Primarii din Rădășeni, Cornu Luncii, Bogdănești și Fântâna Mare au adus Flacăra Unirii Centenare în județul SuceavaActualitate

Primarii din Rădășeni, Cornu Luncii, Bogdănești și Fântâna Mare au adus Flacăra Unirii Centenare în județul Suceava

       Accesări: 2776

Românii sărbătoresc cel mai important moment istoric în anul centenar. Manifestări dintre cele mai diverse marchează Marea Unirea de la 1 Decembrie 1918, atunci când pentru prima dată toate provinciile locuite de români s-au unit în cadrul aceluiași stat național. Un eveniment deosebit, de înaltă încărcătură spirituală, a avut loc joi, 10 mai, în județul Iași unde a fost adusă în mod solemn Flacăra Unirii.

Manifestarea, organizată de ACOR (Asociația Comunelor din România), s-a desfășurat la Palatul de la Ruginoasa, reședința domnitorului Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitorul primei Uniri.

Au participat reprezentanți ai comunelor din toate județele Moldovei, primarul comunei gazdă, prefectul județului Iași, președintele CJ Iași, preoți din Protopopiatul Pașcani și delegați din județele Covasna, Gorj, Vâlcea și Brașov.

Delegația județului Suceava a fost condusă de Neculai Perju, primarul comunei Rădășeni, în calitate de primvicepreședinte al ACOR Suceava, alături de primarii Gheorghe Fron (Cornu Luncii), Vasile Mucilenița (Fântana Mare) și Traian Rogojină (Bogdănești).

Imprumutul Promotional de Sarbatori

„Un moment deosebit, astăzi, la Ruginoasa. Este un moment care marchează centenarul Marii Unirii.”, ne-a declarat primarul Neculai Perju. „Acțiunea a fost organizată de către Asociația Comunelor din România, iar eu, în calitate de primvicepreședinte al filialei ACOR Suceava, am preluat flacăra unirii adusă de o delegație din Golești, județul Argeș, aici la Ruginoasa. Această flacără este un simbol care va fi adusă în județul Suceava și se va afla și la Rădășeni. Am fost în fruntea unei delegații formate din primarii comunelor Cornu Luncii, Fântâna Mare și Bogdănești și le mulțumesc că au fost prezenți la acest eveniment.”

„A fost un moment emoționant și frumos. Am avut deosebita plăcere să fiu la castelul Ruginoasa, castelul domnitorului Cuza care a aprins flacăra unirii în țara noastră.”, ne-a spus primarul Gheorghe Fron. „Astăzi, de aici, am luat Flacăra Unirii, care a plecat din Golești. Ea va ajunge în fiecare comună, din toate ținuturile românești. Felicit organizatorii și susțin cu drag astfel de evenimente care dau valoare și întregesc sărbătoarea Marii Uniri.”

Flacăra Unirii Centenare va fi împărțită celorlate comune din județul Suceava de la sediile primăriilor din cele patru localități din zona Fălticeni, urmând ca aceasta să fie depusă de Înălțarea Domnului, la monumentele ridicate în cinstea eroilor neamului românesc.

Evenimentul a început la miezul zilei, la ora 12 fix, atunci când pe poarta Palatului reprezentanții tinerei generații au adus Flacăra Unirii. Îmbracați în straie populare și cu tricolorul în mâini, un grup de tineri al ASCOR (Asociația Studenților Ortodocși din România) au însoțit în glas de cântece patriotice lumina centenară adusă de la Muzeul din Golești, județul Argeș.

Flacăra a fost aprinsă pe 24 ianuarie 2018, data la care s-au împlinit 100 de ani de la Unirea Principatelor Române.

După depunerea luminii la prezidiu, soborul de preoți al Protopopiatului Pașcani a oficiat un Te Deum și slujba de pomenire închinată domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Au urmat discursuri ale oficialităților care au punctat importanța evenimentului organizat la Ruginoasa în contextul manifestărilor dedicate Marii Uniri.

Pe acordurile fanfarei militare, reprezentanții județului Iași au oferit apoi Flacăra Unirii delegaților din cele opt județe ale Moldovei.

Evenimentul a continuat cu un program artistic de cântece populare și patriotice. Manifestarea s-a încheiat cu Hora Unirii în care s-au prins peste 200 de participanți.

Flacăra Unirii va rămâne la Ruginoasa până spre sfârșitul acestui an.

La 1 decembrie, în ziua împlinirii centenarului Marii Uniri, lumina va fi adusă la Chișinău.

ȘTIRI