Primăria Fălticeni va primi de la Ministerul Sănătății fonduri de 5 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la noul spitalActualitate

Primăria Fălticeni va primi de la Ministerul Sănătății fonduri de 5 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la noul spital

       Accesări: 1716

Vești bune pentru administrația locală și pentru conducerea spitalului din Fălticeni. Guvernul va aloca prin Ministerul Sănătății, în următoarele zile, o nouă tranșă de bani pentru continuarea lucrărilor la noul spital municipal. Suma se ridică la 5 milioane de lei și trebuie cheltuită până la finele anului curent.

Primarul Cătălin Coman a anunțat că are confirmarea alocării, în acest an, din fonduri guvernamentale, pentru continuarea investiției de pe strada Cuza Vodă.

Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței ordinare de astăzi, a Consiliului Local Fălticeni de astăzi, cu ocazia aprobării devizului actualizat pentru lucrările la noul spital.

Documentul oficial privind alocarea celor 5 milioane de lei a fost transmis Direcției de Sănătate Publică Suceava, urmând ca zilele viitoare să fie virați banii.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Șeful municipalității fălticenene a salutat decizia Guvernului, subliniind faptul că aceasta vine pe fondul insistențelor și dialogului echipei Coman-Rădulescu-Morariu cu factorii de decizie din Ministerul Sănătății.

„Vă dau o veste bună, avem alocați încă 5 milioane de lei pentru construcția spitalului. Iată că, toate eforturile noastre, ale celor care am dialogat într-o formă sau alta la București, sunt încununate de succes. ”În mod neoficial, deocamdată, pentru că săptămâna viitoare vom reveni cu un proiect de rectificare de buget, după ce vom primi și adresa oficială de la Direcția de Sănătate Publică Suceava.  Cele 5 milioane de lei sunt din două surse diferite, fonduri guvernamentale.”, a spus primarul Cătălin Coman. ”Numeroasele drumuri la Minister, adresele pe care le-am făcut. Atât eu, cât și domnii Alexandru Rădulescu și Vlad Morariu, managerul spitalului, am purtat discuții la Ministerul Sănătății, am insistat de fiecare dată pentru finalizarea spitalului, ținând cont de gradul de execuție. Alocarea acestei sume de bani este ceea ce ne-am propus cu toții.”

Dacă banii vor fi cheltuiți integral până la finele acestui an, noul spital va fi finalizat în proporție de 95%.

Ultima tranșă de bani pentru construcția spitalului s-a primit în vara anului 2015, iar în decembrie au fost alocați alți 2 milioane de lei pentru achiziția de aparatură modernă.

Primarul Coman s-a arătat optimist și pe viitor spunând că speră să găsească înțelegerea necesară din partea Ministerului Sănătății pentru alocarea fondurilor necesare pentru încheierea lucrărilor.

Unitatea medicală din Fălticeni a primit fonduri consistente de la Guvern, în perioada 2012 – 2016, în valoare de 38 de milioane de lei.

Potrivit ultimului deviz actualizat, pentru finalizarea lucrărilor la noul Spital Municipal Fălticeni ar mai fi nevoie de aproximativ 16 milioane de lei, adică aproape jumătate din suma alocată în anii 2013, 2014 și 2015 pentru reluarea lucrărilor la noul spital.

După alocarea acestor 5 milioane de lei, vor mai fi necesari încă aproximativ 9 milioane de lei pentru ca lucrările la spital să fie încheiate.

Suntem într-o fază avansată cu licitația pe setul doi de lucrări, pentru a putea merge înainte cu partea de construcție. Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a respins contestația care este făcută, suntem în situația în care în cel mai scurt timp desemnăm câștigătorul pentru setul doi. Mă bucură faptul că am demonstrat încă o dată că am avut dreptate, colectivul primăriei și spitalul, lucrăm în echipă și lucrăm foarte bine.”, a mai spus șeful administrației fălticenene. ”Avem devizul general conform proiectului depus spre avizare și avizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Sperăm să cheltuim banii până la sfârșitul anului. Dacă reușim, făcând un calcul, depășim 95 la sută grad de realizare, ceea ce cred că este un lucru foarte bun. În afara acestor bani ar mai fi nevoie de 8-9 milioane de lei, ceea ce înseamnă inclusiv dărâmarea spitalului vechi, amenajarea parcării, amenajări perimetrale utilități și tot ce ar mai fi nevoie”.

Șeful administrației locale mai spune că pe vechiul proiect lucrările sunt finalizate în proporție de 96%.

Proiectul spitalului a suferit numeroase modificări impuse de legislația sanitară. În urmă cu trei săptămâni, unitatea medicală a primit avizul ISU pentru securitatea la incendiu.

Noul spital este un proiect început acum 25 de ani în urmă.

ȘTIRI