Primăria Municipiului Fălticeni lucrează la un proiect prin care vrea să înființeze primul serviciu de Transport Public LocalActualitate

Primăria Municipiului Fălticeni lucrează la un proiect prin care vrea să înființeze primul serviciu de Transport Public Local

       Accesări: 7197

Noutate în comunitate. Municipiul Fălticeni va avea în viitorul apropiat serviciul de Transport Public Local. În acest fel, autoritățile vor să răspundă cerințelor tot mai multe venite din partea locuitorilor din suburbii.

Un proiect pe această temă se află în lucru de luna aceasta și va fi finalizat în februarie 2019.

Dacă în câteva municipii, cu o populație între 20 și 40.000 de locuitori, există deja un serviciu comunitar de transport public, la Fălticeni acesta va fi înființat peste câteva luni.

Primarul Cătălin Coman spune că unul dintre efecte va fi și reducerea traficului rutier, cetățenii fiind încurajați să renunțe la mașinile personale în favoarea transportul public local.

Edilul speră ca în acest fel traficul rutier să aibă parte de o fluidizare mai mare.

Pe de altă parte, acesta vrea să răspundă unor necesități și solicitări venite din partea locuitorilor aflați în zonele mărginașe ale orașului.

Serviciul va fi funcțional în 2019 sau 2020

Serviciul TPL Fălticeni va fi funcțional cel mai târziu în anul 2020, însă este posibil ca acesta să-și înceapă activitatea în cursul anului viitor.

Proiectul urmărește mobilitatea în comunitatea locală, la prețuri decente și condiții moderne pentru locuitorii din zonele și cartierele mărginașe ale orașului, Țarna Mare, Șoldănești, Buciumeni, Tâmpești.

Transportul va fi realizat doar cu microbuze, deoarece mai multe străzi din municipiu nu sunt pretabile pentru vehicule de dimensiuni mari.

„Suntem în demersuri destul de avansate pentru introducerea transportului public local în municipiul Fălticeni.”, ne-a declarat primarul Cătălin Coman. „Este o procedură destul de complicată, care durează. Am început lucrul pentru acest proiect, avem un studiu de trafic și un studiu de oportunitate pentru realizarea unui astfel de transport.”

Studiile menționate au ca durată de realizare aproximativ 90 de zile.

Acestea vor fi finalizate în februarie 2019 și vor fi anexate în documentația ce va sta la baza înființării serviciului comunitar de Transport Public Local.

Procedurile de înființare încep în martie

După întocmirea documentației, va urma procedura de înființare. Primarul Coman urmează să inițieze și un proiect de hotărâre, ce va fi supus ordinii de zi în Consiliul Local Fălticeni.

Procedura de înființare pentru TPL Fălticeni va fi demarată în martie 2019.

„Am luat această decizie, deoarece străzile din Fălticeni, sunt aglomerate, cel puțin la anumite ore.”, subliniază Cătălin Coman. „Vom încerca pe această cale să limităm numărul de autovehicule. Vrem să oferim fălticenenilor posibilitatea de a se deplasa spre anumite punct un mijloc de transport în comun modern.”

Serviciul va funcționa după un regulament și după un set de norme cadru ce vor fi aprobate de aleșii locali.

TPL Fălticeni va avea la debut 5-6 rute

Studiile de trafic și de oportunitate vor preciza cele mai indicate trasee de parcurs, optime ca timp și distanță.

Serviciul de Transport Public Local va acoperi la început cinci sau șase rute, cu timpul acestea urmând să fie extinse în funcție și de cerințe, respectiv necesitate.

Traseele vor fi interconectate astfel încât clienții să ajunge într-un timp cât mai scurt dintr-un punct în altul.

Flota de transport va fi alcătuită din microbuze, deoarece infrastructura locală include mai multe străzi înguste.

Cursele vor fi zilnice

Cursele se vor desfășura după un program bine stabilit, un program flexibil în funcție de necesități.

Noul serviciu va funcționa zilnic, șapte zile din șapte.

Orarul de lucru va fi de dimineața și până seara.

Prezența microbuzelor electrice nu este exclusă pe viitor, însă, momentan, serviciul va funcționa cu vehicule echipate cu motoare diesel.

Stații de oprire în zona instituțiilor importante

Proiectul urmărește asigurarea mobilității, la costuri reduse, pentru persoanele din zonele mărginașe ale orașului, spre zona centrală și obiectivele importante din Fălticeni.

În același proiect vor figura câteva stații de oprire și capuri de linie.

Acestea vor fi amenajate lângă sau în zona unor instituții importante din municipiu. Deocamdată au fost creionate câteva puncte unor vor opri microbuzele, decizia privind amplasamentele va fi luată după definitivarea traseelor.

Stațiile de oprire vor fi amenajate lângă ANAF, Judecătorie, Primărie, Piață și în zona școlilor.

Cătălin Coman mai spune că după înființarea TPL vor fi analizate și alte puncte de oprire, în funcție de solicitări.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI