Primăria din Dolhasca ar vrea ca localitatea să revină la statutul de comunăActualitate

Primăria din Dolhasca ar vrea ca localitatea să revină la statutul de comună

       Accesări: 399

Primăria Dolhasca a iniţiat procedura de consultare publică a locuitorilor oraşului Dolhasca cu privire la organizarea unui referendum local pentru revenirea localităţii la statutul de comună. În acest sens, primarul Maria Cojocaru a publicat pe siteul instituţiei un proiect de hotărâre, datat cu ziua de 1 februarie 2016, care va fi supus spre aprobare Consiliului Local Dolhasca.

Intenţia primarului vine după ce aplicarea noului Cod Fiscal a majorat nivelul taxelor şi impozitelor locale, situaţie în care mulţi dintre contribuabili sunt în imposibilitatea de a achita dările către bugetul local. Cetăţenii pot trimite recomandări la proiectul iniţiat de primar, la registratura Primăriei Dolhasca, până pe 26 februarie 2016.

Dacă va exista acordul deliberativului, referendumul ar putea avea loc pe data de 24 aprilie 2016. Locuitorii din Dolhasca ar putea fi chemaţi să răspundă cu „Da” sau „Nu” la întrebarea „Sunteţi de acord cu revenirea localităţii Dolhasca la statutul de comună?”.

Anterior publicării proiectului de hotărâre pe siteul Primăriei Dolhasca, Maria Cojocaru şi-a anunţat intenţia şi într-o şedinţă a Consiliului Local Dolhasca, în luna ianuarie. Atunci, consilierii au stabilit că nu este oportună organizarea unui referendum pentru revenirea la statutul de comună, fiind propusă amânarea discuţiilor până după alegerile locale din această vară.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Comuna Dolhasca a fost declarată oraş prin Legea nr. 83 din 5 aprilie 2004. Atunci au mai primit statutul de oraş şi comunele Broşteni, Cajvana, Frasin, Liteni, Milişăuţi, Salcea şi Vicovu de Sus.

„Prin modificarea statutului unităţii administrativ-teritoriale, din comună în oraş, s-a dorit modernizarea acesteia şi creşterea nivelului de trai al cetăţenilor. Întrucât din anul 2004, când localitatea Dolhasca a fost declarată oraş, şi până în prezent nu s-au îmbunătăţit semnificativ condiţiile de trai ale locuitorilor din oraşul Dolhasca, aceştia trăind în continuare la oraş dar în condiţii de comună, iar cetăţenii nu au venituri suplimentare, propun organizarea şi desfăşurarea referendumului în data de 24 aprilie 2016, pentru a consulta cetăţenii dacă sunt de acord cu revenirea localităţii Dolhasca la statutul de comună”, se arată în motivarea primarului.

Un eventual referendum ar fi valabil dacă la el s-ar prezenta cele puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, iar rezultatul ar fi validat dacă opţiunile valabil exprimate ar reprezenta cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

ȘTIRI