Primăriile Baia și Cornu Luncii au demarat proiectele pentru introducerea rețelei de gaz metanExclusiv

Primăriile Baia și Cornu Luncii au demarat proiectele pentru introducerea rețelei de gaz metan

       Accesări: 5846

Noi proiecte importante se cristalizează în două localități vecine aflate în zona Fălticeni. Primăriile comunelor Baia și Cornu Luncii au demarat proiectul prin care vor să racordeze câteva mii de gospodăriile și instituțiile la rețeaua de gaz de metan. Momentan se lucrează la definitivarea documentațiilor, pentru ca în primăvară să fie trimise spre avizare la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.

Câteva mii de gospodării, dar și instituțiile statale, primăria, școlile, poliția, dispensarele medicale, și dar și agenții economici, vor putea beneficia de existența unei rețele de gaz metan.

Solicitările pentru această utilitate, venite din partea cetățenilor, sunt tot mai numeroase la primării.

Autoritățile din cele două comune vor să profite și de faptul că magistrala de gaz metan este la o distanță nu prea mare față de localitățile lor.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Documentația aproape finalizată în proiectul Comunei Baia

Proiectul pentru aducțiunea gazului metan se află în fază foarte avansată la Baia.

Primarul Maria Tomescu susține că se lucrează la definitivarea ridicărilor topografice, iar proiectul tehnic este deja finalizat de anul trecut.

Acum se lucrează la întocmirea unui studiu de fezabilitate, centrat în jurul analizei cost-beneficiu.

„Am pus la punct proiectul tehnic și aproape am finalizat documentația topografică. Suntem la momentul în care se realizează și studiul de fezabilitate.”, afirmă primarul Comunei Baia. „Dorința mea este să avem, în primă instanță, toate elementele necesare pentru începerea lucrărilor la aducțiunea de gaz metan.”

Autoritățile locale vor ca viitoarea rețea de gaz din localitate să fie racordată la magistrala aflată lângă șoseaua națională DN2E.

Câteva întâlniri pe această temă s-au ținut cu specialiști în domeniu. O decizie în acest sens va fi luată în viitorul apropiat.

„Deocamdată suntem în discuții cu specialiștii în domeniu. Vrem să facem cum este mai bine.”, a declarat Maria Tomescu pentru cotidianul Cronica de Fălticeni. „Planul nostru este să aducem gazul metan în comuna Baia, cât mai repede posibil, în ambele sate”.

Proiectul tehnic prevede o rețea de 50 de kilometri de conducte de gaz în comuna Baia. La aceasta se putea adăuga alți alți 4,5 kilometri de rețea, atât cât măsoară distanța de la magistrală la intrarea în localitate.

Rețea de gaz în toată comuna Cornu Luncii

Munca la acest proiect a început anul trecut și în comuna Cornu Luncii.

Acum se lucrează la ridicările topografice. Activitățile se desfășoară pe tronsoane, în total nouă, aferente fiecărui sat.

Sunt finalizate sectoarele destinate satelor Sasca Nouă și Sasca Mică. Acum se lucrează la tronsoanele destinate este satelor Cornu Luncii, Dumbrava, Băișești și Brăiești.

Pe lista ridicărilor topografice vor urma în curând alte satele Șinca, Sasca Mare și Păiseni.

Edilul localității vrea ca fiecare gospodărie să poate fi racordată la rețeaua de gaz, iar prezența acesteia va întregi sistemul de utilități locale, apă și canalizare, care se extinde tot mai mult în comuna cu 7.000 de locuitori.

„Este poate cel mai important și în același timp cel mai dorit proiect în Comuna Cornu Luncii. Și ei, cetățenii, și noi, administrația locală, vrem să avem gaz metan în localitatea noastră.”, ne-a declarat primarul Gheorghe Fron. „Vorbim de utilitate, confort și condiții mai bune pentru fiecare și spre asta tindem.”

Edilul spune că era păcat să nu profite de faptul că magistrala de gaz se află în apropiere. Și cum solicitările se înmulțesc din partea populației, Primăria a făcut pasul pentru începerea documentației.

De menționat este și faptul că toată comuna Cornu Luncii va fi racordată la rețeaua de gaz metan.

„Mă bucur că am ajuns și zilele acestea, să vorbim despre începerea lucrărilor la proiectul pentru aducțiunea de gaz. Suntem în grafic cu ceea ce ne-am propus.”, a afirmat primarul Fron pentru cotidianul Cronica de Fălticeni. „Este multă muncă la mijloc, dar beneficiile vor fi pe măsură.”

Studiul de fezabilitate și ridicarea top sunt pe cheltuielile comunei.

Gheorghe Fron susține că la nivel ministerial se discută deja despre al treilea PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală) axat și pe investiții în infrastructura locală de gaz metan.

În același proiect ar urma să apară și câteva stații de transformare ale gazului de la înaltă presiune, la medie, respectiv joasă presiune.

În martie 2019 trebuie încheiată documentațiile, după care va fi depusă la ANRE în vederea avizării.

Penultima etapă va fi cea în care proiectele sunt scoase la licitație pentru execuția lucrărilor.

Gheorghe Fron estimează că în anul 2022 este posibilă finalizarea infrastructurii pe gaz metan, amenajărilor rețelei în toate cele nouă sate, inclusiv realizarea branșamentelor și staților de presiune care să asigure funcționarea întregului sistem.

După Comuna Cornu Luncii va finaliza lucrările la propria rețea, alte două localități vor putea începe proiecte pentru aducțiunea de gaz metan.

Comunele Mălini și Slatina vor avea posibilitatea să fructifice și să beneficieze pe viitor de existența acestor instalații.

ȘTIRI