „Consider că a fost o muncă în echipă, muncă încununată de succes. Suntem bucuroși că PSD reușește să ducă la bun sfârșit un proiect pe care unii au reușit să-l pună în cui. Printr-un efort comun, Coman-Morariu-Stan-Rădulescu, prin numeroase intervenții, cu răbdare și seriozitate am ajuns aici, astfel încât avem ultima tranșă care asigură terminarea acestui spital. Ce-a fost greu a trecut. Finalizarea noului spital este aproape. Suntem pe ultima sută de metri.”

Șeful administrației fălticenene a ținut să mulțumească Sorinei Pintea, noul ministru al Sănătății, pentru promptitudine.

El a menționat faptul că buna cooperare cu ministerul de resort a făcut posibilă direcționarea rapidă a banilor către beneficiar, Spitalul Municipal Fălticeni, într-un moment când lucrările sunt încheiate în proporție de 98%.

Spitalul va fi finalizat luna aceasta

Potrivit primarului Cătălin Coman, spitalul va fi finalizat luna aceasta.

Cei 8 milioane de lei reprezintă suma totală pentru încheierea lucrărilor la clădirea spitalului.

Luna aprilie va fi și ultima, după 27 de ani, cu șantier în spital.

Deja numeroase etape de lucru s-au încheiat la noua unitate medicală din Fălticeni. Antreprenorul General Construct a mobilizat zilnic peste 100 de muncitori pentru a termina la timp lucrările din proiect.

Șantierul la spital s-a închis înainte de Paști și va fi redeschis începând de mâine.

Toate cele 7 lifturi au fost montate, iar scările au fost placate cu gresie. Holul și recepția noului spital sunt finalizate în proporție de 100%.

Birourile administrative, stațiile de purificare ale aerului, noua centrală și stația pentru aer condiționat sunt încheiate încă de la începutul anului. Saloanele pentru pacienți și cele pentru intervenții medicale sunt finalizate în cea mai mare parte.

Ce etape urmează

Până la inaugurarea noului spital mai sunt de realizat trei etape.

Una dintre acestea este realizarea scărilor metalice exterioare în conformitate cu normele ISU. Lucrările de execuție și montaj vor fi scoase la licitație.

Scările de urgență fac parte din noul proiect, iar fără acestea spitalul nu va putea primi avizul ISU.

Trei scări vor fi atașate pe corpul clădirii.

Altă etapă este sistematizarea verticală a curții exterioare care prevede lucrări de amenajare prin care vor fi create alei pietonale, căi de acces, spații verzi și un parc. A treia etapă este dărămarea spitalului vechi și amenjarea pe locului acestuia a unei parcări cu aproximativ 200 de locuri.

ȘTIRI