Primăria Fălticeni alocă 320.000 de lei pentru lucrările de modernizare la fântâna arteziană din Piața ”Mihail Sadoveanu”Actualitate

Primăria Fălticeni alocă 320.000 de lei pentru lucrările de modernizare la fântâna arteziană din Piața ”Mihail Sadoveanu”

       Accesări: 2639

Modernizare este cuvântul de ordine pentru administrația locală. După investiții importante în sănătate, educație și infrastructură, acum atenția autorităților se focusează și pe construcțiile edilitare. Fântâna arteziană din Piața ”Mihail Sadoveanu”, amplasată între Biserica Adormirii, fostul PTTR și Policlinică, este unul din obiectivele pe care municipalitatea vrea să-l ”repornească” și să-l aducă la standarde actuale.

Începute acum două săptămâni în urmă, lucrările de modernizare sunt primele care se fac în 45 ani.

Primarul Cătălin Coman susține că fântâna arteziană va redeveni funcțională abia acum, după foarte mult timp în care administrațiile anterioare au dovedit nepăsare și dezinteres față de acest obiectiv pe care îl consideră un simbol al municipiului Fălticeni.

Timpul și-a lăsat amprenta asupra sistemelor de pompare ale apei, uzate și depășite tehnologic. Unele țevi erau colmatate, iar plăcile din beton aveau fisuri în profunzime.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Pierderile de apă se cifrau la 100 de metri cubi pe zi. Din acest motiv fântâna arteziană funcționa doar vara, dar și atunci pentru câteva zile.

”Stăteam efectiv cu o ruină în mijlocul unei intersecții. Sisteme învechite și ruginite, crăpăturile din structura de ciment produceau pierderi foarte mari.”, ne-a declarat primarul Coman. ”Dacă alții au putut să facă atunci un lucru bun, care în timp s-a deteriorat, acum este rândul nostru să ne îngrijim de acesta, să-l modernizăm complet și să-l facem funcțional”.

Lucrările de modernizare includ dotare cu noi pompe de apă, înlocuirea completă a conductelor și instalaților cât și montare unui nou panou electric.

Fântâna arteziană va fi echipată cu un sistem de iluminare și tehnologie pentru jocuri coregrafice de apă. Acestea vor fi generate prin intermediul unui soft electronic.

”Este un simbol al Fălticeniului, amplasat într-o zonă importantă din oraș. Din păcate la nivel de oraș nu mai este nici o fântână arteziană funcțională.”, spune primarul Coman. ”Consider că se impunea să intervenim și să reglementăm și aici lucrurile. Sistemele și tubulatura erau foarte uzate, nu mai puteau fi folosite sau refolosite.

Schimbările aduse obiectivului din Piața ”Mihail Sadoveanu” nu sunt doar de ordin tehnologic. Partea de structură va fi refăcută integral.

Suprafețele exterioare sunt ornate cu un material special cu durabilitate în timp la umezeală și intemperii. Plăcile din beton pe care circulă apa au fost revizuite total sub aspect structural, acestea fiind acoperite cu șase straturi de vopsea hidroizolantă.

Punerea în funcțiune este previzionată în luna iunie. Costurile modernizării se ridică la 320.000 de lei. În preț sunt incluse avizele, proiectarea, materialele, tehnologia și manopera.

Autoritățile locale și-au propus modernizarea celorlalte două fântâni arteziene din Fălticeni, de pe esplanada Nada Florilor și din parcul Prefecturii, prin intermediul unor proiecte cu finanțare europeană și guvernamentală.

ȘTIRI