Primarul Coman aduce reproșuri operatorului județean ACET: Nu vă implicați suficient de multActualitate

Primarul Coman aduce reproșuri operatorului județean ACET: Nu vă implicați suficient de mult

       Accesări: 57

primar_cătălin_coman

Este foarte nemulțumit și vrea o schimbare de atitudine. Primarul Cătălin Coman reproșează operatorului județean ACET faptul că a dat dovadă de mai puțină implicare de cât s-ar fi așteptat personal, în rezolvarea problemelor apărute în proiectul destinat modernizării și extinderii rețelelor de apă și canalizare. Șeful administrației fălticenene spune că avea cu totul alte așteptări de la beneficiarul proiectului cu fonduri europene și guvernamentale în valoare de peste 23 milioane de lei.

Operatorului județean este criticat pentru că municipalitatea ceruse în repetate rânduri mai mult interes și activitate pe linia activității din șantier.

”Am spus-o și în ședințele de progres pe care le-am avut cu toate părțile implicate în acest proiect și vreau să reamintesc că beneficiarul este ACET Suceava.”, afirmă Cătălin Coman. ”Este un contract semnat între 3T Construct, subcontractorii lor și ACET Fălticeni. Primăria nu este parte în acest contract și nu finanțează această lucrare, facturile fiind decontate de ACET. Am solicitat mai multă activitate și mai mult interes din partea ACET ca principal beneficiar.”

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Nemulțumirile generate pe fondurile întârzierilor din proiect, dar din cauza problemelor din șantier, s-au răsfrânt și asupra municipalității. Primarul Coman spune că s-a ajuns în situația în care Primăria este de vină pentru tot ceea ce se întâmplă în actualul proiect, în condițiile în care autoritățile locale au fost receptive și au intervenit pentru rezolvarea unor situații care erau de competența beneficiarului din proiect.

”Eu m-am săturat ca Primăria să fie vinovată de toate lucrurile rele care se întâmplă, să fie drept oaia neagră în acest proiect de apă și canalizare. Noi, ca administrație locală, încercăm să fim o punte de legătură între ACET, cetățean și 3T Construct și de multe ori suntem puși în situația să remediem, să reparăm și să ne cerem scuze față de oameni, cu toate că neregulile care apar nu ne aparțin și nu sunt de competența noastră pentru că nu noi suntem beneficiarul”, susține primarul Coman. ”Ca instituție am avut maximă îngăduință, am încercat să-i sprijinim pe cei de la ACET, să-i ajutăm, să nu blocăm în nici un fel activitatea, dar văd că de cele mai multe ori atunci când se întâmplă ceva rău Primăria este vinovată. În schimb operatorul județean ACET, care este principalul beneficiar și parte în acest contract, nu se implică suficient de mult.”

Șeful administrației locale crede că o implicare mai mare din partea ACET ar fi mult mai de efect, având în vedere că operatorul județean are pârghiile necesare pentru luarea măsurilor care se impun. Primarul Coman mai spune că municipalitatea este un partener onest care asigură condiții pentru buna desfășurare a contractului.

”Noi nu suntem beneficiari și nici cei care am semnat. Nu vreau să ne scuzăm ca Primărie, dar mai mult de atât chiar nu putem face, cu toate că în cele mai multe cazuri cetățeanul este revoltat pe Primărie.”, afirmă primarul Coman. ”Toată lumea știe că apa și canalizarea nu se plătesc la Primărie, ci la ACET. Contractul pe care îl are sau îl va avea cetățeanul, pentru partea de utilități, apă și canalizare, este încheiat cu ACET și nu cu Primăria. În condițiile în care au o relație contractuală, cred că cetățenii au tot dreptul să primească lămuriri referitor la ceea ce se întâmplă pe strada lui.”

Cătălin Coman a ținut să explice că administrația locală nu are prerogativele necesare în contract, nefiind parte semnatară. Mai mult decât atât s-a reiterat sprijinul Primăriei Fălticeni pentru responsabilii din acest proiect, pentru ca derularea activităților să se facă potrivit caietului de sarcini.

”Primăria Fălticeni s-a dovedit un partener onest în relația cu ACET”, susține primarul Coman. ”Am încercat să sprijinim, să ajutăm, atât cât ne permit atribuțiile legale, dar faptul că în capul nostru se sparg toate oalele, cu toate că nu noi suntem cei care am semnat acest contract. Nu putem interveni pentru că nu avem prerogativele necesare. Cei care au posibilitatea să o facă, mă refer la oamenii aceluiași ACET S.A, atunci să o facă mai energic și mai intens”.

Primarul Coman mai spune că lucrările întârziate, dar și problemele care au apărut în șantier, au lovit în imaginea administrației locale. El a catalogat nemulțumirile oamenilor drept juste, și le-a cerut angajaților operatorului ACET să fie mai implicați, responsabili și activi.

”Imaginea instituției noastre este în mod categoric afectată, deși toate criticile și aprecierile negative sunt îndreptate doar spre Primărie. Cetățeanul este exasperat, are perfectă dreptate, și îl înțeleg în aceste situații, înțeleg nemulțumirea.”, explică primarul Coman. ”Sunt locuri în oraș unde lucrările au durat foarte mult, multe locuri unde sunt și acum probleme. Avem corespondență zilnică cu cei de la ACET și 3T Construct și le transmitem că sunt zone unde trebuie să intervină de urgență. Sunt gropi nesemnalizate în continuare, le aducem la cunoștință, dar cei care sunt implicați și responsabili trebuie să fie mult mai activi.”

Rudy Hödl

ȘTIRI