Primăria Dolhești găzduiește evenimentul omagial „Făurar – Luna Petru Sandovici” organizat de Cenaclul “Erupții din Dolheștii Sucevei”Cultură

Primăria Dolhești găzduiește evenimentul omagial „Făurar – Luna Petru Sandovici” organizat de Cenaclul “Erupții din Dolheștii Sucevei”

       Accesări: 598

În urmă cu 5 ani, la inițiativa inimoasei dolheștence Maria Mitocaru, Cenaclul Literar – Artistic „Erupții… din Dolheștii-Sucevei” a decretat ca luna februarie să planeze peste spiritualitatea locală cu sugestivul titlu de „Făurar – Luna Petru Sandovici”.

Un merituos omagiu adus de ziua nașterii inegalabilului dascăl, cu un motto, de asemenea la fel de simbolic: „O floare, la fiecare, 25 februarie!”

Respectând întru – totul regulile, duminică, 24 februarie 2019, în sala mare de ședințe a Primăriei Dolhești se vor desfășura lucrările cenaclului. Evenimentul va avea o amplă parte destinată evocării personalității celui ce a fost „Luminătorul” satului, cel ce a rămas peste timp un model al dăruirii și al sacrificiului pentru vatra natală – Petru Sandovici.

Cred că cea mai elocventă emoție este creată de rândurile scrise și trimise cu acest prilej la redacția publicației de folclor și informare locală „Erupții dolheștene”, chiar de către doamna Maria Mitocaru:

Imprumutul Promotional de Sarbatori

„Omagiul meu este de fapt omagiul școlii dolheștene, omagiu adus satului Dolhești, spațiul principal de acțiune al profesorului….

De aceea în fiecare an primește o floare „In memoriam – Petru Sandovici”, al cărui destin a atras și influențat mii de dolheșteni  prin dăruire de sine, pregătindu-ne pentru viață, să iubim, să învățăm!

Profesor, dascăl de vocație, Petru Sandovici este autorul primei monografii a satului Dolheștii Mari, strălucind în drumul frumos ce l-a parcurs în viață.

Ctitor al căminului cultural din localitate, care îi poartă și numele, înzestrat și tenace, a acordat o atenție deosebită activităților culturale pe care s-a străduit să le lase moștenire urmașilor.

 A condus corurile sătești, cooptându-i pe cei mai talentați dolheșteni, a participat la concursuri zonale și naționale, obținând premii și aducând prestigiu comunei.

Petru Sandovici a pus temelia, prin școala serioasă din acea vreme, împreună cu echipa timpului, la formarea atâtor oameni de ispravă ai satului, care au răspuns prezent cu fapte mari, temeinice, în cele mai diverse domenii.

Încercând să dăm o culoare aparte omagiului meu, în acest an venim cu o nouă inițiativă, aceea de a sprijini elevii Școlii Gimnaziale „Hatmanul Șendrea” din Dolhești. Vor fi premiați doi copii merituoși, cu rezultate deosebite la învățătură și pe unul cu prestații artistice de excepție.

Pentru că omul cultural e atemporal,  fie ca peste timp amintirea profesorului Petru Sandovici, slujitor al literelor, însuflețit de muncă, să ardă în inimile noastre ca o candelă sfântă.

Și parcă versurile ce i s-au scurs din suflet sporesc profundele zvâcniri:  „Ca să trăiești aproape de unde te-ai născut, / Și-n iris să ai locul drag unde-ai crescut, / Eu cred că de la Domnul e o favoare, /Și-I recunosc, și-I mulțumesc până la ultima suflare….” / Dolhești, loc ce mustește a istorie va avea oricând pe cineva care să-l pomenească…

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI