Primăria și Consiliul Local Fălticeni negociază cu Delgaz Grid preluarea sistemului de iluminat publicActualitate

Primăria și Consiliul Local Fălticeni negociază cu Delgaz Grid preluarea sistemului de iluminat public

       Accesări: 1209

Modern, ecologic și în proprietate publică. Autoritățile locale vor să aibă cel mai eficient și nou sistem de iluminat public la Fălticeni, care să genereze costuri reduse de întreținere și facturi cât mai mici la energie. Primăria plănuiește să atragă fonduri europene pentru modernizarea instalațiilor stradale, însă vrea ca iluminatul să-i aparțină.

Sistemul de iluminat public este în prezent proprietatea companiei Delgaz Grid, acesta fiind preluat de la E.ON care l-a cumpărat de la fosta companie de stat RENEL.

Municipalitatea este proprietar doar pe lămpile stâlpilor, iar posibilitatea realizării unor investiții se limitează doar la înlocuirea elementelor care produc lumină. Primăria vrea să cumpere sistemul de iluminat și să-l înnoiască integral.

Printr-un proiect de hotărâre inițiat în luna februarie de primarul Cătălin Coman, autoritățile locale vor începe negocierile cu reprezentanții Delgaz Grid pentru preluarea completă a sistemului stradal.

Pentru demararea procedurii de negociere s-a avut în vedere legea 230 din 2006 privind serviciul de iluminat public care prevede că elementele de iluminat public, aflate în prezent în proprietatea unor persoane juridice de drept privat, vor fi transferate, cu justă despăgubire, autorităților administrației publice locale, la cererea acestora.

Șeful administrației locale vrea ca toată rețeaua de iluminat municipală să fie echipată cu lămpi ecologice și economice de tip LED, stâlpii și rețeaua de cabluri înlocuite cu unele moderne, asta pentru că în ultimii ani au fost numeroase probleme generate de îmbătrânirea conductorilor subterani de energie electrică.

Nu de puține ori cartiere întregi au rămas în beznă, iar intervențiile pe rețea au durat mai mult de 24 de ore. Cele mai multe defecțiuni au fost semnalate în perioada lunilor de primăvară și toamnă.

Negocierile cu Delgaz Grid vor fi purtate de o comisie formată din doi membri ai Consiliului Local Fălticeni și trei reprezentanți ai U.A.T. Fălticeni.

Înainte de începerea negocierilor angajații Primăriei Fălticeni au trecut inventarierea sistemului de iluminat public. De la actualul proprietar vor fi luați în primire peste 400 de stâlpi de iluminat, 17 kilometri de rețea electrică subterană de joasă tensiune și aproximativ 1800 de corpuri de iluminat. Toate acestea vor intra în proprietatea municipiului Fălticeni, după finalizarea discuțiilor de preluare.

Primarul Coman intenționează să modernizeze și în același timp să extindă rețeaua de iluminat stradală printr-un proiect cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional ce se derulează în perioada 2014 – 2020.

Datorită consumului ridicat de energie, becurile cu mercur de pe principalele artere rutiere din municipiu, Republicii, Strada Sucevei, 2 Grăniceri, Revoluției au fost înlocuite cu becuri LED economice. Consumul acestora este cu 90% mai mic decât al lămpilor cu mercur.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI