Primăriile Baia și Cornu Luncii organizează un cros unic în România: Competiția este dedicată domnitorului Ștefan cel MareExclusiv

Primăriile Baia și Cornu Luncii organizează un cros unic în România: Competiția este dedicată domnitorului Ștefan cel Mare

       Accesări: 1613

Competiție inedită în România. Doi primari din zona Fălticeni au bătut palma pentru a organiza un concurs sportiv care se va desfășura într-o zi cu semnificație istorică pentru Moldova. Primarii Maria Tomescu și Gheorghe Fron s-au gândit să organizeze o întrecere care poartă numele domnitorului Ștefan cel Mare.

Este vorba de o competiție de alergare pentru copii, ce va trece pe același drum pe care Ștefan cel Mare mergea adeseori spre Cetatea Neamțului, plecând din Cetatea Sucevei.

Drumul este cunoscut de peste 560 de ani drept Calea Mare, un drum care începe de la Suceava, trece prin Rotopănești, apoi prin pădurea din satul Dumbrava, spre Cornu Luncii, și apoi la Baia, prima capitală a Moldovei, iar de aici, prin munți spre Cetatea Neamțului.

Competiția, organizată în memoria domnitorului Ștefan cel Mare, se numește Crosul „Calea cea mare a lui Ștefan Vodă”, iar ediția inaugurală se va desfășura la sfârșitul acestei săptămâni.

Adresat elevilor din clasele gimnaziale, concursul va avea loc pe 12 aprilie.

La acea dată, în anul 1457, voievodul Ștefan cel Mare, cu 6.000 de oșteni, a ieșit victorios în bătălia cu Petru Aron, pe câmpul de la Doljești.

„Noi suntem în zona aceasta plină de istorie, vorbim, mai ales, de Baia, prima capitală a Moldovei, și de aceea ne-am gândit la un cros al elevilor în memoria lui Ștefan cel Mare.”, explică primarul Gheorghe Fron. „Considerăm că data de 12 aprilie 1457 este foarte importantă pentru Moldova și neamul românesc și, drept urmare, în cinstea marelui Voievod organizăm această întrecere care va avea caracter permanent. Va fi o competiție frumoasă și antrenantă!”.

Crosul va porni din comuna Cornu Luncii și va merge pe firul drumului pe care l-a urmat și domnul Moldovei în drumul spre Baia.

Startul va fi dat la ora 14.30, competiția urmând să se încheie la ora 15.30.

200 de elevi de la șase școli, trei din comuna Baia și trei din comuna Cornu Luncii, vor participa la prima ediție.

Traseul are 5,4 kilometri lungime, pornește de la intersecția drumului județean 209 A (Cornu Luncii-Mălini) și se încheie la Biserica Albă din Baia, ctitorită, conform tradiției locale, de Ștefan cel Mare, după bătălia de la Baia din 14-15 decembrie 1467.

Concursul se va desfășura pe ștafete, traseul fiind gândit atât pentru băieți, cât și fete.

La prima ediție sunt invitate oficialități județene, parlamentari și iubitori ai sportului. De la eveniment nu vor lipsi părinții și bunicii micilor atleți.

Crosul „Calea cea mare a lui Ștefan Vodă” se va desfășura anual pe 12 aprilie, organizatori fiind Primăriile Baia și Cornu Luncii, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Direcția Județeană pentru Tineret și Sport.

ȘTIRI