Primăria Fălticeni nu va mări taxele și impozitele în anul 2018Local

Primăria Fălticeni nu va mări taxele și impozitele în anul 2018

       Accesări: 43

După valul de scumpiri din octombrie, vin și vești bune. Taxele și impozitele nu se vor mări anul viitor la Fălticeni, cu excepția celor impuse la nivel național de noul Cod Fiscal. Asta reiese din proiectul publicat spre consultare publică pe portalul Primăriei, dar și din spusele edilului localității care susține că nu există motive de îngrijorare pentru persoanelele fizice și juridice.

Fălticenenii vor plăti anul viitor aceleași taxe și impozite ca și anul acesta.

În timp ce alte administrații locale au anunțat deja creșteri cu până la 20% a dărilor către bugetul local, pentru locuitorii municipiuluide pe Șomuz este exclusă mărirea acestora.

„Vă pot spune încă de pe acum că taxele și impozitele nu vor suferi modificări pentru 2018.”, ne-a declarat primarul Cătălin Coman. „Menținem la Fălticeni nivelul stabilit pentru anul 2017. Excepția vor face acele taxe și impozite din noul Cod Fiscal asupra cărora noi, ca administrație, nu putem interveni, ele fiind aplicabile în toate localitățile din țară.”

Edilul municipiului Fălticeni susține că nu și-au propus să crească taxele și impozitele cu 19% precum se va întâmpla la Suceava. El precizat că anul viitor vor exista taxe care vor scădea, acestea fiind reglementate prin același Cod Fiscal.

Decizia de a nu majora dările pentru populație și agenți economici s-a făcut după consultarea echipei din cadrul Compartimentului Financiar al Primăriei Fălticeni și execuția unei proiecții financiare pentru 2018.

Șeful administrației locale a ținut să sublinieze și faptul că prin această decizie dorește să transmită un semnal pozitiv spre operatorii economici care activează pe raza municipiului.

Cătălin Coman precizează că nu sunt motive pentru mărirea taxelor și impozitelor pe anul viitor. Decizia nu va afecta capitolul investiții din bugetul pentru anul 2018, având în vedere proiectele ambițioase pe care administrația locală și le-a propus în materie de infrastructură rutieră și educațională.

Zilele trecute s-a discutat foarte mult despre transferul contribuțiilor de la angajat la angajator cât și despre impactul negativ al acestui transfer cu repercusiuni serioase asupra bugetelor locale. Primarul Municipiului Fălticeni susține că din discuțiile avute cu reprezentanții Guvernului și ai Ministerului Finanțelor s-au primit asigurări că vor exista măsuri compensatorii astfel încât autoritățile locale să nu resimtă impactul generat de scăderile prognozate de noile prevederi, printre care scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, cuprinse în așa-numita „revoluție fiscală”.

ȘTIRI